Кухненска бира

Модератор: Martin

Re: Кухненска бира

Мнениеот mirix » 20 Мар 2015, 22:57

Препоръчвам ти да се сдобиеш със серпентина. И аз в началоте се мъчих с легени и подобни бутилки. Серпентината сбива утайките или както Виктор казва коалогира ги на топка и прецеждането става малко по лесно. От там утайките са по малко и след ферментация бистротата е завидна :)
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Кухненска бира

Мнениеот st_jivko » 20 Мар 2015, 23:03

Сигурен съм във това.Така и ще направя.
Но май ще сменям тенджерата,защото тази
20-литрова ми идва малка.Тогава ще реша
каква серпентина ще взема.
Но идеята ми е да не ползвам вода от чешмата,
а да водата да изпомпвам с помпа от някое
корито с лед и помпа в затворен кръг.
А нямам помпа.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Кухненска бира

Мнениеот victoryvt » 21 Мар 2015, 09:35

Коагулират белтъците Миро (коалогира, коалира , колокира ...), а събирането им заедно с хмеловите частици в средата под серпентината е само ако някой върти течността с лъжица по време на охлаждането.
А за тест - оня ден пробвах новите серпентини от 6м. неръждавейка - 20л. вряла пивна мъст се охлади до 25гр. за 20 мин. като падането от 95 до 55 беше за не повече от 5 мин.
(няма смисъл от 6м. серпентина за тенджери под 30л. защото е висока и последните навивки отгоре не са потопени - по-добре малката дето е 3.5 м.)

А думата "коагулиране" означава пресичане на белтъците - тъй както се пресича застройката на супата ако има яйце (пресича се белтъка, затова и някои правят застройките само с жълтък)
Пресича се и млякото като му се капне оцет или друга киселина (кока-кола например).
И в тази връзка - киселинността на майша и респективно на пивната мъст по време на варката е от голямо значение за доброто пресичане на белтъците.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Кухненска бира

Мнениеот mirix » 21 Мар 2015, 15:14

Тъй е Викторчо , но и да искам не мога да редактирам публикуван текст. Незнам защо така от самото начало. Я метни едно око та дано се оправи :D
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Предишна

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron