Вичентина - суровосушен ферментирал салам

Всичко за мезетата - Мръвки, салати, готварски рецепти ...

Модератор: mirix

Re: Вичентина - суровосушен ферментирал салам

Мнениеот rajev » 19 Дек 2014, 07:55

Дядо ми едно време като правехме луканки слагаше малко селитра.Бай Темелко, къде ще пълниш луканките???
На мен тези дни също ми предстоят такива ексцесии,но аз ще ходя в Асеновград .
Хората там работят по-следния начин(говоря за фамилен частен цех) - носиш месото нарязано на парчета не по дебели от 5 см , може да са дълги ама не и дебели .
Там на място се смесва свинското и телешкото, ако се прецени - се добавя сланина или бузи, което е най-добрият вариант. Тегли се и те си смятат подправките колко да се сложат,но ако ти имаш изисквания примерно повече сол или по-малко ще се съобразят с желанието ти.
Мен единствено ме притеснява това топло време и да неземат да се развалят докато ги суша защото температурата в помещението ми е 5-6 градуса тези дни,дано да засттудее малко .
Поздрави,
Ръжев.
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Вичентина - суровосушен ферментирал салам

Мнениеот cervesa » 19 Дек 2014, 08:10

@rajev.Всичко си правя в домашни условия.Имам необходимите съоръжения:).Но досега никога не съм правил сурово-сушен ферментирал салам,затова съм се зачекнал в темата.Селитра имам!Търси се нитритна сол!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Вичентина - суровосушен ферментирал салам

Мнениеот victoryvt » 19 Дек 2014, 09:53

Дружеска корекция на правописа ти направих малко аз, другарю Ръжев.
:D
Между другото, досега си мислех, че се казваш Рашев.
То на латиница не се разбира. Та нека се знае.
Наздраве на Филибето, майна.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Вичентина - суровосушен ферментирал салам

Мнениеот rajev » 19 Дек 2014, 17:08

Димитрова(учителката ми по Български и литература) и тя обичаше да ми драска с червено по тетрадката :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: .Наздраве
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Вичентина - суровосушен ферментирал салам

Мнениеот IVDON » 19 Дек 2014, 23:02

Текста е извадка от ЗАЯВКА ЗА РЕГИСТРАЦИЯ НА ХРАНА С ТРАДИЦИОННО СПЕЦИФИЧЕН ХАРАКТЕР (ХТСХ) за Панагюрска луканка. Повече подробности има в самата заявка.
Описание на производствения метод на селскостопанския или хранителния продукт, за който се
отнася наименованието по точка 3.1. (член 3, параграф 2 от Регламент (ЕО) № 1216/2007)
Рецептура за 100 кг пълнежна маса за „Луканка Панагюрска“:
М е с о
Прясно говеждо (което може да се заменя с прясно биволско месо) — с тлъстини до 10 % (едносортно)
— 60 кг
C 89/58 BG Официален вестник на Европейския съюз 28.3.2014 г.Прясно свинско месо с тлъстини до 5 % (свинско нетлъсто) — 20 кг
Прясно свинско месо с тлъстини до 50 % (свинско гръдно) — 20 кг
П о д п р а в к и
Черен или бял пипер натурален — 300 г
Кимион натурален — 300 г
Д р у г и м а т е р и а л и
Захар — 300 г
Готварска сол — 2,3 кг
Консервант: калиев нитрат — 100 г или натриев нитрат — 85 г - ТОВА СА СЕЛИТРИТЕ
(Забележка: 100 г калиев нитрат се заменя с 85 г натриев нитрат)
Антиоксидант — аскорбинова киселина (Е 300) — 50 г - ТОВА Е ВИТАМИН Ц (В АПТЕКИТЕ)
Допуска се влагането и на стартерни култури /закваски/. - ТОВА СА МЛЕЧНОКИСЕЛИТЕ БАКТЕРИИ
Обвивки: естествени (осолени дебели говежди черва /говежди чоз/, слепи овчи черва) или изкуствени с
диаметър — φ 50 мм.
IVDON
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 15
Регистриран на: 20 Окт 2014, 11:32

Re: Вичентина - суровосушен ферментирал салам

Мнениеот cervesa » 20 Дек 2014, 09:37

@IVODON,това е за панагюрска луканка -селитра и бактерии (5 год. съм пребивавал в Панагюрище и с местната луканка нямам проблем:)-но за салам тип "Закуска"?
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Вичентина - суровосушен ферментирал салам

Мнениеот IVDON » 20 Дек 2014, 22:31

До сега не съм правил салами само със селитра, но в нета има и такива рецепти. С влагането на нитритна сол деиствието започва още при смесването. Селитрата ще проработи, но малко по-късно. И аз съм свършил солта и нещо не мога да намеря, а днес свинята беше заклана.
IVDON
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 15
Регистриран на: 20 Окт 2014, 11:32

Re: Вичентина - суровосушен ферментирал салам

Мнениеот mirix » 20 Дек 2014, 22:47

Аз все още ще се въздържа от тези химии и по простата причина която е описана в този сайт. http://otrova.org/%D0%B5-250-%D0%BD%D0% ... %B8%D1%82/
Сега замислям варено пушен салам и малко роле трапезица, но пак без нитрити силитри и подобни, само малко захар и за да се запази цвета може вит. С да се сложи.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Предишна

Назад към Мезе за бира, вино, ракия

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта