Честита първа варка и от мен колега!
По въпрос 1: Според мен термометърът ти е поставен не-правилно, съдейки по снимката, която си качил: температурата до стените на съда е по-ниска особено, както е без изолация. Съвет: Бъркаш постоянно до достигане на нужната температура, отстраняваш тенджерата от котлона и я завиваш със старо яке, одеяло или каквото имаш. Проверяваш температурата през 15 минути и ако е нужно дозагряваш (тенджерата освен, че е завита е и захлупена с капак). Ако ползваш не-български малц можеш да правиш едно-температурно озахаряване, пример: ако е за 2 кг. малц, загряваш 6 литра вода до 72- 74°С и сипваш малца постепенно. Температурата пада до 65-68°С. разбъркваш добре, захлупваш и завиваш. Проверяваш през 15 минути и ако е необходимо топлиш. След 1 час вдигаш до 72°С (след добра йодна проба) държиш 15 минути... и т.н
За йодната проба се сетих. На снимката виждам че не си "разнесъл" йодът. Като капнеш йод в течността размърдай малко чинийката с кръгови движения за-да се смесят течностите!
При по-големи обеми температурата се поддържа по-лесно. С тази тенджера спокойно можеш да озахариш 3,5кг малц. Така ще имаш около 20 литра мъст за варене, което ще даде около 15- 16 литра бира ( каса и отгоре ).
По въпрос 2: Интуицията ти не те подвежда - няма да стане. Аз правя 30 литрови варки на котлон ама газов направо си е горелка.
- Поне 2 KW + помощ от електрическия котлон. Но внимавай с бързовара, че лесно загаря особено в диапазон на озахаряване 40 - 60°С
Въпрос 3: С Нотингам и май с всички Ale-ови дрожди чакаш захарността да падне до 3 Плато, в твоя случай с начална 16 ако стигнеш до 5 е идеално. Иначе да: ако имаш 2 поредни дни една и съща захарност ферментацията е приключила. Има и друг критерий, ако се изравнят околна и температура във ферментора също е знак за приключила ферментация. Източваш с маркуч без утайката. Нотингам се залепват за дъното стабилно и почти няма загуби. Аз от 22-23 литра прежалвам 100 - 150 милилитра.
Прочети добре и за карбонизацията, защото и тя не се прави просто ей така, а в края на следващата седмица те очаква
Поздрави!