Първа варка.

Модератор: Martin

Re: Първа варка.

Мнениеот dog123 » 21 Фев 2015, 20:07

Въпроса вече не е спешен, бутилирах около нивото на купешка бира. И без това съм плюс минус дразнещо много ;)
Бутилирах 1 вата варка, защото макар всички сметки, днес докато я местех в друг съд, накрая я пробвах , и колкото и да си втълпявах че е горчива, не ми дойде на вкус да е.
След кратка телефонна консултация с Виктор, се взе решение че щом си ми харесва значи е за бутилиране. :lol:
Същевременно , направих нова варка със старата рецепта,като извадих 9 литра на 14% захарност.
И така колеги, благодарение на вашите указания съвети и напътствия,/тук специално благодаря на Виктор , защото той има най-голяма заслуга/ аз имам една бутилирана варка и една сложена за ферментация. Благодаря на всички ви!
:text-thankyoublue:
dog123
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 60
Регистриран на: 09 Фев 2015, 16:06

Re: Първа варка.

Мнениеот dog123 » 22 Фев 2015, 20:48

Здравейте колеги.
1.Както казах в предишният си пост , въпроса за нивото на наливане на бирата в бутилката при бутилиране не е спешен но все пак стои отворен . До къде се налива правилно?
2.Освен това , кога се избистря пивото, за сега моето седи мътно....?
3.Сложих контролна пластмасова бутилка, ако тя се "вдърви" местя ли веднага в хладилник или чакам задължително 7 дни?
4.Много искам да направя червено пиво, препоръка за рецепта колеги? Следващата варка трябва да се подсигури с продукти :mrgreen:

Извинете ме че съм нахален, но така съм обучен в работата си, да съм настойчив до бруталност ;)

п.п. Мислите за 100 литрови казани , нормални ли са на тоя етап? ахаххахаха ;)
dog123
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 60
Регистриран на: 09 Фев 2015, 16:06

Re: Първа варка.

Мнениеот daniel.trifonov » 22 Фев 2015, 21:17

Привет колега,
колко да се налива в бутилка, ако е 500мл наливаш 500мл и останалото е въздух. :D
Общо взето пълниш до където са пълни купешките +- малко. Ако напълниш до горе, със сигурност ще гръмне бултилката, ако е прекалено малко, няма да е достатъчно газирано пивото, ще се е окислило частично предполагам.
А за 100 литровки личното ми мнение е, че е малко прибързано. Все още нямаш вкиснала варка :angry-screaming:
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Първа варка.

Мнениеот nikolay.illov » 23 Фев 2015, 00:38

Здравей колега!

1. Пълни бутилките като купешките! Случвало ми се е да пълня около 2/3 от бутилката, но само последната, като останат някакви там милилитри, които неща да хвърлям. На 2-3-4 см. от капачката те тава е!
2. Ще се по-избистри с отлежаването, но ще си остане мътничка ( в това и е чарът). Не очаквай да е бистра като от реклама :)
3. Чакаш! Виктор, е писал във форума, че няма нужда да се "приспиват" дрождите преждевременно. Освен вдървяване на бутилката следи и дали е паднала утайка, но най-добре си ги изчакай 1 седмица. Случвало ми се е да отворя от нетърпение една супер удрЪвена бутилка на 3-ти ден и резултатът беше разочарование.
4. http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=3&t=2695

И мен ме тегли още от първа варка към 100 литровка, но за сега съм на 30 л. Умувам и събирам идеи и посуда :D

П.П. Да не си адвокат? ;)
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Първа варка.

Мнениеот dog123 » 26 Фев 2015, 20:09

Колеги здравейте, да не забравя да отговоря- не съм адвокат ;)
20150221_121619.jpg

Миналия път забравих да попитам , на снимката се вижда какво остана във ферментатора след източването му, понеже не съм виждал и ми е странно , но нормално ли е? Прилича на гъста боза....
И продължавам с въпросите, контролната бутилка ПВЦ се е втвърдила до степен новозакупено безалкохолно, а на дъното се е събрала доволна утайка:
20150226_184915.jpg

20150226_184942.jpg


Да мушкам ли в хладилника утре? ще се падне 6 тия ден... Че нямам търпение баси :D

И после , почвам да се чудя какво да варя следващия път, вкусове много, а аз как да открия моя, да варя подред всички рецепти ли?
dog123
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 60
Регистриран на: 09 Фев 2015, 16:06

Re: Първа варка.

Мнениеот rajev » 26 Фев 2015, 21:18

Колега ще вариш докато си откриеш какво ти харесва.Аз за едно лято варих пеил ейл,вайцен,дункел-вайцен,портър,алтмюних,ирландско червено .Правих си разни експерименти и благодарение на опитите, който си правих вече съм почти сигурен какви ще са следващите ми 3 варки.Така че вари каквото ти дойде на ум.След като откриеш твоята рецепта ще започнеш да я осъвършенстваш.Поздрави



П.П. а сега наздраве с един бохемски пилзнер.
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Първа варка.

Мнениеот nikolay.illov » 26 Фев 2015, 21:44

Един съвет колега,
може би си срещнал някъде във форума тази информация, но да кажа! Стреми се да ползваш предимно тъмни бутилки, за предпочитане кафяво стъкло. Аз лично не съм бутилирал в прозрачни бутилки и не мога да кажа каква е разликата. В този случай ако всички са прозрачни ги дръж на тъмно ( това важи и за всички останали бутилки)
Иначе утайката е нормална, даже и по гъста може да е, като оставена сдъвкана дъвка на слънце :lol: Ако бях видял по рано поста ти щях да снимам моя ферментатор след бутилирането (сега вече съм го измил)
Ми... бутай ги вече в хладилника и стискай още седмица. Това е най-трудния процес и аз никога не мога да го изчакам до край :lol:

Поздрави
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Първа варка.

Мнениеот dog123 » 26 Фев 2015, 21:57

Колеги, всичките бутилки са кафяво стъкло само контролната е прозрачна пластмаса, не намерих тъмна пластмаса на момента и реших че е по добре да имам прозрачна контрола , отколкото никаква контрола.
А и така перфектно се виждат утайките.
Поздрави и наздраве ;)
dog123
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 60
Регистриран на: 09 Фев 2015, 16:06

Re: Първа варка.

Мнениеот dandilov » 27 Фев 2015, 22:54

Колега, ако искаш по-избистрена бира, техниката е следната:
1. Силно варене и много-добро прецеждане след това.
2. След 1 седмица ферментация "откаляваш", т.е. отточваш ферментиралата бира в друг (предварително измит и дезинфекциран) ферментатор, като се стремиш да не я размътиш. Утайките трябва да си останат във стария ферментатор. Така трябва да поседи поне още една седмица. Не се притеснявай! Ако през целия процес от варката до края на ферментацията си спазвал изрядна хигиена и чисти и дезинфекцирани съдове, няма да се развали бирата.
3. След втората седмица бирата ще е вече значително избистрена. Бутилираш с 5 до 6 грама захар на литър бира като много внимаваш да не вдигнеш утайките от дъното на ферментатора.
4. Още една седмица за газировка и чак тогава в хладилника.
5. Бирата е най-хубава и с най изчистен вкус и аромат след 3 седмици престой в хладилника! Тогава е във върховата си форма!
Убедил съм се, че след 2 седмици в хладилника вкусът все още е така да се каже "болен". Но след третата седмица в хладилника все едно става някакво чудо. ;)
Поздравления за ентусиазма и успех! :obscene-drinkingcheers:
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Първа варка.

Мнениеот vsd » 28 Фев 2015, 10:42

dandilov, между другото, не е нужно бирата да се прехвърля във втори ферментор към края на ферментацията. Спокойно можете да оставите всичко както си е и след 2-3 седмици да бутилирате, без междинното прехвърляне в кофи. Ако ползвате и дрожди като S-04, които залепват много добре на дъното, няй-горния пласт утайка ще е предимно чисти дрожди и всичко се източва много лесно без размътване до последните 10-20 мл.
А ако искате бирата да е наистина бистра и да стане бързо, ползвайте желатин няколко дни преди да бутилирате. Ефекта е огромен. За 1-2 дни на студено всичко отива на дъното и бирата става бистра все едно е филтрирана. После обаче, най-вероятно ще е хубаво да се добавят дрожди за бутилковата ферментация.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

cron