Проблеми за здравето?

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Проблеми за здравето?

Мнениеот Prophy » 12 Дек 2014, 02:27

Здравейте,

разглеждах темите във форума и попаднах на това мнение от cervesa:
viewtopic.php?f=3&t=2517&start=50#p5464

не исках да отклонявам темата там, а според мен е важно да се знае подобна информация. Особенно за начинаещи пивовари като мен.

Въпросът ми е отностно това:
cervesa написа:не дай си боже поради някакви контаминации или грешка на домашния пивовар,някой пострада ...


какви са възможните последствия в такива случаи, колко сериозно може да бъде? Примерно дребни проблеми с храносмилателната система или има вероятност от някакви сериозни натравяния?
Все още не съм стигнал до подобна информация.

Възможно ли е да се синтезират по някакъв начин възможните проблеми, нещо като check листа?
Примерно:
1. при варене със затворен капак съответните вещества (все още не мога да ги запомня) не се изпаряват и последствията са ...
2. при предозиране с ирландски мъх последствията са ... (предполагам че няма проблем за здравето, но го давам за пример понеже все още не съм разбрал)
3. при гашинг ...
4. т.н.

Както казах съм начинаещ и най-вероятно давам странни примери, но се надявам да се разбира какво имам впредвид :) В общи линии с какво трябва да се внимава за да не се стигне, ако има такава вероятност, до сериозен проблем за здравето.

П.С. Предполагам всеки, дори и начинаещ, знае какви са проблемите при прекомерна консумация на алкохол :)
Prophy
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 38
Регистриран на: 29 Апр 2014, 20:56

Re: Проблеми за здравето?

Мнениеот victoryvt » 12 Дек 2014, 10:51

Понятието контаминация е всъщност - заразяване с микроби.
Абсолютна стерилност и пълна микробилогична чистота не е възможна, както в домашното пивоварство, така и в домашното винарство, кулинария, сладкарство, туршии и компоти и т.н.
А и не е необходимо.
В нашия организъм свободно влизат всякакви микроорганизми, и вредни и полезни, а най-често безобидни.
Нима пием стерилна вода ? (Която идва по километри преносни тръби, тук таме течове и аварии)
Нима като си откъснем една ябълка от дървото и я преплакнем или в най-вероятния случай я позабършем с ръкава на дрехата - няма микроби ?
Така и в домашната бира не може да няма нищо странично (отделно посятите дрожди).
Проблемът е ако при лоша хигиена си вкараме някои бактерии като ешерихия коли или други коли-форми. Особено щамът O104:H4 - но това значи съвсем мундарско пипане с мръсни ръце в готова или ферментираща бира. И то фекално заразени.
Повечето коли-бактерии са безобидни, някои предизвикват стомашни проблеми, макар че по-сериозни са проблемите с живи лагерни дрожди и сладкарски произведения.

Основните вредители на бирата са млечно-киселите и оцетните бактерии, а те по отношение на човека не нанасят вреди.
Алкохолът и хмеловите вещества са естествен инхибитор бактериите (консервант). Всяка по-горчива и по-алкохолна бира има по-дълъг биологичен живот.
От решаващо значение е и температурата на съхранение - ако разполагате с голям хладилник или витрина или пригоден за целта фризер с плюсова (близка до 0-5 гр.) температура - съхранението на домашната бира може да е с години.
Бутилковата газировка също е предпоставка за продължително съхранение - утаените дрожди по време на бутилковата газировка освен че ни ядосват заради мътност, са и естествени бойци срещу бактериите :)

Защо в големите фабрики правят филтрация и пастьоризация ?
Именно заради необходимостта от абсолютна стерилност !
Пастьоризация без филтрация е почти неприемливо, тъй като се променя вкуса. Затова се прави първо филтрация, и то биологична (с мембрани, които не пропускат дрождите и по-големите бактерии), след това се минава през пастьоризация (топлинна обработка) и накрая се пълнят бутилките в стерилна среда (или първо се пълнят а после се пастьоризират).
Така продуктът е физическа смес от вода, алкохол, минерали, органични киселини и аромати. Но няма никаква жива форма.
Така фабриката си гарантира почти вечен живот на бирата и спокойствие с хранителните власти.

Ние такива процеси трудно можем да приложим в домашни условия. Но и не се налага.
Нима преди големите фабрики и машини не се е пиела бира ?
До скоро имаше и отворени ферментационни вани в употреба.

