прекалено бърза ферментация?

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

прекалено бърза ферментация?

Мнениеот Prophy » 03 Фев 2015, 02:08

Здравейте,

Вчера варих, измерих 13 Brx, на ~25л. наръсих 1 пакет Safbrew S-33 (11.5 г.) без рехридатиране. Явно пак не съм уплътнил както трябва и водният клапан не бълбука, но дрождите заработиха бързо след 2-3 часа имаше видим резултат. Тази сутрин изглеждаше че ври и се беше запенило нормално, даже повече от нормално, но в момента изглежда че е затихнало прекалено много, имам чувството че утре сутринта въобще няма да има пяна. Температурата в помещението е 17-19°C. Ако утре вечер съвсем изчезне пяната ще замеря с рефрактометър.

Искам да попитам какво да правя утре, ако плътността е по-висока да насипя ли още дрожди (нотингам) или да изчакам?
Последна промяна Prophy на 03 Фев 2015, 22:08, променена общо 1 път
Prophy
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 38
Регистриран на: 29 Апр 2014, 20:56

Re: прекалено бърза ферментация?

Мнениеот victoryvt » 03 Фев 2015, 09:32

Според мен всичко си е наред.
Направило ти е впечатление кратката лаг-фаза, което може да се обясни с добро състояние на дрождите, с малко кислород в бирената мъст (недобро или липсващо аериране) и т.н.
Но като цяло явно имаш добра ферментация. Измери екстракта след като позатихне и ще прецениш, но според мен няма причина за притеснение.
Аз лично скоро С33 не съм ползвал и не помня дали много сваляха екстракта, но около 3% е нормално да остане.
Друг щам дрожди не мисля че ще се наложи да се ползва. Освен за бутилките - С33 са малко мътнеещи.
(Рефрактомерът при 13% начален екстракт ще покаже 7% ако реалният е 3% - заради алкохола, освен това за да е коректна пробата трябва да се вземе от две места - една отгоре и една отдолу, тъй като дрождите са горно ферментиращи и горе ще е по-свален екстракта в сравнение с ниската част на ферментатора)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново


Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта

cron