от victoryvt » 10 Яну 2015, 19:03
По предпочитание отзад напред :
1. Най-лесно, но и най-зле от към качество на крайния продукт - кристална захар от бакалията. Към днешна дата цена около 1-1.20 лв. за кг. Ферментира до край и не добавя никакви миризми и вкусове. Не помага и с минерали, намалява тялото на бирата. Дрождите не могат да я ферментират дирекно, но успешно я усвояват благодарение на ензима инвертаза, който отделят.
2.Кафява или тръстикова захар - не съм я тествал, някои я ползват като заместител на кристалната, за да добави лек аромат на ром. Би трябвало да съответства по грамаж на кристалната.
3. Глюкоза, декстроза - най-лесно усвоимата захар от дрождите, ферментират я до край, но като еквивалент на грамаж би трябвало да се завиши с около 10-20% спрямо съответното количество кристална захар - примерно, ако сте добавяли традиционно по 5-7гр. на литър кристална захар, с декстроза или глюкоза - ще трябва 6-8гр. (Декстрозата е глюкоза на прах)
4. Същото но от озахаряване на царевичен грис - т.н. царевична захар, не знам дали тук се намира. Американските домашняри я ползват често - Corn Shugar. Възможно е и да е същото като декстроза, но не съм сигурен. Най-близо е до малцовия екстракт, но няма минерали и също се усвоява до край.
5. Фруктоза, мед, меласа ... според мен нямат място в бирата, но някои ги ползват.
6. Малцов екстракт - течен или сух, без значение. Разликата е в цената и в съхранението. 1кг. сух малцов екстракт се равнява на около 800 гр. кристална захар. Или ако дозирате 5гр. кристална захар на литър, от сухия малцов екстракт трябва да сложите 7гр. за да сеполучи същото газиране. Разликата е в неферментируемите захари, които не оголват тялото на бирата.
Течният малцов екстракт е по-евтин от сухия (и то доста) защото се получава по-лесно, но и защото в него все пак има вода - обикновено е с концентрация около 80%. Т.е. 1кг. течен екстракт има 800гр. екстракт и 200гр. вода.
За него дозирането трябва да се завиши още :
вместо 5гр. кристална захар - 9гр. течен малцов екстракт ще даде същата газировка.
Цената му е около 9лв. за кг. (сравнено с почти 20 за кг. сух)
Ползването на малцов екстракт, освен за тялото на бирата има и друг полезен елемент - той съдържа пълен комплект от минерали, такива каквито ги получаваме при озахаряването на основното количество мъст.
Когато се опитваме да газираме определена силна откъм алкохол бира в бутилката, дрождите изпитват няколко проблема :
1. Липса на минерали (защото са ги изконсумирали в началото на ферментцията).
2. Високо съдържание на алкохол.
3. Високо налягане в бутилката по време на газировката.
Всички тези фактори им влияят зле на кондицията и в определени случаи произвеждат лоши миризми.
Или недогазират бирата.Или някъде по средата.
Ползването на малцов екстракт възстановява минералния състав до някъде и с това подобрява действието на дрождите бутилката.
Има и специални дрожди за бутилкова газировка - те се ползват само за газирането. И то ако основните са добре утаени и почти липсват в бутилките.
Има ги вече и тях в магазина.