вкусът на "домашно пивоварене"

Модератор: Martin

Re: вкусът на "домашно пивоварене"

Мнениеот rajev » 14 Яну 2015, 07:29

Друг въпрос към vsd :Тоя 30 литров кег за колко време го изпиваш???Накрая на кега имаш ли проблем с излизането на бирата под формата на пяна???
Аз също събирам разливна инсталация и охлаждането още не съм го решил.Бай темелко беше писъл ,че ако се пие до 20 литра бира на седмица проблеми няма да има с кегератор .Обаче аз пия по -малко от това количество и незнам дали ако реша да правя кегератор няма да имам този проблем с прегазиране към средата или края на кега.Поздрави
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: вкусът на "домашно пивоварене"

Мнениеот cervesa » 14 Яну 2015, 08:24

@rajev,не си ме разбрал правилно:при проточна инсталация ,трябва да се изпива по-бързо бирата!При кегератор,кегът е в хладилник при ниска температура и няма опасност дрождите да се "разработят" по време на консумацията.
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: вкусът на "домашно пивоварене"

Мнениеот vsd » 14 Яну 2015, 08:44

Ами зависи, но определено пия по-малко от 20 литра просто защото не мога да сваря нищо напоследък и гледам да си имам малко като ми се допие от моята. Бирата няма как да се прегазира в кега. При съответната температура (например 4 градуса във фризера), настъпва равновесие между налягането в и над повърхността на бирата и прегазиране не може да има. И 100 литра да пиеш на седмица, проблеми с кегератора няма да имаш. Накрая остават едно 100-тина грама бира в кега - няма проблеми с пяната.

Между другото за срока на годност - първия ми кег стоя 3 месеца в хола преди да си събера нещата за инсталацията и нямаше и следа от разваляне.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: вкусът на "домашно пивоварене"

Мнениеот victoryvt » 14 Яну 2015, 10:02

Проблемът с прегазирането се решава като се спира крана на бутилката ЦО2 по време на дълги паузи, в които няма да се консумира.
При мен в момента разливната ми е на терасата на студено и редовно си замръзва кега, след това като се размрази пия най-бистрата бира на света :D
Не казвам че е добра практика де ...
За лятото обаче е голям проблем - случвало ми се е на ПЕТ кег да се изметне пластмасата около гърлото от жегата, все едно си го нагрял с горелка. Сега имам един такъв с крива глава, но все още бачка. Тръбичката надолу също се е наклонила и сега не взема от дъното бира, а малко настрани нагоре. Което пък прави невъзможно изпиването на последните 1-2 бири в кега :)
Ако имах място, бих си направил кегератор.
Но 20л. на седмица на нас не са ни проблем :D особено ако дойдат и гости.
Отделно долу в гаража държа друга бутилка ЦО2 с устройство за пълнене на бутилки - глава, пълначката, бутилката и маркучи.
Газирам си кеговете долу, пия ги горе наливно или на бутилки отдолу.
Направих си и маркуч за пълнене на една бутилка ЦО2 от друга бутилка. Доста скъп е - 35лв. са само материалите - два накрайника + специален маркуч 1м. на 150 бара.
Намират се в специализирани магазини за части за хидравлика.
Преливането на ЦО2 става като св свържат двете бутилки с този маркуч, едната се вдигне над другата и се обърне с крана надолу (предполагаме че няма тръбичка вътре както е оригинално в пожарогасителя - премахната е). След това се отварят крановете и на двете бутилки, втечненият ЦО2 потича надолу и пълни долната бутилка. Иска се малко опит да прецениш кога си прелял долу горе половината, за да не остане горната празна.
Накрайниците замръзват обикновено, но после след затваряне на крановете се оправят.
При развиването на маркуча трябва да се внимава и да се изпуска газа бавно, иначе може да се стресне оператора :)
(Който е бил наблюдателен при зареждането на бутилки във фабриката - има един бутон за изпускане на налягането в техния пълначен апарат - при нас това го няма и трябва просто леко да се развие единия накрайник и да се остави да изпусне налягането)
Трябва да се внимава и да не се откачи или скъса маркуч, защото ...
Абе рита силно.
Някои напреднали пивовари, да не споменавам имена, си държат една голяма бутилка с газ и от нея си пълнят малките :)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: вкусът на "домашно пивоварене"

Мнениеот Boarhunter » 14 Яну 2015, 11:29

Аз пък си направих система за пълнене от малка бутилка на още по-малка, но сложих кран за изпускане на налягането и нямам проблеми.
Един съвет - ако бутилката, която ще пълните поседи преди това във фризера, събира повече СО2.
Boarhunter
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 89
Регистриран на: 20 Окт 2013, 20:43
Местоположение: В.Търново

Re: вкусът на "домашно пивоварене"

Мнениеот rajev » 14 Яну 2015, 14:24

Значи по-добре да се насоча към кегератор .Личната ми консумация е 1 литър лятото(това е максимума).Другия въпрос ми е задължително трябва кегератора да е фризер или става и хладилник?Защото аз ще слагам 1 кег (корнелиус 18 литра)и бутилката цо2 вътре .Аз си мисля ,че един хладилник ще ми е достатъчен .
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: вкусът на "домашно пивоварене"

Мнениеот Boarhunter » 14 Яну 2015, 16:10

Ти с тази консумация ти стигат 3 варки годишно :lol:
Boarhunter
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 89
Регистриран на: 20 Окт 2013, 20:43
Местоположение: В.Търново

Re: вкусът на "домашно пивоварене"

Мнениеот cervesa » 14 Яну 2015, 17:24

Това с преливането от една бутилка в друга е АБСОЛЮТНО недопустимо,от гледна точка на безопасността!
НЕ ПРАВЕТЕ ТОВА В КЪЩИ!!!!

Ако все пак рискувате-НЕ СТЕ ГО НАУЧИЛИ ОТ ТОЗИ ФОРУМ!!!!!!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: вкусът на "домашно пивоварене"

Мнениеот vsd » 14 Яну 2015, 17:27

rajev и хладилник става. В същност, ако вземеш фризер, трявба да му промениш управлението така че да държи по-високи температури. Иначе и хладилник и фризер вършат работа, стига да събереш кеговете вътре.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: вкусът на "домашно пивоварене"

Мнениеот rajev » 14 Яну 2015, 19:00

Ще намеря хладилник да побере един корнелиус кег и една бутилка с цо2( малка 2 кг).
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron