Първа варка.

Модератор: Martin

Re: Първа варка.

Мнениеот Dr1nata » 13 Фев 2015, 00:03

Струва ми се, че тая 21 литра тенджера ще ти е голяма за 2кг малц. Аз при първата си варка озахарявях в 9 литрова и после варих в 21 литрова и се изпари доста. После замених 21 литровата с 12-13 литрова и нещата влязоха в норма. Сега озахарявам 3кг малц в 12-13 литровата и варя в 21л. Успех!
Варки: 38
Малц: 155.75 кг.
Пиво: 710.5 л.
Аватар
Dr1nata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 18 Авг 2014, 23:11
Местоположение: Русе

Re: Първа варка.

Мнениеот dog123 » 13 Фев 2015, 00:33

Dr1nata написа:Струва ми се, че тая 21 литра тенджера ще ти е голяма за 2кг малц. Аз при първата си варка озахарявях в 9 литрова и после варих в 21 литрова и се изпари доста. После замених 21 литровата с 12-13 литрова и нещата влязоха в норма. Сега озахарявам 3кг малц в 12-13 литровата и варя в 21л. Успех!



Колега, си помислих но докато не сваря и оползотворя 1 вата варка съм просто съфорумец ;)
Ще видя какви са вариантите , защото и да имам по малка подходяща тенджера ако обиколата и е близка или същата изпаряването няма да е по малко.
Спрях се на 2 килограма защото съм закупил комплект от продуктите за 4кг демек разделям нещата на точно 2 варки.
Когато нещата се вършат с голям мерак но малко познания , винаги се стига до компромиси ;)
След като затворя в шишета 1 вата варка , моментално ще варя 2 рата.
Просто толкова е тенджерата и ферментатора, най лесно беше делено на 2....
Относно дезинфекцията , след няколко бири които ми помогнаха на мисловния процес , намерих каквото търсех:

"А относно препаратите - в магазина има раздел почистване и дезинфекция - в него има два препарата на немската фирма Финк-тек - FC21 - алкален препарат за миене и остатъчен хлор за дезинфекция, и ФИНК Окорон - чист дезинфектант на базата на пероцетна киселина и др.
И двата препарата се разтварят във вода за получаване на работен разтвор с малка концентрация.
Безопасни са за хранителни цели и не оставят следи във вкуса на бъдещата бира, тъй като имат кратък период на разпад.
Дезинфектантът Окорон се разтваря 1:1000 и служи за изплакване с него на ферментори и/или бутилки и съдове за съхранение. След това не се плакнат с вода ! Да се ползват ръкавици по време на разтварянето на работния разтвор."

Виктореееее, да илядиш! :dance:
dog123
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 60
Регистриран на: 09 Фев 2015, 16:06

Re: Първа варка.

Мнениеот dog123 » 13 Фев 2015, 22:09

Здравейте колеги :roll:
Днеска варих , утре подробно ще разкажа, че правих и хляб дето не стана и съм малко утрепан. Бая трудоемка работа ако питате мен, само измиването и дезинфекцията на посудата ми костваше около 2 часа, трябва да завиша литрите за да не загубя интерес.
Без подробности извадих 8 литра с 16, 16 и малко захарност. Ако стане ще е СИЛНОТО пиво :lol:
Желая ви лека вечер и нощ, а утре да зарадвате жените с по една китка.
dog123
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 60
Регистриран на: 09 Фев 2015, 16:06

Re: Първа варка.

Мнениеот mirix » 13 Фев 2015, 23:18

Браво колега, аз моята ще я зарадвам с една пишка по силна от 1 китка. Таман бях в дилема и ти ме вдъхнови :lol: . Ще си крътя пивоврната "силното пиво". Виж кажи си проблемите и ще ставаш все по добър.Преди години имаше в България 3-4 човека които са варили бира. Единият от тях беше Виктор. Докато варих му звъбнях 3 или 4 пъти - човека гол от банята ми отговаряше :lol: .Тогава нямаше форум , нямаше малц, имаше оскъдна информация.
Възползвайте се от писаното тук и предлаганото в магазина. Успех на всички начинаещи.
ПС при първата ми варка спря часовника, варих 3 часа. Стана бира не 17 ами 27 :D пиеш една кафяна чашка и ти замотава главата.
Проблема не е в загунебото време то е между 6 и 9 часа. Стреми се към 100 л, хайде за начало едни 20-30
Последна промяна victoryvt на 14 Фев 2015, 15:44, променена общо 1 път
Причина: Последно предупреждение, после ще се глобяваме с бира !
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Първа варка.

Мнениеот dog123 » 14 Фев 2015, 11:29

И така колеги да разкажа подробно, имам и доста въпроси към вас.
Значи спазих процедурите която описах в началото, но промених малко рецептата , спрямо ваши съвети.
Продукти:
1. 2кг. Pale ale malt /светъл/ смлян готов

2. 6л. вода за озахаряване и 8л. вода за промиване.

3. 20 гр. хмел Магнум горчив + още 25 гр. Халертауер-Мителфрю за ароматизация в края на варенето.

4. Дрожди Nottingham- 5гр.

След 2 часово миене и дезинфектиране на съдове термометри пособия и какво ли не, можех да пристъпя към озахаряване.
малката помага.jpg

Имах и помощник :D
Към озахаряването е първия ми въпрос.
Наблюдението ми е че при постоянно бъркане показанието на термометъра е по високо и обратно , ако не разбърквам е по ниско, защото в долната част сместа е по нагрята ,разликата е до 5 градуса!
термометър.jpg

Не смятам не термометъра ми е поставен неправилно.
Не знаех какво да правя и бърках постоянно за да е уеднаквена температурата.
Това разбира се доведе до седене до котлона през цялото време на озахаряване и малко ми дойде байгън...
Вие постоянно ли бъркате колеги или как?
Иначе термостата на печката съвсем спокойно поддържаше сместа в диапазон +- 2 градуса което за мен е достатъчно, след като от разбъркване не разбъркване имаме разлика 5.
И така след над 2 часа озахаряване дойде време за йодната проба.
йодна проба.jpg


Всичко по план....
С промиването в лаутертюн, нямах никакви проблеми. за 20 минутки максимум бях готов.
Следва завиране и врене без капак , добавяне на 2 та вида хмел по план.

Click here to learn how to add YouTube Videos to your phpBB forum

Тука пак имам въпроси.
Както е видно нямам много мегдан за увеличаване на количествата с тази тенджера.
От друга страна , това врене се получи на максимума на плота, повече няма как да засиля, и си задавам въпроса, ако взема по голям съд, дали ще мога да го накарам да ври достатъчно силно? Някой с опит ако може да си каже мнението.

Охладих за час във ваната до 23 градуса измерих захарност 16-16.5
захарност.jpg

Измерих че е останало 8 литра течност прецедих сложих вув ферментатора добавих дрождите , и тази сутрин имам ферментация , с изпускане през клапана на 9 секунди, и хубавка пяна по повърхността.

Тука ми е последния въпрос. Колко литра течност беше нормално да извадя на края, защото 8 литра ми се чини много малко /от 14 литра вода в началото/, а и захарност имам като за повече течност :whistle:

п.п.Нито снимките нито клипчето като хората сложих, немога вече :(
п.п. на п.п-са оправих , то Виктор е обяснил като за малоумни, ама кой ти чете :lol:
dog123
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 60
Регистриран на: 09 Фев 2015, 16:06

Re: Първа варка.

Мнениеот victoryvt » 14 Фев 2015, 16:04

Всичко ти е наред, макар че озахаряване за 2 часа е като за уиски :D
От 2кг. малц колко бира да се получи ? Точно 10л. на 12% е максимума, ти си направил 8 на 16% , я си сметни ефективността да видиш, че ако не беше изпарил толкова вода щеше да е 10л. и горница.
Намали си времето за варене и ще ти се вдигне литража, за сметка на по-малък екстракт, което е и търсеното равновесие.
Разбира се че бира с 16% екстракт ще ти хареса повече от тази с 10 на пазара, но оптимума за мен поне е 12.
Зависи от стила де, все пак.
Ето ти сметка на екстрактивността :
8л с 16% са около 8*0.16=1.28кг. малцов екстракт.
При 2кг. малц и извлечен от него 1.28 кг. екстракт имаш практическа екстрактивност 1.28/2=64% което е точно в златната среда на домашното пивоварене. Като сложим факторите - първа варка, малък обем и т.н. - може да се каже, че си даже перфектен.
Аз съм достигал до малко над 72% практическа екстрактивност, но след много бавно прецеждане, след дълго варене и най-вече след изцеждане на всякакви утайки до дупка.
Теоретичната екстрактивност е различна за всеки малц и се движи от 78 до 82%, но се доближават до нея само в големите инсталация, където се мели с 6 валцови мелници, ползва се специален филтър-преса (майш филтър), процесите са оптимизирани до дупка и всичко се следи с компютър, водата се подготвя предварително до последната молекула едва ли не - йонообменни смоли, специални добавки и т.н.
Според мен практическа екстрактивност на домашен пивовар над 75% не е възможна, но кой знае ...
(Понятието brewhouse efficiency е друго - това е практическата екстрактивност рзделена на теоретичната и се движи от 80 до 95 %)
Ако беше изпарил по-малко вода щеше да имаш - 9.4л. на 12% екстракт (при търсени 10л.) - което си е съвсем добре.
Сега си следи ферментацията и се радвай на "песента" на водния клапан. И не се кахъри когато той замлъкне след няколко дена, а може и след ден.
Изчакай да замлъкне съвсем (да речем 7-8 дена след заквасването) и изнеси на студено за ден два, или направо бутилирай с добавка на 7гр. захар на литър (56 грама общо), дръж на стайна темп за седмица, после - седмица на студ и я почвай. А като се увериш че първата е добре, покани няколко приятели да се похвалиш и я изпийте с кеф.
Малц има ...
Ще се вари пак.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Първа варка.

Мнениеот SDS » 14 Фев 2015, 20:04

Колега аз варя от около година започнах с 20л. доза и изкарах 12л. първата ми бира беше нещо като твоята доста корава и по мътна от нормалното.
Винаги като правя бира нещо не става както съм го планирал, но действам на момента. На една варка тъкмо дойде време за охлаждане и ВИК спряха водата и звънях на Виктор за съвет. Днешната ми варка трябваше да озахарявам 60мин. а станаха над 2ч. докато йодната проба стане, но пък ми изкара добър екстракт. Един Раух лагер го чаках 2 седми да се газира, но след това си стана перфектна.
Да пиеш твоя бира е безценно.
Наздраве и успешни варки.
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Първа варка.

Мнениеот cervesa » 14 Фев 2015, 20:56

Поздравления за новия член на братството :D :D :D
Виктор,е обяснил нещата подробно- за не знам кой път!!!Но затова сме тук!
Нека никой да не се притеснява да пита!По опитните ще се опитаме (а и сме длъжни) да му помогнем :D )
Както е казал Мечо Пух:"Колкото повече-толкова повече!,домашни пивовари"! :D
Тогава и в кръчмата ще пием добра бира!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Първа варка.

Мнениеот dog123 » 14 Фев 2015, 21:58

Здравейте отново пивовари ;)
Благодаря ви за подкрепата.
Към момента имам засилена спрямо сутринта ферментация , клапана изпуска на 5 секунди средно и пяната е двойно повечко :D
Междувременно видях едни теми....и сложих каруцата пред коня , започнах да съчинявам етикети, к'во да правиш скука.
Поне няма да правя много етикети :lol:
последно.png
последно.png (219.27 KiB) Прегледано 16200 пъти


Наздраве на всички , и :text-thankyoublue: , бъдете здрави!
dog123
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 60
Регистриран на: 09 Фев 2015, 16:06

Re: Първа варка.

Мнениеот dog123 » 15 Фев 2015, 21:45

Колеги , понеже не получих отговор на 2 от въпросите ми , а вече се заражда и трети, ще ги задам отново.
Може да е правилно да направя тема в "проблеми" но те по скоро са въпроси на които не откривам отговор отколкото проблеми.
И така:
1.Към озахаряването е първия ми въпрос.
Наблюдението ми е че при постоянно бъркане показанието на термометъра е по висока температура и обратно , ако не разбърквам е по ниско, защото в долната част сместа е по нагрята ,разликата е до 5 градуса.
Не смятам че термометъра ми е поставен неправилно.
Не знаех какво да правя и бърках постоянно за да е уеднаквена температурата.
Това разбира се доведе до седене до котлона през цялото време на озахаряване и малко ми дойде нанагорно...
Вие постоянно ли бъркате колеги или как?

2.Някой Правил ли е варка в по голям съд от 21 литра на котлон. Имам силното усещане че плота на печката няма да се справи с повече литри течност.
Под въпрос, за 40 литра течност , какъв бързовар би бил подходящ.

3.Източването на вече ферментиралата бира се прави доколкото разбирам , когато захарността се задържи 2 последователни дни еднаква, така ли е?
Под въпрос: Източваме с маркуч от ферментатора стремейки се да не засмукваме утайка, колко течност прежалвате като прекалено мътно????
dog123
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 60
Регистриран на: 09 Фев 2015, 16:06

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

cron