Здравейте колеги,
Имам заквасени 18 литра с 11 грама даймънд лагер (на мини-стартер). ферментора е на постоянна околна температура 10°С ама постоянна, постоянна. Днес е седми ден след заквасването и ферментацията си върви както на втория - има си един пръст пяна, водният клапан пльока 2-пъти в минута, няма промяна в цвета на Wort-а. Общо взето пичовете си работят и не искат да ги притеснявам.
Наясно съм, че с лагерни дрожди нещата се случват по бавно и не бързам, но вече прецаках 20 литра бира и някак не искам пак да усетя "болката" от провал. Та в този смисъл имам няколко въпроса.
Първо малко уточнения:
18 литра мъст с начална плътност 10 Брикс, охладена до 14°С (при тази температура захаромера показа 11)
300 мл. мини-стартер охладен до 14°С сипан във ферментора след добро аериране.
Както казах вече всичко е на постоянна околна температура 10°С на тъмно.
Хакнал съм във ферментора един захаромер, за-да следя стойностите, но от пяната не мога да разбера нищо.
Не виждам да има утайка във ферментора, и ориентировъчно захарноста в момента е около 5.
Планъ: Мисля да чакам крайна плътност 3 брикс и директно да бутилирам без добавяне на дрожди и захар ( ще разчитам на останалата захар, която евентуално все още виталните пичове да изконсумират и да докарат карбонизацията)
Държа бутилките на температура 4°С две седмици, след това местя на стайна температура ( 18-20°С) за една седмица, и след това бутам в мазата на тъмно и хладно.
Въпроси:
Възможно ли е при тези дрожди да е достигната плътност 3 Брикс и все още да има слой пяна и всички признаци на ферментация?
Да изтегля ли малко с маркуч от ферментора за-да проверя плътността?
Ако все пак се наложи да добавя дрожди при бутилирането с нотингамци ще стане ли? (ще местя на 4°С) и забравих да си поръчам лагерни.
Трябва ли задължително да изчакам пяната да падне за-да бутилирам?
Нещо съм се ушашкал
Благодаря ви предварително.
Поздрави и Наздраве!