Относно другите тревоги - диметилсулфида е предшественик на диацетила, затова и се прави силна варка и се оставя отворен капака на тенджерата (казана).
Но - какво може да ни навреди ДМС или Диацетил-а ?
Нищо трагично - мирише малко на гранясало олио, на пуканки за микровълнова и при препиване , на другия ден боли глава.

Карагенана - коагуланта в ирландския мъх (който не е мъх, а е водорасло).
Ние него го ползваме за да утаи белтъците и той пада с тях. Не го пием после с бирата !
За разлика от употребата му в кренвирши и пасти за зъби и други.
Но дори и там е в малки концентрации.
А и аз лично кренвирши ям само ако съм на 10 ракии.

Ще добавя и още няколко чути от мен от колеги притеснения :

Колко е опасна содата каустик и може ли да остане в бирата при миене на съдовете с нея.
1. Сода каустик = натриева основа. Във високи концентрации при попадане по кожата предизвиква зачервяване и може да доведе до обриви. Работи се с ръкавици, но и с невисоки концентрации - 5-10% макс. Дори и с голи ръце да бръкнете в такава концентрация - няма да ви стане нищо. Просто следва обилно измиване със студена вода и готово.
2. Не е проблем попадането на малки остатъци от нея в бирата или бирената мъст - просто защото последните са с някаква киселинност и тя веднага неутрализира натриевата основа до някакви соли и вода.

Дезинфектантите :
1. Йод и производни - ползват се в много малки концентрации и след време се неутрализират в бирената мъст и бирата. Не са отровни за човека - не случайно се мажем с йод по ръцете при нараняване и др.
2. Специални дезинфектанти - Финк Окорон 12 - представлява смес от пероцетна и оцетна киселина + малко водороден прекис (перхидрол). Тези вещества се разпадат за кратко време в пивната мъст до безобидни компоненти. Затова и се използват в хранителната промишленост.
ФИНК ФЦ21 - представлява миещ препарат на алкална основа (съдържа сода каустик в разтворена форма) + хлор. Този препарат също се ползва в работен разтвор 1:1000 и след изплакване остава само миризмата на хлор. Именно той дезинфекция и след това отлита.

И двата препарата трябва да се ползват с ръкавици, но въпреки това не са кой знае колко опасни.
По пръстите ми е попадал концентриран Окорон и резултата е побеляване на мястото за около 2-3 часа, след което изчезва.
Разбира се - и с двата много трябва да се внимава да не попаднат пръски в очите !
Особено при работа със сода каустик.
Внимавайте при раздрусване на големи бутилки, при впръскване в кегове и тесни бидони и т.н.
Най-добре е да се ползват бояджийски очила (маска) и ръкавици на ръцете.

И накрая - спомнете си книгата и/или филма "Война на световете" - нашият организъм има изградена сериозна имунна защита срещи всякакви микроорганизми свободно плуващи във въздуха, водата и по земята. Всеки опит да живеем в стерилна обстановка и да пием стерилни продукти рано или късно ще доведе до отслабването му и накрая ще се тръшнем от някоя безобидна до сега бактерия.

Наздраве.
(А ако знаете какво се вижда под микроскоп в слюнката ви ... Никога няма да целунете половинката си :) )
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Проблеми за здравето?

Мнениеот Prophy » 13 Дек 2014, 11:54

Благодаря за отговора,

във връзка със слюнката и бактериите които влизат, и са, в тялото наскоро ми попадна това кратко видео:
https://www.youtube.com/watch?v=jIAltUyFo5o

представя се грубо какво представлява човешкото тяло и ако се замислим се оказва че домашната, "жива", бира ни променя :)
Prophy
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 38
Регистриран на: 29 Апр 2014, 20:56

Re: Проблеми за здравето?

Мнениеот Dr1nata » 15 Дек 2014, 00:06

Някъде из форума четох, че не е удачно нашите бири да се консумират със сладко, защото се получава "сьоренсен" :) На първата варка приятелката ми опита ефекта на свой гръб(гъз) от смесването на десерти и бира. Дали това е било причината?
Варки: 38
Малц: 155.75 кг.
Пиво: 710.5 л.
Аватар
Dr1nata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 18 Авг 2014, 23:11
Местоположение: Русе

Re: Проблеми за здравето?

Мнениеот Prophy » 15 Дек 2014, 07:09

@Dr1nata изключително уместен въпрос!

Поздрави!

П.С. Някъде из форума четох че има правила за общуване. victoryvt си е направил труда да отговори доста подробно, но ако някой от администраторите смята че въпросът ми не е уместен или ненужен спокойно може да изтрие темата.
Prophy
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 38
Регистриран на: 29 Апр 2014, 20:56

Re: Проблеми за здравето?

Мнениеот vsd » 15 Дек 2014, 09:29

По начало твърдението е че като ядеш сладко и домашна бира, дрождите които са останали в нея ще предизвикат ферментация в стомаха и от там ще се отделя въглероден двуокис и алкохол и най-малкото ще се оригваш или пръцкаш :?

Според мен обаче, това твърдение е просто мит. Няма как при враждебната киселинна среда в стомаха, дрождите да почнат да работят. Най-вероятно малко след като ги изедем, се разграждат и почваме да усвояваме веществата им. Освен това съм сигурен че ако ядеш грозде, по повърхността му има много повече диви дрожди, от колкото в нашата бира, така че ако твърдението е вярно, ефекта ще го има общо взето винаги когато ядем сладко.

Относно продрискването - слушал съм доста истории на хора работили в пивоварни и пили прясна, нефилтрирана бира. Всички казват че 1 мин след като я пиеш и се насир@ш яко. Нямам никаква идея колко е вярно, но ако е вярно, не трябва да има общо със сладкото. Пил съм си бирата на какви ли не фази и такъв ефект не е имала :)
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Проблеми за здравето?

Мнениеот Prophy » 15 Дек 2014, 09:59

След отговора на vsd трябва да се извиня :)
Първоначално реших че това което е написал Dr1nata е заяждане, а то се оказа че контекстът е съвсем друг :D

Някъде четох, че "живата" бира има разхлабителен ефект при хора с по-чувствителен стомах и причината са самите дрожди, а не комбинацията със сладко.
Prophy
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 38
Регистриран на: 29 Апр 2014, 20:56

Re: Проблеми за здравето?

Мнениеот victoryvt » 15 Дек 2014, 10:51

Начиии, това за нефилтрираната прясна бира и сладкото аз съм го чувал и коментирал с човек професионалист - беше директор на Болярка.

Та в общи линии смисълът е следния - наличието на пивоварски дрожди в активна фаза в бирата в комбинация със сладкарски продукти води до "разхлабване" на стомаха.
А дали заради активна ферментация или заради метаболитите им - божа работа.
Разбира се това действие е строго индивидуално и за някои хора (чиито стомаси са склонни към запек е даже полезно). Но има и една подробност, която аз от собствен опит съм установил : Проблемът е в пъти по-слаб при ейловите дрожди, отколкото при лагерните. Причината естествено е в телесната температура около 36 градуса. Лагерните дрожди активно се размножават още при 12-15 гр. а какво остава при 36.
И друго има - организмът привиква към дрождите. На мен много отдавна вече не ми действат така както в началото.
И пак казвам - всичко е строго индивидуално - повечето хора изобщо не забелязват промяна.
Аз лично най-големи проблеми съм имал след употреба на лагерна "жива" бира (комерсиална) и от прекаляване с вайцен (собствено производство).
В момента всекидневно употребявам 1-2л. собствена бира от различни видове и нямам проблеми със стомаха.

И още 5ст. по темата - доброто отлежаване и утаяване (съответно и избистряне) на домашната бира прави така че тя се доближава до филтрираната - проверката с микроскоп показва че наличните в нея дрождеви клетки са много малко и едва ли биха имали време да направят каквото и да е значително действие в стомаха.
Разбира се, при вайцените именно утайката от дрожди дава финалния акцент във вкуса и аромата на бирата.
Та - викам да не се замисляме прекалено за всички ефекти от наличието или липсата на дрожди, а да се насладим на самата напитка.
Такава каквато са я пили в годините преди технологичната революция.
Докато още не са ни забранили и готвенето на домашна храна :)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Проблеми за здравето?

Мнениеот cervesa » 15 Дек 2014, 18:41

Общо взето,както е казал мъдрецът-всичко е въпрос на доза! :D :D :D
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38


Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта

cron