Проблемът с прегазирането се решава като се спира крана на бутилката ЦО2 по време на дълги паузи, в които няма да се консумира.
При мен в момента разливната ми е на терасата на студено и редовно си замръзва кега, след това като се размрази пия най-бистрата бира на света
Не казвам че е добра практика де ...
За лятото обаче е голям проблем - случвало ми се е на ПЕТ кег да се изметне пластмасата около гърлото от жегата, все едно си го нагрял с горелка. Сега имам един такъв с крива глава, но все още бачка. Тръбичката надолу също се е наклонила и сега не взема от дъното бира, а малко настрани нагоре. Което пък прави невъзможно изпиването на последните 1-2 бири в кега
Ако имах място, бих си направил кегератор.
Но 20л. на седмица на нас не са ни проблем
особено ако дойдат и гости.
Отделно долу в гаража държа друга бутилка ЦО2 с устройство за пълнене на бутилки - глава, пълначката, бутилката и маркучи.
Газирам си кеговете долу, пия ги горе наливно или на бутилки отдолу.
Направих си и маркуч за пълнене на една бутилка ЦО2 от друга бутилка. Доста скъп е - 35лв. са само материалите - два накрайника + специален маркуч 1м. на 150 бара.
Намират се в специализирани магазини за части за хидравлика.
Преливането на ЦО2 става като св свържат двете бутилки с този маркуч, едната се вдигне над другата и се обърне с крана надолу (предполагаме че няма тръбичка вътре както е оригинално в пожарогасителя - премахната е). След това се отварят крановете и на двете бутилки, втечненият ЦО2 потича надолу и пълни долната бутилка. Иска се малко опит да прецениш кога си прелял долу горе половината, за да не остане горната празна.
Накрайниците замръзват обикновено, но после след затваряне на крановете се оправят.
При развиването на маркуча трябва да се внимава и да се изпуска газа бавно, иначе може да се стресне оператора
(Който е бил наблюдателен при зареждането на бутилки във фабриката - има един бутон за изпускане на налягането в техния пълначен апарат - при нас това го няма и трябва просто леко да се развие единия накрайник и да се остави да изпусне налягането)
Трябва да се внимава и да не се откачи или скъса маркуч, защото ...
Абе рита силно.
Някои напреднали пивовари, да не споменавам имена, си държат една голяма бутилка с газ и от нея си пълнят малките