Лесно се смята :
1кг. малц дава в дом.условия около 65% екстракт - значи 650гр. захари, част от тях не са ферментируеми, но това зависи от темп. на озахаряване - висока темп. = бързо озахаряване с голем процент неферментируеми захари, ниска темп.=бавно озахаряване с малко неферментируеми захари.
Да речем че 80% от добития екстракт са ферментируемите захари - а именно 0.8*650=520гр.
Алкохолът се изчислява по коефициент 0.52-0.54 по ферментируемите захари или 0.52*520=270мл. чист 100%-тов алкохол.
Ако го обърнем в питеен на 45% - се получава от 1кг. малц 270/0.45=600мл. питеен алкохол.
Или грубо - от кило малц - бутикла уиски, но не пълна
Е, не забравяй и загубите в казана, фракциите, изпарението от бурето ...
Тъй че по-скоро е бутилка ама от 500мл.