Задържането върху първичната утайка има един неприятен ефект, особено през по-топло време - дрождите от утайката започват да лизират (самоизяждат се, или по-точно се саморазграждат от собствените си ензими поради липсата на минерали).
Ефектът се изразява в повишаване на пеха над 4.5 и поява на специфичен вкус и мирис на мая (леко сярно понякога , както и леко като на непрани чорапи).
За различните дрожди е различно. Аз съм го забелязвал най-много на лагерни дрожди и на US-05 (последните - по време на лятото).
Ако се остави ферментатора на студено и не е с лагерни дрожди може и да не се забележи ефекта, но лятото се забелязва. А с лагерните е още по-забележимо.
Тъй че - по-добре да се мести в друг съд, а там вече може да стои дълго, защото дрождите са малко и няма да внесат забележим ефект.
Същият ефект се забелязва и при прекалено бурна първична ферментация - лагерни дрожди на ейлови темп. или презасяване и превишаване на темп. на ейлови дрожди.
После бирата удря на мая.