Струва ми се, че тая 21 литра тенджера ще ти е голяма за 2кг малц. Аз при първата си варка озахарявях в 9 литрова и после варих в 21 литрова и се изпари доста. После замених 21 литровата с 12-13 литрова и нещата влязоха в норма. Сега озахарявам 3кг малц в 12-13 литровата и варя в 21л. Успех!
Dr1nata написа:Струва ми се, че тая 21 литра тенджера ще ти е голяма за 2кг малц. Аз при първата си варка озахарявях в 9 литрова и после варих в 21 литрова и се изпари доста. После замених 21 литровата с 12-13 литрова и нещата влязоха в норма. Сега озахарявам 3кг малц в 12-13 литровата и варя в 21л. Успех!
Колега, си помислих но докато не сваря и оползотворя 1 вата варка съм просто съфорумец Ще видя какви са вариантите , защото и да имам по малка подходяща тенджера ако обиколата и е близка или същата изпаряването няма да е по малко. Спрях се на 2 килограма защото съм закупил комплект от продуктите за 4кг демек разделям нещата на точно 2 варки. Когато нещата се вършат с голям мерак но малко познания , винаги се стига до компромиси След като затворя в шишета 1 вата варка , моментално ще варя 2 рата. Просто толкова е тенджерата и ферментатора, най лесно беше делено на 2.... Относно дезинфекцията , след няколко бири които ми помогнаха на мисловния процес , намерих каквото търсех:
"А относно препаратите - в магазина има раздел почистване и дезинфекция - в него има два препарата на немската фирма Финк-тек - FC21 - алкален препарат за миене и остатъчен хлор за дезинфекция, и ФИНК Окорон - чист дезинфектант на базата на пероцетна киселина и др. И двата препарата се разтварят във вода за получаване на работен разтвор с малка концентрация. Безопасни са за хранителни цели и не оставят следи във вкуса на бъдещата бира, тъй като имат кратък период на разпад. Дезинфектантът Окорон се разтваря 1:1000 и служи за изплакване с него на ферментори и/или бутилки и съдове за съхранение. След това не се плакнат с вода ! Да се ползват ръкавици по време на разтварянето на работния разтвор."
Здравейте колеги Днеска варих , утре подробно ще разкажа, че правих и хляб дето не стана и съм малко утрепан. Бая трудоемка работа ако питате мен, само измиването и дезинфекцията на посудата ми костваше около 2 часа, трябва да завиша литрите за да не загубя интерес. Без подробности извадих 8 литра с 16, 16 и малко захарност. Ако стане ще е СИЛНОТО пиво Желая ви лека вечер и нощ, а утре да зарадвате жените с по една китка.
Браво колега, аз моята ще я зарадвам с една пишка по силна от 1 китка. Таман бях в дилема и ти ме вдъхнови . Ще си крътя пивоврната "силното пиво". Виж кажи си проблемите и ще ставаш все по добър.Преди години имаше в България 3-4 човека които са варили бира. Единият от тях беше Виктор. Докато варих му звъбнях 3 или 4 пъти - човека гол от банята ми отговаряше .Тогава нямаше форум , нямаше малц, имаше оскъдна информация. Възползвайте се от писаното тук и предлаганото в магазина. Успех на всички начинаещи. ПС при първата ми варка спря часовника, варих 3 часа. Стана бира не 17 ами 27 пиеш една кафяна чашка и ти замотава главата. Проблема не е в загунебото време то е между 6 и 9 часа. Стреми се към 100 л, хайде за начало едни 20-30
Последна промяна victoryvt на 14 Фев 2015, 15:44, променена общо 1 път
Причина:Последно предупреждение, после ще се глобяваме с бира !
Tуй е бира, тя не е гадна! Тати има една болест, която го кара да пие бира.
И така колеги да разкажа подробно, имам и доста въпроси към вас. Значи спазих процедурите която описах в началото, но промених малко рецептата , спрямо ваши съвети. Продукти: 1. 2кг. Pale ale malt /светъл/ смлян готов
2. 6л. вода за озахаряване и 8л. вода за промиване.
3. 20 гр. хмел Магнум горчив + още 25 гр. Халертауер-Мителфрю за ароматизация в края на варенето.
4. Дрожди Nottingham- 5гр.
След 2 часово миене и дезинфектиране на съдове термометри пособия и какво ли не, можех да пристъпя към озахаряване.
Имах и помощник Към озахаряването е първия ми въпрос. Наблюдението ми е че при постоянно бъркане показанието на термометъра е по високо и обратно , ако не разбърквам е по ниско, защото в долната част сместа е по нагрята ,разликата е до 5 градуса!
Не смятам не термометъра ми е поставен неправилно. Не знаех какво да правя и бърках постоянно за да е уеднаквена температурата. Това разбира се доведе до седене до котлона през цялото време на озахаряване и малко ми дойде байгън... Вие постоянно ли бъркате колеги или как? Иначе термостата на печката съвсем спокойно поддържаше сместа в диапазон +- 2 градуса което за мен е достатъчно, след като от разбъркване не разбъркване имаме разлика 5. И така след над 2 часа озахаряване дойде време за йодната проба.
Всичко по план.... С промиването в лаутертюн, нямах никакви проблеми. за 20 минутки максимум бях готов. Следва завиране и врене без капак , добавяне на 2 та вида хмел по план.
Тука пак имам въпроси. Както е видно нямам много мегдан за увеличаване на количествата с тази тенджера. От друга страна , това врене се получи на максимума на плота, повече няма как да засиля, и си задавам въпроса, ако взема по голям съд, дали ще мога да го накарам да ври достатъчно силно? Някой с опит ако може да си каже мнението.
Охладих за час във ваната до 23 градуса измерих захарност 16-16.5
Измерих че е останало 8 литра течност прецедих сложих вув ферментатора добавих дрождите , и тази сутрин имам ферментация , с изпускане през клапана на 9 секунди, и хубавка пяна по повърхността.
Тука ми е последния въпрос. Колко литра течност беше нормално да извадя на края, защото 8 литра ми се чини много малко /от 14 литра вода в началото/, а и захарност имам като за повече течност
п.п.Нито снимките нито клипчето като хората сложих, немога вече п.п. на п.п-са оправих , то Виктор е обяснил като за малоумни, ама кой ти чете
Всичко ти е наред, макар че озахаряване за 2 часа е като за уиски От 2кг. малц колко бира да се получи ? Точно 10л. на 12% е максимума, ти си направил 8 на 16% , я си сметни ефективността да видиш, че ако не беше изпарил толкова вода щеше да е 10л. и горница. Намали си времето за варене и ще ти се вдигне литража, за сметка на по-малък екстракт, което е и търсеното равновесие. Разбира се че бира с 16% екстракт ще ти хареса повече от тази с 10 на пазара, но оптимума за мен поне е 12. Зависи от стила де, все пак. Ето ти сметка на екстрактивността : 8л с 16% са около 8*0.16=1.28кг. малцов екстракт. При 2кг. малц и извлечен от него 1.28 кг. екстракт имаш практическа екстрактивност 1.28/2=64% което е точно в златната среда на домашното пивоварене. Като сложим факторите - първа варка, малък обем и т.н. - може да се каже, че си даже перфектен. Аз съм достигал до малко над 72% практическа екстрактивност, но след много бавно прецеждане, след дълго варене и най-вече след изцеждане на всякакви утайки до дупка. Теоретичната екстрактивност е различна за всеки малц и се движи от 78 до 82%, но се доближават до нея само в големите инсталация, където се мели с 6 валцови мелници, ползва се специален филтър-преса (майш филтър), процесите са оптимизирани до дупка и всичко се следи с компютър, водата се подготвя предварително до последната молекула едва ли не - йонообменни смоли, специални добавки и т.н. Според мен практическа екстрактивност на домашен пивовар над 75% не е възможна, но кой знае ... (Понятието brewhouse efficiency е друго - това е практическата екстрактивност рзделена на теоретичната и се движи от 80 до 95 %) Ако беше изпарил по-малко вода щеше да имаш - 9.4л. на 12% екстракт (при търсени 10л.) - което си е съвсем добре. Сега си следи ферментацията и се радвай на "песента" на водния клапан. И не се кахъри когато той замлъкне след няколко дена, а може и след ден. Изчакай да замлъкне съвсем (да речем 7-8 дена след заквасването) и изнеси на студено за ден два, или направо бутилирай с добавка на 7гр. захар на литър (56 грама общо), дръж на стайна темп за седмица, после - седмица на студ и я почвай. А като се увериш че първата е добре, покани няколко приятели да се похвалиш и я изпийте с кеф. Малц има ... Ще се вари пак.
Колега аз варя от около година започнах с 20л. доза и изкарах 12л. първата ми бира беше нещо като твоята доста корава и по мътна от нормалното. Винаги като правя бира нещо не става както съм го планирал, но действам на момента. На една варка тъкмо дойде време за охлаждане и ВИК спряха водата и звънях на Виктор за съвет. Днешната ми варка трябваше да озахарявам 60мин. а станаха над 2ч. докато йодната проба стане, но пък ми изкара добър екстракт. Един Раух лагер го чаках 2 седми да се газира, но след това си стана перфектна. Да пиеш твоя бира е безценно. Наздраве и успешни варки.
Поздравления за новия член на братството Виктор,е обяснил нещата подробно- за не знам кой път!!!Но затова сме тук! Нека никой да не се притеснява да пита!По опитните ще се опитаме (а и сме длъжни) да му помогнем ) Както е казал Мечо Пух:"Колкото повече-толкова повече!,домашни пивовари"! Тогава и в кръчмата ще пием добра бира!
Здравейте отново пивовари Благодаря ви за подкрепата. Към момента имам засилена спрямо сутринта ферментация , клапана изпуска на 5 секунди средно и пяната е двойно повечко Междувременно видях едни теми....и сложих каруцата пред коня , започнах да съчинявам етикети, к'во да правиш скука. Поне няма да правя много етикети
Колеги , понеже не получих отговор на 2 от въпросите ми , а вече се заражда и трети, ще ги задам отново. Може да е правилно да направя тема в "проблеми" но те по скоро са въпроси на които не откривам отговор отколкото проблеми. И така: 1.Към озахаряването е първия ми въпрос. Наблюдението ми е че при постоянно бъркане показанието на термометъра е по висока температура и обратно , ако не разбърквам е по ниско, защото в долната част сместа е по нагрята ,разликата е до 5 градуса. Не смятам че термометъра ми е поставен неправилно. Не знаех какво да правя и бърках постоянно за да е уеднаквена температурата. Това разбира се доведе до седене до котлона през цялото време на озахаряване и малко ми дойде нанагорно... Вие постоянно ли бъркате колеги или как?
2.Някой Правил ли е варка в по голям съд от 21 литра на котлон. Имам силното усещане че плота на печката няма да се справи с повече литри течност. Под въпрос, за 40 литра течност , какъв бързовар би бил подходящ.
3.Източването на вече ферментиралата бира се прави доколкото разбирам , когато захарността се задържи 2 последователни дни еднаква, така ли е? Под въпрос: Източваме с маркуч от ферментатора стремейки се да не засмукваме утайка, колко течност прежалвате като прекалено мътно????