Модератор: Martin
Foreigner написа:Колеги, някой играл ли си е да измери реално колко литра събира казанът ЛИДЛ до чертичката МАКС - по описание на производителя трябва да са 27 литра, но дали наистина е така? Ако никой не го е правил, на 3 март ще замеря и ще докладвам. Питам, защото направих изолация на казана и при днешната варка ми се изпари твърде много мъст - около 50 процента. Изолацията е от подложка за мокет с дебелина 1 см, облепена с алуминиево фолио. С нея температурните паузи са още по-прецизни, но при варенето (добавям бързовар 3 кв) нещата са твърде сериозни. Чудя се как да компенсирам загубите - примерно добавяне на 1-2 литра вода по средата на варенето и/или намаляване на варенето от 90 на 70-75 минути. Моля за инфо, ако някой се е справил с подобни проблеми.
Clarion написа:Аз имам вече 3 такива "казана" - единия го ползвам от половин година за универсален съд. Технологията ми на използването му е доста близка до оригиналния Braumeister - всичко да става без преливане от един съд в друг - майшуване с BIAB (тази от Brouwland сякаш е направена за него!), която после местя в друг съд за прецеждане с перфорирано дъно, който стои на стойка над този, варене и охлаждане. За поддържане на температурите при майшуване напоследък използвам помпа с почти постоянна циркулация - иначе наистина е трудно поддържането на една и съща температура в целия обем на съда. Варенето не става без бързовар. Имам 6 варки с него без никакви проблеми и съм много доволен и от процеса, и от резултата (ако някой се интересува мога да се опитам да кача снимки)
Втория го ползвам от два месеца за HLT - несравнимо по-удобно и по-прецизно откъм температура е от тенджери на печката.
Третия e планиран за удвояване на капацитета с тайм шифт на процеса на втората варка с около час и половина - за да може да използвам един лаутър тюн, бързовар и една охлаждаща серпентина.
В момента ги няма в системата на Лидл, но се намират в някои магазини - обясниха го с някакви локални промоции на залежала стока (3-тия го взех тази седмица от Варна).
Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта