След известна пауза ето че вече съм на 4-та варка.
Реших да направя нещо като червен ирландски ейл. Вложих
1.8kg - Пейл ейл
0,3кг - Караарома
0,2 кг - Карапилс
Дрожди - Nottingham Ale - около 5гр.
Хмел - Магнум - 10гр/80мин и Жатец 10/15мин
За озахаряване и прецеждане вода 1/3 и 1/4. Основното озахаряване направих на 66-67 градуса, след това на 72 15 мин. Не знам защо ама не мога да се ориентирам с йодната проба. Видя ми се добра. Повиших до 78 гр. за 2-3 мин. След това с прецеждането никакъв проблем. Премина сравнително бързо, но това е след като добавих второ (лъжливо) дъно на кошчето. Направи ми впечатление че с тези дрожди ферментацията започна бързо, протече много бурно (околната температура е около 18-20 гр), но след три дена почти не проявяваше признаци. А при варка номер 3, която направих предния ден и използвах дрожди US-05 ферментацията продължи около 6 дни, при същата околна температура. Сега за варка номер 5 мисля да направя някакво тъмно. Ще се поразровя за някоя рецепта и действам.