Смесване на два вида дрожди?

Модератор: Martin

Смесване на два вида дрожди?

Мнениеот aldisha » 12 Фев 2015, 11:47

Здравейте,
може ли някой да обясни какво се получава при смесване на два вида дрожди? В случая ме интересува за равни количества от s04 и us05. Ако това е възможно,има ли някаква методика? Да речем, да се хидратират зедно... и т.н.
aldisha
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 80
Регистриран на: 29 Яну 2014, 22:54
Местоположение: Варна

Re: Смесване на два вида дрожди?

Мнениеот mirix » 12 Фев 2015, 12:53

Обикновенно става бой и по силните надделяват, след което са омаломощени. По добре да се направи стартер с единия вид и тогава да се закваси.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Смесване на два вида дрожди?

Мнениеот victoryvt » 13 Фев 2015, 09:26

Няма методика, обикновено само единият щам превзема средата, а другият отмира.
Предполагам че в твоя случай US-05 ще са по-бързите.

Ако те притеснява мътността на US-05 и искаш с S-04 да си осигуриш бистрота - има друг лесен начин :

1. Основна ферментация с американските дрожди, те ще дадат профила на бирата - аромати, вкус и т.н. - 1 седмица
2. Отлежаване подобно на лагеруването при лагерите - 1-2 седмици на студено, но не както лагерите на около 0гр., а може и на 5-10
3. След тези 1-2 седмици бирата ще се избистри и дрождите ще са в утайка, източваш я бистра и при бутилирането влагаш освен захар и малко дрожди за бутилкова газировка - има ги в магазина - Маури Брю - Draught, Safbrew F-2 - дозата е много малка 5-10гр. за 100л. !
4. Провеждаш си бутилковата газировка стандартно на ейлови темп. за една седмица и след това на студено.

Единствените дрожди, които са два щама и съм ги виждал да действат са Vitilevure BC - за вино и за трудна ферментация. И наистина като се загледш ще видиш че и зрънцата са с различен цвят - смес от малко по-бели и малко по-сиви. Там нещата стават, защото двата щама са съвместими един с друг (едните дрожди са от сем. Cerevisiae , а другите са Bayanus).
При бирените - ейловите са от сем. Cerevisiae, а лагерните са Uvarum.

Има друг вариант ако целта е да се смесят профилите на двата вида дрожди - разделяш си бирената мъст на две и я ферментираш в два различни съда - всеки с неговия си щам дрожди, после смесваш (купажиране е точната дума) готовите млади бири.
А газировката по желание - с трети щам дрожди, специални за ботъл и каск.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Смесване на два вида дрожди?

Мнениеот damyan_rm » 13 Фев 2015, 10:36

Ами аз смесвах - министартери от утайки с s04 и Нотингам когато правих една "червена ръжено-овесена" - стана си чудна бира - сега, дали от смесването на дрождите, дали от ръжта и/или овеса - или пък духовете на прадците помогнаха с нещо - незнам :-) - много е вероятно да не мога да го повторя изобщо, ама това му е хубавото, щото може да си експериментираш на воля и все някаква бира ще стане... едно време не са знели какво е "дрожди" и пак е ставала :-) така че ...

успех и да се похвалиш к'во се е получило
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София


Назад към Експерименти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта

cron