...Здравейте,
след доста четене на този форум и на секцията в "ракията.ком" реших и аз да се пробвам във пивоварството. Поръчах смелен малц - три вида(един светъл, един карамел и един кафе) и два вида хмел - горчив и ароматен, и држди с-33 за горна ферментация. Реших съвсем така по интуиция и смесих 1.5 кг светъл с 1 кг карамел и около 300 гр кафе. киснах ги час и 10 минути в 9литра вода като първите 20 минути на 55, после 20 на 65 и останалото време на 72 градуса, доколкото е било вярно показанието на термометъра от ЛИДЛ. После прецедих, изплакнах с 10-11 литра и подварих. Добавях хмела на два пъти както пише - първо горчивия на 15-та минута и после ароматния на 45-та минута. Охладих в ледена водаи пресипах във ферментора(в моя първи случай той е туба от 11 литра минерална вода). предварително бях посял дрождите в малко от течността от кисненето и малко праварена вода и те шупнаха. Пресипах ги и чаках. На другия ден имах един пръст пяна и бълбукаше (въре в тубата - не в клапана с водата) обаче в момента всичко е утихнало и само от време на време излиза по някое мехурче - обаче нищо не излиза през водната тапа. Захаромера в момента показва около 6%. Дали да добава още дрожди или...? Аз мисля че достатъчно сложих, на пакета пише, че 11.5 гр стигат за около 30 литра бира, а пък аз имам около 10 и съм ползвал повече от полувината пакетче(другата част я пазя в хладилника). Ще се пие ли бира или да почвам нова варка?
Поздрави
Иван Иванов