Бира с кафе и уиски

Модератор: Martin

Бира с кафе и уиски

Мнениеот Hristo » 15 Яну 2015, 12:16

Някой дали е правил подобни експерименти?
След като сварих един многообещаващ портър с начална плътност 1,072 и го заквасих с дрожди, ми хрумна да си направя експеримент като при преместването във вторичния ферментор добавя кафе и уиски. Определено не търся силен аромат на кафе, просто леки нотки и смятам за около 13 литра бира да използвам около 100 грама смляно кафе (допълнително ще реша какъв сорт да е). За уиските съм се спрял на меко ирландско (всъщност точно такова имам в момента в шкафа) Bushmills, около 200 мл.
Ще се радвам на всякакви идеи и съвети - както относно количеството, така и относно начина на добавяне към ферментора. Основно се колебая между сипване директно на смляното кафе във ферментора или приготвяне на кафе със студена вода (или директно с уискито) и след това изливане на прецедената течност.
Hristo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 99
Регистриран на: 06 Яну 2013, 16:29

Re: Бира с кафе и уиски

Мнениеот mirix » 15 Яну 2015, 14:44

Аз веднъж си правих експеримент със счукани зърна кафе. Сложих ги в тензух при вторичната ферментация. Около 2-3 гр. кафе на литър и стояха така 1 седмица. Ефекта клонеше към нулев да не казвам нулев. Или трябва да се пробва с по голямо количество, или друг подход както ти мислиш. Пробвах и с дъбов чипс същата пропорция.Пак греда. Затова в една бутилка бях сложил чипса и отлежа така 2 седмици не можа по вече. тогава имаше налице резултат. А сега ми се върти шантавата идея да си търся дъбово буренце и в него да отлежава.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Бира с кафе и уиски

Мнениеот damyan_rm » 15 Яну 2015, 16:04

Кафе съм слагал - на 25-30мин преди края - ползвах около 6-7г за 7-8л варка и си се усещаше приятно (поне за мен) като лека нотка - по-скоро като аромат, отколкото на вкус ...
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: Бира с кафе и уиски

Мнениеот Boarhunter » 16 Яну 2015, 12:04

Карафа-та не е ли достатъчен за аромат и вкус на кафе ?
А относно похабяването на твърд алкохол за всичко друго освен за директна консумация съм твърдо против :)
Boarhunter
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 89
Регистриран на: 20 Окт 2013, 20:43
Местоположение: В.Търново

Re: Бира с кафе и уиски

Мнениеот Hristo » 21 Фев 2015, 20:59

Стана - днеска отворих първата бутилка, 19 дни след бутилирането. В бирата има 1,35 % силно етиопско кафе, смляно и добавено директно във ферментора (след откаляване) + 2,01% ирландско уиски Bushmills.
Hristo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 99
Регистриран на: 06 Яну 2013, 16:29

Re: Бира с кафе и уиски

Мнениеот mirix » 21 Фев 2015, 22:55

Ицо скрий една буилка от себе си :D Иска ми се да опитам това чудо :)
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Бира с кафе и уиски

Мнениеот Hristo » 22 Фев 2015, 12:51

Бутилките са скрити в мазето и със сигурност няма да ги изпия (не е от най-пивките бири) до края на годината, така че когато имаш път към София, свиркай :)
Hristo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 99
Регистриран на: 06 Яну 2013, 16:29


Назад към Експерименти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron