Първа варка.

Модератор: Martin

Re: Първа варка.

Мнениеот nikolay.illov » 16 Фев 2015, 00:53

Честита първа варка и от мен колега!

По въпрос 1: Според мен термометърът ти е поставен не-правилно, съдейки по снимката, която си качил: температурата до стените на съда е по-ниска особено, както е без изолация. Съвет: Бъркаш постоянно до достигане на нужната температура, отстраняваш тенджерата от котлона и я завиваш със старо яке, одеяло или каквото имаш. Проверяваш температурата през 15 минути и ако е нужно дозагряваш (тенджерата освен, че е завита е и захлупена с капак). Ако ползваш не-български малц можеш да правиш едно-температурно озахаряване, пример: ако е за 2 кг. малц, загряваш 6 литра вода до 72- 74°С и сипваш малца постепенно. Температурата пада до 65-68°С. разбъркваш добре, захлупваш и завиваш. Проверяваш през 15 минути и ако е необходимо топлиш. След 1 час вдигаш до 72°С (след добра йодна проба) държиш 15 минути... и т.н
За йодната проба се сетих. На снимката виждам че не си "разнесъл" йодът. Като капнеш йод в течността размърдай малко чинийката с кръгови движения за-да се смесят течностите!
При по-големи обеми температурата се поддържа по-лесно. С тази тенджера спокойно можеш да озахариш 3,5кг малц. Така ще имаш около 20 литра мъст за варене, което ще даде около 15- 16 литра бира ( каса и отгоре :) ).
По въпрос 2: Интуицията ти не те подвежда - няма да стане. Аз правя 30 литрови варки на котлон ама газов :D направо си е горелка.
- Поне 2 KW + помощ от електрическия котлон. Но внимавай с бързовара, че лесно загаря особено в диапазон на озахаряване 40 - 60°С
Въпрос 3: С Нотингам и май с всички Ale-ови дрожди чакаш захарността да падне до 3 Плато, в твоя случай с начална 16 ако стигнеш до 5 е идеално. Иначе да: ако имаш 2 поредни дни една и съща захарност ферментацията е приключила. Има и друг критерий, ако се изравнят околна и температура във ферментора също е знак за приключила ферментация. Източваш с маркуч без утайката. Нотингам се залепват за дъното стабилно и почти няма загуби. Аз от 22-23 литра прежалвам 100 - 150 милилитра.

Прочети добре и за карбонизацията, защото и тя не се прави просто ей така, а в края на следващата седмица те очаква :D

Поздрави!
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Първа варка.

Мнениеот vsd » 16 Фев 2015, 10:38

dog123 написа:2.Някой Правил ли е варка в по голям съд от 21 литра на котлон. Имам силното усещане че плота на печката няма да се справи с повече литри течност.
Под въпрос, за 40 литра течност , какъв бързовар би бил подходящ.

3.Източването на вече ферментиралата бира се прави доколкото разбирам , когато захарността се задържи 2 последователни дни еднаква, така ли е?
Под въпрос: Източваме с маркуч от ферментатора стремейки се да не засмукваме утайка, колко течност прежалвате като прекалено мътно????


По въпрос 2, аз ползвам 2KW индукционен котлон (за 45 лв от най-китайските) и 40 литрова тенджера. За 25-30 литрови варки става. Когато тенджерата е почти пълна не ври много силно и доста се чака докато заври, но става.

По въпрос 3, да, когато няколко дни захарността не пада, това значи че е приключила ферментацията. Също може да съдиш по температурата както каза Ники, или да гледаш дали бълбука водния клапан. Ако е спрял да бълбука, значи не се отдела CO2 и ферментацията е спряла. Това обаче не означава че е задължително да прехвърляш бирата веднага за бутилиране или да прехвърляш в друга кофа. Лично мое мнение е че е почти задължително да оставиш бирата какот си е без да пипаш нищо поне за 1-2 седмици. Това ще позволи на дрождите да преработят някой вещества, които са се получили по време на ферментацията и не са много желани и също така бирата ще отлежи малко и вкуса й ще стане доста по-добър. Ако можеш да оставиш бирата за месец в кофата ще е още по-добре, но като знам при първите варки какво е желанието, е доста трудно да се чака толкова.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Първа варка.

Мнениеот dog123 » 17 Фев 2015, 13:27

dog123 написа:И така колеги да разкажа подробно, имам и доста въпроси към вас.
Значи спазих процедурите която описах в началото, но промених малко рецептата , спрямо ваши съвети.
Продукти:
1. 2кг. Pale ale malt /светъл/ смлян готов

2. 6л. вода за озахаряване и 8л. вода за промиване.

3. 20 гр. хмел Магнум горчив + още 25 гр. Халертауер-Мителфрю за ароматизация в края на варенето.

4. Дрожди Nottingham- 5гр.



И така колеги, след доста четене из форума, взех че прочетох сам какво съм писал, и установявам че е полезно ;)
Полезно защото ще знам защо бирата ми ще е адската горчивина :roll:
Имах план да намаля горчивия хмел на 14 грама , обаче си остана само плана в главата ми.
И днес използвайки калкулатор, сметнах че Total IBU:
99.02
И така , сега се колебая дали да не променя името на бирата от силната на горчивата :lol: :lol:
В събота, мисля да се явя на поправка!
dog123
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 60
Регистриран на: 09 Фев 2015, 16:06

Re: Първа варка.

Мнениеот daniel.trifonov » 17 Фев 2015, 17:09

На поправката, може да свариш същата но само с ароматна порция хмел и с по-висок екстракт.
Ферментираш тази и поправителната по отделно и преди бутилиране смесваш. Ще се получи с горчивина, пропорционално по-малка. Ако е някъде около 50 - 60 единици и ако общия ти начален екстракт е над 14°P ще влезе в "рамките" на IPA.
Има и един хитър вариант. Настоящата варка я отделяш за вторична ферментация в друг съд и върху част от утайката (не всичката) изсипваш поправката. така ще ферментира със същите дрожди. За 10 литра варка ти трябва не повече от ~30мл гъста дрождева утайка.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Първа варка.

Мнениеот mirix » 17 Фев 2015, 23:53

Дидоне усложнявай мещата ") кажи как пи горчива бира+пиринско. По лесно е :D
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Първа варка.

Мнениеот daniel.trifonov » 18 Фев 2015, 10:46

Това си беше моят Fail ale. Този има как да се оправи без много зор ;-)
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Първа варка.

Мнениеот dog123 » 19 Фев 2015, 23:38

Настава време за действие :)
Мисля да оставя това че мноооого искам по скоро да пия домашна биричка на заден план.
Демек да направя още една варка но без порция горчив хмел , а след като ферментира новата варка да ги смеся , и тогава да бутилирам.
Въпрос: Вече ферментиралата варка я отделям в друг съд без утайката , и я държа на топло, студено, къде как?
dog123
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 60
Регистриран на: 09 Фев 2015, 16:06

Re: Първа варка.

Мнениеот mirix » 19 Фев 2015, 23:52

За ферментация, за отлежаване , ако можеш ги докара на 15-16 гр. добре ще е :)
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Първа варка.

Мнениеот victoryvt » 20 Фев 2015, 09:03

На студено, ако искаш да се избистри.
После като си готов с новата - след като изферментира, ще ги смесиш, но първо ще внесеш старата на топло да си изравнят температурите преди смесването.
И ще източиш новата върху старата, за да стане с едно точене.
После общата смес я бутилираш със захар. Дрождите за газировката ще дойдат от новата, тъй като след отлежаването на студено старата ще е с малко останали дрожди.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Първа варка.

Мнениеот dog123 » 21 Фев 2015, 17:36

Колеги, спешен въпрос на който не намирам отговор ....
До къде се пълнят бутилките при бутилиране?
:?
dog123
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 60
Регистриран на: 09 Фев 2015, 16:06

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron