Миро е Чукча Писател, а не Читател.
На отлежаване се поддават добре само силни бири - високо екстрактни, високо хмелни. Подразбира се и че ще са и високо алкохолни.
Вижте срока на отлежаване за барли уайн и имперските стаути.
Причината е проста - по време на отлежаването се подобряват някои вкусови характеристики, но се влошава аромата на хмела, горчивината също спада заради процеси на редукция на алфа горчивите киселини.
За окислителните процеси да не говорим - и малкото кислород в бутилката рано или късно влиза в тях.
За мен всеки стил бира си има оптимален период на отлежаване.
Най-кратък е за вайцените - клони към 0
Следват леки ейлове, после по-тежките.
Лагерите заради по-бавните процеси в тях може да се сторят подходящи за отлежаване, но не са. Единствено Октоберфест и Мерцен отлежават по 6м. по простата причина че както е видно от имената - се правят през март, а се пият на Октоберфеста. (През лятото не се е правела бира заради високите температури)
Е, силните и тъмни лагери биха били склонни да отлежават до не повече от година, но масовият лагер си губи от аромата и свежестта определено.
Някъде из нета бях чел за направен експеримент от известен домашен пивовар и любител с две много силни бири - да ги задържи с по още една година и резултатът беше лош.
Появяват се шери-аромати и вкусове (окисление), хмелът избледнява като усещане и във вкуса и в аромата и т.н.
Аз също съм имал забравени бутилки на по над година в мазето. Или правеха гашинг, или не - но в общия случай не са били по-добри от преди забравянето.
В момента има барли уайн от септември, което още не е бутилирано - стои си в една туба 10л. от мин.вода. Само от време на време изпускам по малко налягане.
Тепърва ще го бутилирам и газирам бутилково.
После ще видим кога ще се пие.