dog123 написа:dog123 написа:И така колеги да разкажа подробно, имам и доста въпроси към вас.
Значи спазих процедурите която описах в началото, но промених малко рецептата , спрямо ваши съвети.
Продукти:
1. 2кг. Pale ale malt /светъл/ смлян готов
2. 6л. вода за озахаряване и 8л. вода за промиване.
3. 20 гр. хмел Магнум горчив + още 25 гр. Халертауер-Мителфрю за ароматизация в края на варенето.
4. Дрожди Nottingham- 5гр.
И така колеги, след доста четене из форума, взех че прочетох сам какво съм писал, и установявам че е полезно
Полезно защото ще знам защо бирата ми ще е адската горчивина
Имах план да намаля горчивия хмел на 14 грама , обаче си остана само плана в главата ми.
И днес използвайки калкулатор, сметнах че Total IBU:
99.02
И така , сега се колебая дали да не променя името на бирата от силната на горчивата
В събота, мисля да се явя на поправка!
Колеги както знаете ако сте чели брътвежите ми , варих 2 пъти едно и също, като при първия обърках количеството на горчивия хмел.
Реших да споделя разликите.
При първата варка , с повече хмел бирата беше по горчива остатъчно, обаче първоначално по сладка.Тоест при пиенето беше по СЛАДКА а след няколко секунди в устата оставаше горчив вкус. Това наблюдение не е само мое а на няколко човека.На около 80% от пробвалите я , бирата се хареса много.2 рата варка , с нормално количество хмел , бих определил като посредствена, незапомняща се , като мнението ми се припокрива с други хора които я тестваха.Не казвам че беше лоша , или че не ми харесва, но първата , обърканата беше специална!Просто този нюанс , първо сладък а после горчив вкус в устата изчезна, втората е някак как да кажа , някак масова.... Освен това аромата на хмел при първата бе вълшебен...
И така , при мен в грешката се роди много интересна бира, надявам се ако грешите понякога , да имате както мен , интересен ,добър резултат