вкусът на "домашно пивоварене"

Модератор: Martin

Re: вкусът на "домашно пивоварене"

Мнениеот Boarhunter » 09 Яну 2015, 15:32

Аз пък имам раух на 1 година и не смея да го отворя, защото ако се окаже че се е скапал, ще умра от яд че не съм го изпил навреме.
Boarhunter
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 89
Регистриран на: 20 Окт 2013, 20:43
Местоположение: В.Търново

Re: вкусът на "домашно пивоварене"

Мнениеот mirix » 09 Яну 2015, 15:41

Boarhunter опасно е. Като онази баба където криела ракията от дядото. Той я набарал изпил я и напълнил с вода. Четейки вестник и казал- бабо , бабооо виж какво пише тука ако стои по вече от 1 година ракията става на вода. И тя не повярвала, но отишла да провери. Опитала и какво да види наистина станала на вода :lol:
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: вкусът на "домашно пивоварене"

Мнениеот damyan_rm » 09 Яну 2015, 15:57

@mirix - оптвам се ... даже много се опитвам, но изглежа, че сдръжането не ще да ми е 'висша добродетел' - най-голям успех за сега имам като обещавам на разни малко несериозни особи по бутилка с плахата надежда да не се присетят - рекорда за сега е с бутилка от "пшеничната" - варих я на 27 Ноември т.е. вече е на почти месец и нещо - така се получи, че получателя все нещо е зает и не си я взима...а снощи си я погледах замечтано ... неочаквано добре се е избистрила ...




Едит: бях объркал датата
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: вкусът на "домашно пивоварене"

Мнениеот mirix » 09 Яну 2015, 17:17

Предполагам варката ти е около 20-30 л. като минеш на 100+ л. и вариш през седмица ще има и за заделяне :lol:
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: вкусът на "домашно пивоварене"

Мнениеот almus » 10 Яну 2015, 19:03

Много добра и интересна за мен тема.И аз се питам от година,две защо моята бира не е така "чиста" на вкус,както бутилка англ.ейл от магазина...
Според мен дрождите,с които правят заводски ейл не са нотингам,определено.Процесите са много добре контролирани в температурно отношение.Обема на варката също има значение според мен..
Въпреки това бирите ни са отлични.
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Re: вкусът на "домашно пивоварене"

Мнениеот vsd » 13 Яну 2015, 07:56

Аз от както си направих наливната система с кегове и газирам принудително, мисля че се отървах от "домашния" вкус. При мен бирата получаваше странен вкус при газирането в бутилки.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: вкусът на "домашно пивоварене"

Мнениеот rajev » 13 Яну 2015, 08:13

VSD ,кажи малко повече за твоята разливна инсталация .С кегератор ли си или с охладител ???
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: вкусът на "домашно пивоварене"

Мнениеот alvinator » 13 Яну 2015, 15:50

vsd написа:Аз от както си направих наливната система с кегове и газирам принудително, мисля че се отървах от "домашния" вкус. При мен бирата получаваше странен вкус при газирането в бутилки.


Това ми се въртеше на мен тези дни в главата :?
Някой друг, който е мигрирал от бутилкова ферментация към принудително газиране в кег, има ли подобни наблюдения?
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: вкусът на "домашно пивоварене"

Мнениеот Boarhunter » 13 Яну 2015, 16:14

По-бързо става и почти без утайка. Ако я минеш и през филтър 5 микрона - хептен.
Но не виждам защо домашният пивовар трябва да бяга чак толкова от домашния вкус.
Boarhunter
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 89
Регистриран на: 20 Окт 2013, 20:43
Местоположение: В.Търново

Re: вкусът на "домашно пивоварене"

Мнениеот vsd » 14 Яну 2015, 04:27

Предполагам защото всеки се опитва да направи нещо по-хубаво от това в магазина, а това повечето пъти не включва странични вкусове и миризми.

Моята бира преди кеговете си имаше един гаден за мен вкус, от който не можех да избягам и който не ми харесваше изобщо. Повечето приятели не го усещаха изобщо и им харесваше, но мен ме дразнеше страшно много на моменти (още имам десетина бутилки неизпита бира от миналата година). Приличаше на вкуса на няколкото белгийски бири, които съм опитвал, а аз съм доста голям анти-фен на белгийската бира. Честно казано, ако с кеговете не се беше получило, сигурно щях да съм се отказал да варя. Просто резултата не беше това което искам и съм очаквал и това което пишеше навсякъде че се получава. С кеговете, спокойно мога да кажа че бирата ми харесва много и е точно това което искам, има доста чист вкус и е определно много по-добра от Каменици, Загорки, Ариана и т.н.

Относно системата, от доста време бях обещал на един колега пивовар да дам снимки, ама нещо все ме домързява или няма време. С две думи - 220 литра фризер, в него са кеговете (два 30 литрови се събират), бутилката CO2, маркучите и крановете. Още нямам време да направя яката на фризера и затова крановете за точене си стоят вътре във фризера, свободни. Не е красиво, но пък върши идеална работа. Бутилката с газ също е вътре.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта

cron