Рецепта за домашен кашкавал:
5 литра мляко
1 пакетче лимонтузу (слага се цялото -10 грама)
5 супени лъжици сол (аз слагам 6 супени сол на 5 литра мляко)
Слагаме млякото на котлона на средно силен огън.Малко преди даа заври се слага по една супена лъжица сол на литър мляко и се разбърква .Когато заври се слага лимонената киселина (млякото се пресича и става на парцали).Така ври около 3-5 минути като се бърка постоянно.След това се сваля от оганя и се исипва в тензух да се отцеди за около 15 минути ,след това се подтиска с тежест за да се отцeди напълно и да се оформи хубава пита.Аз го правя като използвам две тави .
като долната е повдигам от едната страна за да се оттича добре всичко това се случва в мивката или в една още по-голяма тава в която да се събира отцеденото.В горната тава слагам или камък или една 5-10 литрова туба с вода.След като се отцеди добре и се оформи питата се слага за два дни в хладилник без да се покрива след два дни е готов за консумация.Кашкавала става страхотно ,НО нестава за принцеси не се разлива като купешкия .Обаче идеално става за пане .Аз си го режа на филийки и си го боцкам така .Ето как изглежда готовия кашкавал
.Сиренето става по-лесно.Поздрави
П.П. след като си направите домашно сирене и кажкавал ще разберете какви гадости предлагат в магазините.