Здравейте и от мен...

Модератор: Martin

Re: Здравейте и от мен...

Мнениеот victoryvt » 13 Мар 2015, 09:08

Миро е Чукча Писател, а не Читател.
На отлежаване се поддават добре само силни бири - високо екстрактни, високо хмелни. Подразбира се и че ще са и високо алкохолни.
Вижте срока на отлежаване за барли уайн и имперските стаути.
Причината е проста - по време на отлежаването се подобряват някои вкусови характеристики, но се влошава аромата на хмела, горчивината също спада заради процеси на редукция на алфа горчивите киселини.
За окислителните процеси да не говорим - и малкото кислород в бутилката рано или късно влиза в тях.
За мен всеки стил бира си има оптимален период на отлежаване.
Най-кратък е за вайцените - клони към 0 :)
Следват леки ейлове, после по-тежките.
Лагерите заради по-бавните процеси в тях може да се сторят подходящи за отлежаване, но не са. Единствено Октоберфест и Мерцен отлежават по 6м. по простата причина че както е видно от имената - се правят през март, а се пият на Октоберфеста. (През лятото не се е правела бира заради високите температури)
Е, силните и тъмни лагери биха били склонни да отлежават до не повече от година, но масовият лагер си губи от аромата и свежестта определено.
Някъде из нета бях чел за направен експеримент от известен домашен пивовар и любител с две много силни бири - да ги задържи с по още една година и резултатът беше лош.
Появяват се шери-аромати и вкусове (окисление), хмелът избледнява като усещане и във вкуса и в аромата и т.н.
Аз също съм имал забравени бутилки на по над година в мазето. Или правеха гашинг, или не - но в общия случай не са били по-добри от преди забравянето.
В момента има барли уайн от септември, което още не е бутилирано - стои си в една туба 10л. от мин.вода. Само от време на време изпускам по малко налягане.
Тепърва ще го бутилирам и газирам бутилково.
После ще видим кога ще се пие.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Здравейте и от мен...

Мнениеот mirix » 13 Мар 2015, 12:50

dandilov спор няма че горчивината и хмеловия аромат поизчезват, Обаче се отключват други полодови и естерни аромати. Имал съм удоволствието да опитам и на 2 и на 9 месеца от една и съща партида.Бях новил миналата година в Пловдив от нея и една ПЕТ сега на сбирката на АДПБ. Все едно бяха различни бири , но и тази отлежалата не беше за подценяване.
Само за протокола да вметна, че аз правя бира с приблизително изчисслен алкохол около 5% и ИУБ 60+++ както питаш тунинг маняците. Затова след продължително престояваане пийвам и по леко горчиви бири с ИБУ около 20-30
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Здравейте и от мен...

Мнениеот pushkata » 14 Мар 2015, 23:17

Здртавейте пичове, във вторник сварих "втора цедка" - 80/20 български светъл/карамюних, общо 1.6кг толкова ми беше останъл. Пробвах да озахарявам на 65 градуса(доколкото можах да подържам температурата с бързовар). След това промих с вода на 78 градуса, като ползвах 4.8 литра за киснене и 6.4 литра за промиване. Изпозвах тензух за малца, че имах проблем о претакането първия път, нещо или меката връзка(оплетката и) ми е късичка или незнам. ПРОПУСНАХ ЙОДНА ПРОБА :angry-screaming: - ГРЕШКА. При варенето използвах тензух и за хмела. Незнам мисля, че с тезухите не стана добре. Сварих, охладих на водна баня (още нямам серпентина), пресипах във ферментора.Изсипах остатъка от дрождите, които ми бяха останали - С33. Този път с ферментора се бях постарал - добре го бях уплътнил и бълбукаше клапана.
После заминах командировка и се прибрах ей сега. Отварям аз фетментора да пусна вътре захаромера - и оп, мирище ми на киселоч. Може би имам първата си вкиснала бира.
За протокола след охлаждане захаромера показваше 7-8, сега е на 3 някъде.

Грешки, които сам си намерих:
1. Йодната проба :oops:
2. това с тензуха неща не го направих много качествено, незнам да колко се е омокрил целия малц. Пък и после хмела при варенето какво е пуснал.
3. еднотемпературно озахаряване на БГ малц - може би не е удачно
4. ...

Незнам дали въобще да се занимавам с бутилиране или в канала и нова цедка :D
pushkata
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 14
Регистриран на: 24 Фев 2015, 15:52

Re: Здравейте и от мен...

Мнениеот victoryvt » 16 Мар 2015, 09:16

Озахаряването в тензух не е проблем, върши работа. Хмел в торбички обаче е ала-бала.
Не знам защо въобще го правите ?
Може би си мислите че така по-лесно ще прецедите утайката след варенето - не е вярно.
Именно хмеловите частици в утайката допринасят за лесното цедене, а най-добре става с хмел на листа, но количеството става голямо.
За вкисването обаче не е проблема нито тензуха, нито хмела в тензух. Ако още във ферментатора мирише на кисело - не се занимавай да бутилираш. И все пак виж дали ти е прав носа - може да се бъркаш с някаква друга миризма, да не е на вкиснато.
Най-добре е да се мери с пеха-метър.
Опитай го и с език - ако много киселее - в канала. По-добро няма да стане, даже напротив.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Здравейте и от мен...

Мнениеот SDS » 16 Мар 2015, 09:52

На това студено време да вкисне трудна работа. Опитай го по време на ферментацията има странна миризма, но вкусът не е на вкиснато. Така,че опитай го и реши какво да го правиш. :D
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Здравейте и от мен...

Мнениеот Yaskata » 16 Мар 2015, 10:48

Ако може да минем без отлежаване на студено, няма ли хмела да е много горчив?
Забелязах че в началото на отлежаването (на другите бири, не на вайцените) вкуса на бирата е много остър, на хмел, а после омеква и става приятен.
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Здравейте и от мен...

Мнениеот pushkata » 16 Мар 2015, 22:03

За хмела - си взимам забележка. А за тензуха(с малца) - аз не го бях закачил така по ръба на съда с щипки ами го бях направил на бохча и директно го цопнах вътре. Иначе го пробвах на вкус не е кисело(може би малко кисел послевкус но не много), по скоро се усеща зърнен вкус. От към алкохол ще дойде доста слабичко ако съм измерил правилно 6-7 в началото и около 3 е сега, значи разлика 3-4, което умножено по 0.52 си е около 1.5% :) .

Реших да пробвам да го бутилирам в пластмасови бутилки от по 2л. Ако не стане ще го излея - нищо не губя.
pushkata
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 14
Регистриран на: 24 Фев 2015, 15:52

Re: Здравейте и от мен...

Мнениеот victoryvt » 17 Мар 2015, 09:15

Точно в "бохчата" ти е проблема.
Така не е имало възможност да се разбърква и не се е озахарило добре, както и не е пуснало екстракт добре.
Затова ти е слаб и екстракта.
За следващия път или го хвани с щипки по края и бъркай вътре, ама добре бъркай. Или махни тензуха изобщо, а ко ще го ползваш - нека е само при прецеждането.
И ако нямаш достатъчно екстракт - недей промива много, а спри когато общото стане 10%, а след варката ще се покачи на 11-12 и ще си в нормите.
Вкисването е следствие лошото озахаряване - останали са неозахарени нишестета - добра почва за гнилостни и млечно-кисели бактерии.
Слабото охмеляване също допринася за бързо вкисване - хмелът не случайно се слага, той е естествен консервант - средство за подтискане на бактериите.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Предишна

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron