вкусът на "домашно пивоварене"

Модератор: Martin

Re: вкусът на "домашно пивоварене"

Мнениеот daniel.trifonov » 17 Яну 2015, 17:21

Здравейте колеги,
аз подготвям един Мраз-140 за ферментационна камера и/или кегератор. Сменихме му маслото и го заредихме с фреон. Имам да свалям доста боя и ръжда и да го боядисам, преди да мога да го ползвам. Купих си и STC-1000 контролер за температурата от ebay. Той може да управлява два товара - охлаждане и отопление. Има регулируемо защитно време за почивка на компресора на хладилника и регулируем хистерезис.
Само термодатчика е залят в силикон и забавя топлообмена, но и така реагира доста добре.
stc-1000.JPG
STC-1000
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: вкусът на "домашно пивоварене"

Мнениеот alvinator » 17 Яну 2015, 19:46

админът дали може да обособи частта от дискусията, свързана с кегове, принудително газиране и кегератори в отдена тема? не за друго, ами е по-прегледно, по-лесно се търси и намира и информацията е някакси подредена.

иначе аз засега оставам с впечатлението, че вкусът за който говоря, се дължо основно на бутилковата ферментация?
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: вкусът на "домашно пивоварене"

Мнениеот vsd » 19 Яну 2015, 21:45

Между другото, като съм правил бутилкова доферментация за газиране, два пъти опитах да газирам с бирена мъст и само тогава странния вкус беше съвсем леко доловим. При газиране с глюкоза или захар, при мен нещо винаги не се получаваха перфектни нещата. Виктор е писал в една друга тема че има течен малцов екстракт на добра цена. Някой ако се колебае може да вземе и да пробва с него. При 20 литра вакра не се слага толкова много че цената да е решаваща спрямо глюкозата например.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: вкусът на "домашно пивоварене"

Мнениеот alvinator » 18 Фев 2015, 22:09

Последната варка я карбонизирах бутилково с декстроза, въпросният "вкус" май е по-скоро "аромат" и тук е по-слаб. След минута в чашата голяма част от него отлита.
Идеи?
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: вкусът на "домашно пивоварене"

Мнениеот alvinator » 03 Авг 2015, 20:16

Лек ъпдейт:
След 3 месеца отлежаване в хладилник, поредният американски ейл (US-05) е в пъти по-добър и въпросният аромат почти не се долавя. За себе си го обяснявам с бутилковата ферментация, както и че след отлежаване нещата се балансират и подобряват.
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: вкусът на "домашно пивоварене"

Мнениеот alvinator » 18 Май 2018, 22:07

Така! Този вкус на домашнярка чудесно го усетих в Гларус IPA Мандарина Бавария!

Някой, който е пил тази бира, може ли да посочи проблема й? :)
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: вкусът на "домашно пивоварене"

Мнениеот MadButcher » 19 Май 2018, 09:59

vsd написа:Между другото, като съм правил бутилкова доферментация за газиране, два пъти опитах да газирам с бирена мъст и само тогава странния вкус беше съвсем леко доловим. При газиране с глюкоза или захар, при мен нещо винаги не се получаваха перфектни нещата. Виктор е писал в една друга тема че има течен малцов екстракт на добра цена. Някой ако се колебае може да вземе и да пробва с него. При 20 литра вакра не се слага толкова много че цената да е решаваща спрямо глюкозата например.

Никакви "странни" вкусове не внася бирената мъст за карбонизация. Над 24 варки газирам само така. Това според мене е най-добрия и изгоден начин за бутилкова газировка. Преимуществата да се газира със собствена бирена мъст са много и е писано за тях в тоя форум. Друг е въпроса ако на са ти били чисти и дезинфекцирани бутилките, в които си я съхранявал. Тогава може да ти даде всякакви странни вкусове и мириси. За периода докато трае ферментацията я замразявам.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Предишна

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron