Трета гарга

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Трета гарга

Мнениеот Yaskata » 25 Фев 2015, 23:26

Някъде по форума прочетох, че ако човек не се откаже след третата варка, от него ще стане пивовар. И понеже третата ми варка вече мина (и почти свърши:D) реших да се покажа/похваля с първи неуверени стъпки. Ясен Сотиров съм от Софийско. Одавна се канех да пробвам и края на миналата година се зарових във форума. Безценен форум! Голямо БЛАГОДАРЯ на пионерите, които ни просветлявате :)!

Тъ, първа варка. Мислех да е светла и лека, тя стана тъмна и силна. Правих я по рецептата за новаци:
Pale Ale Malt, Carafa, Challenger, Nottingham Ale - общо 4 кг малц. Един куп грешки направих! (чакай да сложа още малко удивителни)!!! Беше голяма мъка и падна борба, но накрая се получиха 13л бира. Като мина седмица след бутилковата доферментация реших да я пробвам. Уфф, гадусТ - едвам се преглъща. И си викам "май ше те мешам, така не мога да те пия!". Ама мина още една седмица и пробвах пак - вече беше по-блага. След още една седмица биричката си стана доста богоугодна. Почерпих колеги и познати - хареса им :)

14.12.03 Yasno Pivo 2.jpg
тука е на три седмици лежала на студено



За втората варка се подготвих повече. Правих я по изпитана от съфорумците рецепта: светъл бг малц, хмел Халертауер, дрожди Nottingham. Спретнах си друг куп с грешки - и стари повторих, че и нови допуснах :D. Получиха се 18л бира. Този път си стана светла както исках, но по-силна отколкото предвидих. Първия месец пяната беше трагична, ако изобщо я имаше. Правих кисела пауза за 15мин - май не трябваше. Пак се зарових във форума за още инфо, и технически се подготвих още. Запазих една бутилка, която отворих два месеца след варката - вече всичко си беше супер! Пяната беше добра и държеше към 10-15 мин

ето и самоделно оборудване:
първо завих тенджерата - голяма сгода! Така поддържането на температурата си е направо лесно!! нищо общо с предишното регулиране на котлона през 3 минути и половин:

DSC05096a.jpg
вече с юрган (всъщност две пердета)


IMG_20141117_065502.jpg
падна пробиване :)


IMG_20141115_133052.jpg
от тръба за парно ф16, не е много ефективно, но цената е доста ниска и става доста бързо


понеже температурите паднаха и не можех да поддържам нормална температура за ферментация, изхвърлих дрехите от гардероба, откъртих конвертора от банята и спасих положението :)

IMG_20141116_092413.jpg
бира в гардероб
Прикачени файлове
Kompromat.jpg
два месеца след варката
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Трета гарга

Мнениеот Yaskata » 25 Фев 2015, 23:51

Трета гарга! Реших да се пробвам с Амбър ейл.

Светъл малц – БГ 4кг
Хмел Халертауер 50 гр
Дрожди Nottingham Ale 11гр


Майшуване 1/3 вода - 24л
35-40*С - 20мин.
50-53*С - 20мин.
65-68*С -45мин.
72*С - 15мин.
на 78*С промиване 1/4 вода

Варене - 90 мин
30гр. магнум - 80мин.
15гр. Халертау - 50мин.
15гр. Халертау - 20мин.
20гр. Жатец - 10 мин.

За съжаление успях да напълня половината ферментатор и водния клапън не се обади. Все пак се получи добре - бутилирах 36л. Пак свършиха бързо! Изобщо не знам какви сметки съм си правил в началото, като си купих тенджера от едва 21 литра :D. Минах на голям казан с голям котлон (и голям "юрган" два слоя вата от по 5см). Подобрих и охладителя, добавих две неупотребявани ребра от алуминиев радиатор и успях да натопя ферментатора в студена вода.

goliam kazan.jpg


купих си и нагревател за рибки. Гардероба ми трябва (пък и не можах да побера бидона вътре).

nagrevatel.jpg


ето я биричката на 1 месец почти:

Treta garga na 1 mesec.jpg


зайграх се и с етикети :)

Etiketi.jpg



Скоро ще ви разправям и за четвъртата гарга, която всъщност е прасе ;)
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Трета гарга

Мнениеот cervesa » 26 Фев 2015, 09:02

Екстра си! :D
И снимките са направо професионални:)
Сега приготви или запази нещо и за конкурса-не се притеснявай,само ще ти е от полза мнението на съдиите.
БТВ-можеш да пропускаш паузата при 35/45*С,ако нямаш пшеничен малц в рецептата.Браво за находчивото снаряжение и за увлекателния разказ.
Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Трета гарга

Мнениеот victoryvt » 26 Фев 2015, 09:22

Браво, всичко е добре, когато свършва добре.
Само за рецептата за амбъра - мисля че липсва някакъв малц ?
Няма как да стане амбър само от пейл ейл, трябва и още кара-амбър, или кара-мюних или кара-нещо си.
Иначе за технологиите - пак браво. А за газировките - една седмица на подходяща темп. стига, но за качествена пяна си трябва отлежаване, това е вярно.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Трета гарга

Мнениеот Yaskata » 27 Фев 2015, 14:09

Благодаря ! :D
Като цяло ми стана интересно и се заиграх с почти всичко, а за снимките ми помогна брат ми - той е фотографа в семейството.
cervesa, мислех, че още съм много млад за конкурси, но щом казваш, ще взема да се пробвам. Ей така на олимпийския принцип :)
victoryvt, имаше караамбър, ама отварях пакетчето на ръка и така го отворих, че изсипах всичко на земята. Препсувах го обилно. Не помогна много. От тогава отварям внимателно с ножица и над маса :)
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София


Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron