Поредния запален начинаещ

Модератор: Martin

Re: Поредния запален начинаещ

Мнениеот victoryvt » 12 Дек 2014, 11:09

В прозрачни бутилки не е удачно да се държи бира.
Особено ако е близо до прозерец с дневна светлина, или имаш луминисцентно осветление (такова е и по-старото поколение енергоспестяващи крушки, за разлика от сегашните ЛЕД - светодиодни).
Причината е в хмела, който е в бирата. По-точно изомеризираните алфа-горчиви киселини.
Слънчевата светлина или луминесцентната ги променят и те се свързват с някои серни продукти в бирата, в резултат на което се получава лоша миризма на скункс.
Дефектът се нарича - осветена бира.
Не случайно масовите бутилки са зелени или кафеви, като най-добре е да са кафеви.
Понеже вече е бутилирана - премести я на тъмно нейде.

(Как големите бирени фабрики решават проблема с осветяването - не ползват хмел, а хмелов концентрат /извлек/ в алкохол или ЦО2. В него алфа киселините са в друга форма и са неподвластни на слънцето и осветлението :) )

Единствената комерсиална бира в прозрачна бутилка е мексиканската Корона - царевична бира. А как точно е охмелена не се наемам да определям :)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Поредния запален начинаещ

Мнениеот 5th-hokage » 12 Дек 2014, 13:22

Да, това е добро уточнение - само тестера ми е в пласмасова бутилка (първата която е на снимката и последната която е с най-много утайка) всичко останало е в кафяво стъкло и всички бутилки се намират на тъмно в килера при постоянна температура от 21 C. Дори и да прониква малко светлина то тя в от стара 40W крушка (балон) от коридора, но тя рядко се пали :). Просто не намерих кафява 0,5 бутилка а не исках в 1л, защото всички са ми 0.5 тази варка :) за утрешната ще се наложи и 0,33 кафеви и зелени да ползвам и пак такива за проба (от кока кола - добре измити, ако питаш мен дрождите доста биха се зарадвали на остатъците от кока кола :) )
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Поредния запален начинаещ

Мнениеот cervesa » 12 Дек 2014, 18:21

Едва ли дрождите,ще се зарадват на Кока кола-та!Тя е с киселинност Ph=2,5 ,а при това ниво дрождите са в хибернация :D :D :D
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Поредния запален начинаещ

Мнениеот cervesa » 12 Дек 2014, 18:22

Е
Последна промяна cervesa на 14 Дек 2014, 19:21, променена общо 1 път
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Поредния запален начинаещ

Мнениеот 5th-hokage » 14 Дек 2014, 14:25

Здравейте,
2-рата варка мина с различни проблеми :) изчистихме неточностите от първата, но допуснахме други малки грешки. Този път проблемите ми бяха с поддтржането на различните температури - все по вискоки от предварително предвидените, за сметка на това поне количеството във ферментатора е по-голямо (промивах с 1 литър повече)
http://www.prikachi.com/images.php?images/498/7783498D.jpg
През това време първата варка си се газира в килера и се избистря, даже като гледам в тестовата бутилка колко е бистра направо се възхищавам и на цвета и на бистротата - остава и на вкус да е ок :) Преди да я преместя в хладилника ще я снимам пак и ще я покажа :)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Поредния запален начинаещ

Мнениеот 5th-hokage » 22 Дек 2014, 11:33

Вчера направих и 3-тата (фаталната) варка. Рецептата е горе долу същата, само че добавих 500 г Кара арома и се тестваме за нещо по червено :) По озахаряването всичко мина ок (за разлика от 2-рата варка) и е заложено във ферментатора с начално 17P да си "къкри" - ще видим какво ще излезе. Направих дегустация на 1-вата варка и съм очарован от резултата ( и колегите са очаровани, въпреки че още не е отлежала достатъчно на студено). Ако трябва да обобщя от трите опита нещата са така: 1-ва; 3-та и най слаба 2-ра. Дано червената е вкусна - на нея залагам най-големи надежди. Плановете са след нова година да продължим с опитите (надявам се успешни) и да разнообразим асуртимента в хладилника :)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Поредния запален начинаещ

Мнениеот 5th-hokage » 27 Дек 2014, 18:10

А ето и резултата от 1-вата варка:
http://www.prikachi.com/images.php?images/660/7808660Q.jpg
Малко е горчива - поне за мен, но пък всички я харесаха - във 2-рата е намален малко хмела. Със сигурност ще се изпие и даже няма да стигне :)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Поредния запален начинаещ

Мнениеот cervesa » 27 Дек 2014, 20:11

Комшийката от отсрещния блок,ли си фокусирал?! :D :D :D :D
Иначе доколкото се вижда -бирата иска отлежаване само.
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Поредния запален начинаещ

Мнениеот 5th-hokage » 27 Дек 2014, 20:15

Тихо да не чуе жената за комшийката :)
Подозирам, че няма да има голям шанс да отлежи :) може би 2-рата ще отлежи повече, но не е сигурно :)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Предишна

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта

cron