Не се заблуждавайте от киселинността на водата и на бирената мъст преди ферментацията.
Независимо дали си варил с вода с пеха 7.4 , 6.9 и дали си подкиселявал или не майша и водата за промиване - при нормална ферментация пеха на бира с около 12% начален екстракт е точно 4.5 !
Малко под това са по-силните бири, но не много.
Всяко показание под 4.2 е признак за грешка - или диви дрожди или бактерии.
В случая с 3.9 (ако е вярно показанието де) работата не е на добре.
За справка - нормално вино е около 3.0-3.4 , но клони към 3.4 (към 3.0 е в началото, когато има много ябълчена киселина)
Кисело вино е под 3.0 , оцетът е около 2.0 - 2.5.
А за любителите на Кока колата имам изненада - тя е точно 2.5
Спокойно може да се ползва за ръждопреобразувател, защото съдържа голям процент фосфорна киселина (даже го пише на етикета).
Та всичко е относително, но за бирите - самите метаболити на ферментацията са буфер и правят така че пеха да е точно 4.5 +- 0.1
Пробвал съм със и без подкиселяване на водата - все тая - нормална ферментация с повечето щамове дрожди винаги кове 4.5
И това става още в средата на ферментацията. Преди да е свършила даже.
Ето пример от последната ми варка :
Без подкиселяване на майша - в него е 5.7 , с подкиселяване с около 0.5мл. на литър крайна бира (а не на литри майш) - 5.2
+ още 1/2 от това във водата за промиване (или общо 0.75мл./литър бирена мъст за ферментора)
В края на варката - пеха 5.3 на бирената мъст (без подкиселяването обикновено е към 5.6 -5.7)
Веднага след началните признаци на ферментацията - пада под 5.0 и към средата на бурното отделяне на газ (2-ри ден от заквасването) е вече почти 4.5 и след това не пада повече.
За Живко - топни го в една Болярка, Бритос или Загорка по избор и виж какво показва, след това го топни в твоята и ми кажи разликата. Ако е повече от 0.5 - не се занимавай с тази бира. Аз моята дето вкисна последно я изхвърлих в канала, а даже не беше под 4.1
Киселината във вкуса се оправя лесно с някаква основа или бикарбонат - най-просто сода бикарбонат (хлябна сода, но не амонячна) , даже и със сода каустик става - без да се плашиш от нея, защото тя неутрализира киселината и се превръща в соли, които се утаяват.
Има и винарски откислител - калиев бикарбонат - и с него съм пробвал.
Веднага се оправя киселия вкус, но миризмата си остава
Преди се занимавах да ги преварявам за алкохол - ама вече и това не ми се занимава.
Много зависи от какво естество е киселият вкус - ако е от диви дрожди е приемлив, даже много прилича на белгийските бири. Ако е от млечно-кисели бактерии - процесът ще спре след падане на екстракта и бирата само киселее, но не мирише много зле. Обаче има и щамове дето направо смърдят - кисело зеле, гнили ябълки, кочина ...
А ако е от оцетно-кисели бактерии (пелена като на цветясало вино, която се къса при допир на малки снежинки) - процесите не спират докато не свърши алкохолът в бирата ! Тогава няма смисъл да се прави нищо - защото освен че мирише, няма и алкохол вече.
(Оцетните бактерии разграждат алкохола на вода и оцетна киселина, млечно-киселите - разграждат глюкозата на млечна киселина със или без отделяне на газ )