Здравейте, тъй като вече влязохме в сезона, мисля че не е лошо да размърдаме и тази тема малко. Тази година се проведе първият опит за домашни сурово сушени суджуци. Измайсторихме 2 вида - първата рецепта беше за Горнооряховски суджук. Ще си позволя да копирам рецептата от една електронна книга, наречена "Домашно консервиране на месо и риба". Оказа се, че рецептите са 1 към 1 като тези в една книга от 1976-та година, ако не се лъжа, която обхваща консервиране не само на месни продукти.
ГОРНООРЯХОВСКИ СУДЖУК
Продукти: 10 кг говеждо (биволско) месо, 250 г сол, 10 г се-
литра, 10 г захар, 25 г смлян черен пипер, 20 г смлян кимион.
Пълни се в сухи говежди черва, които предварително се нарязват
на парчета с дължина 30-45 см и се накисват за 1 час в хладка
вода. Напълнените парчета се връзват стегнато от двете страни и
се оформят като подкови. Сушат се и се валцуват, както луканки-
те.
При съхраняване в обикновени помещения с температура 15°С
горнооряховският суджук има трайност 15 дни, а при температура
2° С - до 2 месеца.
Ето как изглеждат
Втората рецепта беше една част свинско към една част телешко.
Подправките, които използвахме за килограм месо бяха:
3гр. Кимион
4гр. Чер пипер
4гр. Чубрица
20гр. Сол
10гр. Захар
Ето ги и тях
Единственият неприятен момент е, че се съхнат на терасата и предполагам, че ще ги чакаме месец, два докато изсъхнат като хората.