Китайски BRAUMEISTER с български реотан

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Re: Китайски BRAUMEISTER с български реотан

Мнениеот victoryvt » 16 Сеп 2014, 13:49

Много снимки, но трудно се разбират някои неща - така както виждам - помпата върти течността под вътрешния съд (кофата) ?
Смяташ ли че това ще е достатъчно ?
Ето ти един примерен сценарий - помпата си бичи и превърта 2-та или 3-те литра за няколко сек., нагревателят ги загрява много бързо и те достигат превисоки температури, а в същото време зърното си стои незагрято ...
В оригиналния Браумайстер и подобни на него системи - помпата върти прецеждаща се течност и я пласира някъде върху зърното - дали ще взема отдолу и ще ръси отгоре на зърното или както е в Браумайстера конкретно - взема отгоре и нагнетява отдолу нагоре през целия зърнен майш.
Така се подсигурява добро затопляне на зърното в цялост.
Разбира се има един сериозен проблем - прецеждащото устройство - дали е надупчено дъно или е с прорези или е някаква мрежа и т.н. има определен дебит на прецедена течност, и ако помпата иска и може да върти повече от този дебит - то някъде нещо ще остане на сухо - дали помпата, дали нагревателя , дали майша - все проблеми.
Освен всичко , прецеждането много се влияе от това до какъв момент в процеса сме стигнали : в началото дебита е голям, после по време на белтъчната пауза намалява, след това започва пак да се увеличава, а накрая пък се стига до частични запушвания в процепите и се налага леко разбъркване с механизирана бъркалка.
Та общо взето много са проблемите от конструктивно естество и искат много опити и проби на различни варианти.
Та затова си помислих че ти си тествал реално озахаряване и т.н.

С това превъртане на ограничена в някакъв обем течност няма да стане - просто тя ще заври, а зърното ще остане студено.
Дерзай, не се отказвай, но не е лошо първо да свариш една две бири в прости тенджери и после да гласиш "автомата".
А термоконтролирането е последния пирон. Недей почва първо с него.
:)
Успех.

(На първо време реши проблема с пътя на течността през помпата и после давай да мислим решения на възникващите проблеми с реални варки)
А , и помпата дали ще издържи на 70-80гр. горещи течности, отделно дали е за хран.цели - т.е. от какъв материал е ?
Прилича ми на черна пластмаса. А помпичката на такава от изкуствено езерце.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Китайски BRAUMEISTER с български реотан

Мнениеот cervesa » 16 Сеп 2014, 18:53

А преди всичко да намериш мястото на буквата "Ъ" на клавиатурата :idea:
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Китайски BRAUMEISTER с български реотан

Мнениеот mirix » 16 Сеп 2014, 20:10

Също и аз, без да съм учител по БЕЛ ще ти направя забележка за правописа. Не че и ние не правим грешки, но твоите са системни.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Китайски BRAUMEISTER с български реотан

Мнениеот bororo » 24 Яну 2015, 14:12

Браво за идейната разработка. Това показва ,че сме по-хитри от германците. Недомислен според мен е притискащия механизъм , защото не позволява да се постави капак, а при майшуването трябва да го има заради загубите на топлина и течност. Идеята на оригинала е по-добра. Второ: Как ще се отървеш от фините утайки ,които остават във външния съд .Ще ти се наложи да вариш хмела заедно с тях. Трябва ти втори съд в който да излееш избистрената филтрирана течност и след това да изваряваш в първия съд. Тук може да се поспори какъв енергиен източник да се използва
bororo
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 20
Регистриран на: 04 Дек 2012, 12:08

Предишна

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

cron