Здравейте и от мен...

Модератор: Martin

Здравейте и от мен...

Мнениеот pushkata » 04 Мар 2015, 19:46

...Здравейте,
след доста четене на този форум и на секцията в "ракията.ком" реших и аз да се пробвам във пивоварството. Поръчах смелен малц - три вида(един светъл, един карамел и един кафе) и два вида хмел - горчив и ароматен, и држди с-33 за горна ферментация. Реших съвсем така по интуиция и смесих 1.5 кг светъл с 1 кг карамел и около 300 гр кафе. киснах ги час и 10 минути в 9литра вода като първите 20 минути на 55, после 20 на 65 и останалото време на 72 градуса, доколкото е било вярно показанието на термометъра от ЛИДЛ. После прецедих, изплакнах с 10-11 литра и подварих. Добавях хмела на два пъти както пише - първо горчивия на 15-та минута и после ароматния на 45-та минута. Охладих в ледена водаи пресипах във ферментора(в моя първи случай той е туба от 11 литра минерална вода). предварително бях посял дрождите в малко от течността от кисненето и малко праварена вода и те шупнаха. Пресипах ги и чаках. На другия ден имах един пръст пяна и бълбукаше (въре в тубата - не в клапана с водата) обаче в момента всичко е утихнало и само от време на време излиза по някое мехурче - обаче нищо не излиза през водната тапа. Захаромера в момента показва около 6%. Дали да добава още дрожди или...? Аз мисля че достатъчно сложих, на пакета пише, че 11.5 гр стигат за около 30 литра бира, а пък аз имам около 10 и съм ползвал повече от полувината пакетче(другата част я пазя в хладилника). Ще се пие ли бира или да почвам нова варка?

Поздрави
Иван Иванов
pushkata
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 14
Регистриран на: 24 Фев 2015, 15:52

Re: Здравейте и от мен...

Мнениеот cervesa » 04 Мар 2015, 20:26

Не предприемай нищо!Просто изчакай още 2-3 дни ,после,или мести във чист ферментатор или бутилирай със 7-8 гр.захар на литър.Дъжиш още 6/7дни на топло 20*С бутилките ,после местиш за 10-тина дни на по-студено ,и чак след това -тест!Над мивката! :D :D :D

П.С. Ник-ът,как да го четем :"пишката"или "пушката" :think: :D :D :D
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Здравейте и от мен...

Мнениеот pushkata » 04 Мар 2015, 20:34

Благодаря, ще спазвам инструкциите. А с мивката - задължително, даже може би над мивката в банята.

Поздрави,

"пушката" :lol:
pushkata
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 14
Регистриран на: 24 Фев 2015, 15:52

Re: Здравейте и от мен...

Мнениеот pushkata » 04 Мар 2015, 20:38

Мисля направо в бутилки да отиде, защото такъв беше началният ми план и не съм подготвен с втори ферментор. За първи път е и действам малко с подръчни мателриали. За втория опит ще се подготвя по добре :D
pushkata
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 14
Регистриран на: 24 Фев 2015, 15:52

Re: Здравейте и от мен...

Мнениеот mirix » 04 Мар 2015, 22:17

С 1,5 кг основен и 1 кг, карамелен малц и пауза на 65 гр от 20 мин. малко ме съмнява какво озахаряване си направил,но ще се разбере след някой друг ден:). Йодна проба май си пропуснал!
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Здравейте и от мен...

Мнениеот pushkata » 04 Мар 2015, 22:48

Йодна проба пропуснах да спомена, но правих - на карайната температура на загряване - да речем 72гр. толкова показваше термометъра, който мисля че преварих - защото сега показва разлика между вътрешния и външния датчик от около 10 градуса. А и двата са един до друг. Беше добре - йода не промени цвета си нито към черно, нито към лилаво.
pushkata
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 14
Регистриран на: 24 Фев 2015, 15:52

Re: Здравейте и от мен...

Мнениеот pushkata » 04 Мар 2015, 23:16

Но за озахаряването - не мога да кажа, защото в началото не го измерих :?
pushkata
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 14
Регистриран на: 24 Фев 2015, 15:52

Re: Здравейте и от мен...

Мнениеот pushkata » 05 Мар 2015, 21:16

Сега видях, че процентното съдържание на карамеления малц трябва да е до 20%. При мен е над 30 - грешка, ама така е де - нали ще се уча ;)
pushkata
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 14
Регистриран на: 24 Фев 2015, 15:52

Re: Здравейте и от мен...

Мнениеот pushkata » 09 Мар 2015, 21:18

Вчера бутилирах с по една лъжица захар(чаена) на бутилка от 0,5л. Захарността във ферментора не падна под 5%. Пробвах на вкус - видя ми се добре, плътно горчиво без да е натрапчиво. Хмел не усетих, но тепърва ще си развивам вкуса. Като се изключи това, че не е газирана е екстра. Днеска гледам се утаява бяла утайка по дъното на бутилките - може и да си замине :? , ама здраве.
pushkata
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 14
Регистриран на: 24 Фев 2015, 15:52

Re: Здравейте и от мен...

Мнениеот ALL_ON » 09 Мар 2015, 22:02

Утайката е нормална колега! Няма да си замине бирата :) Това е утайка, предимно от дрождите.
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Следваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта

cron