Захар(и) за бутилкова карбонизация

Дискусия относно методите за газиране и начините за разливане на бирата - бутилки, кегове, бурета и т.н.

Модератор: Martin

Re: Захар(и) за бутилкова карбонизация

Мнениеот alvinator » 19 Яну 2015, 10:13

Викторе, а като си говорим за течния екстракт и за този на прах, съответно предимства и недостатъци - очевидно течния е много изгоден, но как стоят там нащата със съхранението след отваряне? Кен ли е?
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: Захар(и) за бутилкова карбонизация

Мнениеот victoryvt » 19 Яну 2015, 13:09

Не, наливам го в бутилки.
Точи се като мед, особено ако не е топъл.
Не се разваля заради високата захарност - 80%. (Също както и меда)
(При над 30% захарност всякакви микроорганизми изпитват много високо осмотично налягане и не могат да се развиват)
Недостатък е че плащаш 1кг. , а получаваш 800гр. екстракт + 200гр. вода (80% ).
Съхранение в хладилник, а преди употреба - стопляне до приемлива консистенция.
Естествено - за стартери и газировки - разтваряне във вряща вода или кипване на микровълнова.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Захар(и) за бутилкова карбонизация

Мнениеот Foreigner » 26 Фев 2015, 15:06

Сухият малцов екстракт също ли трябва да се съхранява в хладилник? Може ли някой да даде осреднени количества захар за газировка за литър за основните стилове бира, тъй като срещам големи разминавания в някои рецепти и специализираните калкулатори.
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Захар(и) за бутилкова карбонизация

Мнениеот Dejmos » 03 Окт 2016, 09:18

Искам при следващото бутилиране да дозирам захарта директно в бутилката. Ще наливам директно от бидона с разливно проспособление, един ден малко, друг ден малко...

Проблемът е колко плътен разтвор да направя и как точно да дозирам.

Идеята ми е да преваря захарен разтвор с определен екстракт и да дозирам със спринцовка.

Моля колеги с повече опит да потвърдят или поправят сметките ми.

Количество на захарния разтвор - 20мл.
При 23 Брикс този разтвор ще има SG 1.0965 и съответно ще тежи 21,93гр.
23% от този разтвор ще е захар. Това прави 5,04гр., точно колкото искам (е, искам 5, да не издребняваме ;) ). Как ще нацеля точно тази плътност след варенето и охлаждането е друг въпрос.

Ако реша да газирам със сух малцов екстракт:
Пак 20мл.
Плътност на разтвора 31 Брикс, SG 1.134.
Тегло 22,68гр.
31% от него са 7,03гр. Аз бутилирам със 7 гр./литър.
(Всъщност, при 80 процента ферментируеми захари би трябвало да ползвам 6,25 грама екстракт, но винаги съм слагал по 7.)

Точни ли са сметките?
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Захар(и) за бутилкова карбонизация

Мнениеот Martin » 03 Окт 2016, 10:20

Аз когато дозирам в бутилките директно, просто слагам захарта вътре. Без да я разтварям или нещо такова. След това като разкалтя бутилката и тя се разтваря.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Захар(и) за бутилкова карбонизация

Мнениеот st_jivko » 03 Окт 2016, 11:46

И аз като Мартин газирам бирата в бутилките директно със захар.
Но се замислям за нещо друго.
Дали няма да изкараш различна плътност в различните дни,както смяташ да правиш.
Смятам,че е нужно хомогенизиране на ферментиралата бира преди разливане,защото
би трябвало да има разлика в плътността на повърхността и дъното на ферментатора.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Захар(и) за бутилкова карбонизация

Мнениеот dr_slavov » 03 Окт 2016, 12:42

Dejmos написа:Точни ли са сметките?
Не знам дали са точни, ама бая сложи ми се виждат. Защо трябва да се изчислява плътност на разтвора по Брикс и т.н. ?
Ще кажа как практикувам аз. Искам да газирам с 5гр/л. Претеглям 100гр захар в мерителна мензура. Доливам до 200мл с вода. Завирам разтвора в микровълнова. Стерилизира се и по-лесно се разтваря захарта. След това ако има нужда доливам пак до 200мл с преварена вода. По този начин в 10мл р-р имам точно 5гр захар. Използвам 20мл спринцовка и на всяка бутилка по 5 мл. Идеята е с едно напълване на спринцовката да се заредят 4 бутилки. Ако искам да газирам със 6 гр/л съответно разтварям 120гр в 200мл.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Захар(и) за бутилкова карбонизация

Мнениеот Dejmos » 03 Окт 2016, 12:56

Не искам да слагам непреварена захар или екстракт, заради шанса да внеса някаква зараза. Затова са всички тези сметки, които се надявам някой да потвърди.
Досега винаги съм слагал измереното количество захари в малко вода, преварявал съм и съм смесвал с цялото количество бира за бутилиране. Но сега количеството е двойно, няма да смогна за една вечер след работа и търся алтернатива. Да свържа разливното приспособление директно към канелката на ферментора е най-логичният вариант. И ще намаля шанса да внеса зараза.

Но това с нееднородността на бирата може да се окаже проблем. Не бях се сетил за това.

Единстввното решение, което ми хрумва, е да пусна нагревателя докато мия бутилките и предизвиканата конвекция да разбърка бирата. Движението ще е бавно и няма да вдигне утайките.
Какво мислите?

dr slavov, защо да е просто, като може да е сложно? :geek: Залитнах в някакви ненужни изчисления. Благодаря.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Захар(и) за бутилкова карбонизация

Мнениеот Martin » 03 Окт 2016, 13:59

Трудно ще внесеш зараза със захарта. Захарността и е достатъчно висока за да не вирее нищо което да ти зарази. Има някакъв коефициент, забравих какъв беше той, но след неговата стойност всичко е стерилно. Беше сбора от захарност и алкохол. Примерно ако имаш 26% алкохол нещо си там, нищо не може да го зарази, защото средата е стерилна. Същото важи ако имаш нещо със 13% алкохол и 13% захарност (сбора е пак 26%). Така че не мисля при 100% захарност нещо да извирее достатъчно силно количествено и качествено, че да не могат дрождите в бутилката да се справят с него.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Захар(и) за бутилкова карбонизация

Мнениеот Yaskata » 05 Окт 2016, 10:18

@ Dejmos
аз правя следното, мисля че е точно за твоя случай

Озахарявам в лаутертюн - пластмасова кофа от 20л, която съм разграфил по литри. Когато тръгна да пълня отливам от бидона (през канелка, маркуч и жълтата торба) точно 20л, сипвам необходимото количество захар (кипната във вода 1:1), разбърквам и пълня шишетата през канелката на лаутертюна.

Предимства:
- можеш да разливаш бирата на 2, 3, 5 пъти
- много точна дозировка на захарта (водата която добавям за да кине захарта е ~100гр, което на 20л е нищожно)
- прецеждането преди бутилиране дава много бистра бира, почти като лагер, без ирландски мъх или тем подобни.

Недостатъци:
- възможно е бирата да се окислява от въздуха, но аз до сега не съм забелязъл.
- на дъното остава един "мъртъв" обем, който трябва да го долееш с фуния

Този метод дава добри резултати, въпреки че не знам дали са оптимални, но поне е бързо и лесно. Когато тръгнеш да пълниш 50-100 шишета, лекотата на работа си има огромно значение.
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Газировка (карбонизация) и бутилиране / кегиране

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron