В прозрачни бутилки не е удачно да се държи бира.
Особено ако е близо до прозерец с дневна светлина, или имаш луминисцентно осветление (такова е и по-старото поколение енергоспестяващи крушки, за разлика от сегашните ЛЕД - светодиодни).
Причината е в хмела, който е в бирата. По-точно изомеризираните алфа-горчиви киселини.
Слънчевата светлина или луминесцентната ги променят и те се свързват с някои серни продукти в бирата, в резултат на което се получава лоша миризма на скункс.
Дефектът се нарича - осветена бира.
Не случайно масовите бутилки са зелени или кафеви, като най-добре е да са кафеви.
Понеже вече е бутилирана - премести я на тъмно нейде.
(Как големите бирени фабрики решават проблема с осветяването - не ползват хмел, а хмелов концентрат /извлек/ в алкохол или ЦО2. В него алфа киселините са в друга форма и са неподвластни на слънцето и осветлението )
Единствената комерсиална бира в прозрачна бутилка е мексиканската Корона - царевична бира. А как точно е охмелена не се наемам да определям