миене на бутилки

Дискусия относно начините на почистване на оборудването, бутилките, ферментаторите, кеговете и т.н. Дезинфекция, дезинфектанти, почистващи препарати

Модератор: Martin

Re: миене на бутилки

Мнениеот d.gorev » 26 Яну 2015, 21:44

Натриевата основа се неутрлизира с каква да е киселина (лимонена или оцет) .
Натриевият хипохлод е нестабилно съединение, което реагира бурно с киселини, т.е. също може да се неутрализира с киселина.
d.gorev
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 28
Регистриран на: 09 Юли 2014, 08:23

Re: миене на бутилки

Мнениеот dakobow » 27 Яну 2015, 00:56

Аз пък, като изпия бутилката измивам я веднага и в касата на обратно, след това само плакнене дезинфекция и готово, обаче ако ми дойде някой на гости проблем-да мия цяла каса !!!
Сега вече кегирам, а бутилките......... ги продавам!!!
Аватар
dakobow
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 86
Регистриран на: 27 Яну 2014, 01:20

Re: миене на бутилки

Мнениеот alvinator » 28 Яну 2015, 10:03

Сода каустик не върши ли работа? Няколко люспи и вода до горе, киснене, яко изплакване?
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: миене на бутилки

Мнениеот victoryvt » 28 Яну 2015, 13:09

Сода каустик е търговското наименование на промишлена натриева основа. Продава се на люпи, на прах и течна.
И да - най-добре мие тя. Особено ако имаш време да ги накиснеш за ден преди миенето в разтвор до 5-7%, за предпочитане топъл.
Всичко сваля от бутилката, вкл. и етикетите.
После плакнене и дезинфекция - йод, окорон - кой каквото ползва. За малки количества може и загряване във фурната (само на бутилките, не на бирата :) )
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: миене на бутилки

Мнениеот Yaskata » 28 Яну 2015, 13:14

колко пъти се плакне след натриевата основа?
някои плакнат 1-2 пъти, други 6-7 пъти. Да са пет шишета може и повече да ги плакна, ама като се съберат повечко си е мъка, пик и много топла вода.
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: миене на бутилки

Мнениеот alvinator » 28 Яну 2015, 13:33

Аз мия ферментора със сода, едно плакнене категорично не е достатъчно - повърхността е мазна и хлъзгава.
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: миене на бутилки

Мнениеот victoryvt » 28 Яну 2015, 13:36

Няма никаква опасност че да плакнеш 100 пъти. Дезинфектантът е киселинен и неутрализира някакви остатъци ако има от основата, бирата също е киселинна. То затова и се ползва слаб разтвор на натриева основа (5-10%)
Едно изплакване стига, освен това - говорим за силно замърсени бутилки. Обикновено бутилките се измиват след изпиване и не са мръсни. Всеки както сам си го направи.
Аз пълня кегове и там държа бирата - ако ще разнасям някъде на някого - тогава пълня от кег в бутилка.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: миене на бутилки

Мнениеот aldisha » 21 Фев 2015, 14:25

Къде в България може да се намери този продукт https://www.brouwland.com/en/our-produc ... OhpcXOavqA ?
Или негов заместител със същите характеристики. Всъщност, някой разбиращ от химия може ли да обасни какво е и с какво може да се замести?
aldisha
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 80
Регистриран на: 29 Яну 2014, 22:54
Местоположение: Варна

Re: миене на бутилки

Мнениеот daniel.trifonov » 21 Фев 2015, 18:16

Натриев перкарбонат [2Na2CO3 · 3H2O2]: http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_percarbonate
Освобождава атомен кислород, когато се разтвори във вода. Изполва се за избелване на тъкани (Vanish).
Може да се замени с перхидрол H2O2 30% воден разтвор и ако не съм объркал сметката, излиза, че трябва да се ползва 8.6г/л.

Иначе перкарбонат може да се намери на доста места. Мисля, че е по-удобен, защото е в насипно състояние, но пък перхидрол има във всяка аптека. Няма да е 30%-ен, затова пък може да се увеличи количеството пропорционално.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: миене на бутилки

Мнениеот nnakov » 05 Апр 2015, 20:12

Плакненето на Натриевата основа трябва да е задължително с топла вода. Аз ползвам натриева основа за ферментатора, сваля всякакви налепи. Правя 3% разтвор с топла вода, плакна интензивно 3 пъти пак с топла вода и повърхността вече скърца при допир а не се хлазга. Бъдете внимателни при работа с този препарат. Аз с 3% разтвор не съм имал изгаряния, но съм чувал страшни истории...
А перхидрола го пробвах, не е по-ефективен от натриевата основа освен това трудно се освобождавам от специфичната миризма на белина след изплакване.
nnakov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 102
Регистриран на: 03 Сеп 2014, 15:53

ПредишнаСледваща

Назад към Почистване и дезинфекция

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron