Моята първа тъмна бира-със светла душа!!!

Модератор: Martin

Re: Моята първа тъмна бира-със светла душа!!!

Мнениеот delf » 10 Дек 2014, 16:43

Нотингам.
Първоначален екстракт близо 16.
Най вероятно бързам, но като за първи път е оправдано.
Ще оставя една бутилка за повече време и ще видя.
Благодаря на всички за подкрепата!
delf
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 27
Регистриран на: 25 Ное 2014, 13:58
Местоположение: Въййй Бургас :)

Re: Моята първа тъмна бира-със светла душа!!!

Мнениеот mirix » 10 Дек 2014, 22:26

Пиий си биричката и не се кахъри. Зачести варките и си оставяй по бутилка две да опитваш след месеци. Тогава ще бъдеш удовлетворен. А именно след 2 месеца.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Моята първа тъмна бира-със светла душа!!!

Мнениеот delf » 10 Юни 2015, 15:17

mirix написа:Пиий си биричката и не се кахъри. Зачести варките и си оставяй по бутилка две да опитваш след месеци. Тогава ще бъдеш удовлетворен. А именно след 2 месеца.


Ами послушах те!
Последната варка от тази рецепта с леки изменения беше към края на февруари.
Закътах 2 бутилки....
Що ли нямаше повече... :cry:
Прикачени файлове
2015-06-09 21.50.10.png
Извинявам се за лошото качество на свимката...
delf
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 27
Регистриран на: 25 Ное 2014, 13:58
Местоположение: Въййй Бургас :)

Re: Моята първа тъмна бира-със светла душа!!!

Мнениеот delf » 25 Окт 2015, 17:07

Запуках я на ново, в предвид настройката ми на зимна вълна...
Прикачени файлове
20151024_182740.jpg
И това е само на седмица...
delf
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 27
Регистриран на: 25 Ное 2014, 13:58
Местоположение: Въййй Бургас :)

Re: Моята първа тъмна бира-със светла душа!!!

Мнениеот Vasil73 » 23 Фев 2017, 16:04

Здравейте колеги по хоби! ;)
Понеже в събота се глася да варя подобна бира по немска рецепта с приблизителна рецептура,притеснява ме единствено малкото количество на хмел,което е заложено в нея.... Моля за съвет и консултация... ;)

Понеже Винаги варя по 8 кг. малц,защото съдовете ми позволяват това,и сега се спирам на такава рецепта,според която хмела трябва да е 70 м.г. на литър мъст което в моя случай ще е около 25 грама за цялата течност и то по рецептата поставен само в началото на вренето…… Аз обичам аромата на хмел и винаги поставям минимум 50 грама на светлите бири,разделени за началото и края на вренето. Ще съм Ви благодарен,ако ми отговорите,дали тези 25 грама хмел,ще са достатъчни за 40 литра течност която принципно залагам във ферментатора?
Предварително Ви благодаря за отговора!
Поздрав!
П.П. Ето я и рецептата:
Тъмна Баварска бира-025/16.
1.Светъл малц – 7 кг.


2.Caramunich Type 2 – 500 гр



3. Carafa Type 2 – 500 гр
4 Горчив хмел Нъгет със съдържание на алфа горчиви киселини- 10,4%

5. Дрожди - около 15 гр Safale S04
Vasil73
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 8
Регистриран на: 05 Фев 2017, 12:03

Re: Моята първа тъмна бира-със светла душа!!!

Мнениеот delf » 29 Сеп 2017, 12:23

Без претенции да съм разбирач, аз бих заложил на 40 грама (грам на литър ).
По принцип харесвам силно охмелени бири....
Пробваш ако ти хареса на вкус оставяш така, ако ли не на следващия път повече и така.
Успех!
delf
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 27
Регистриран на: 25 Ное 2014, 13:58
Местоположение: Въййй Бургас :)

Re: Моята първа тъмна бира-със светла душа!!!

Мнениеот ultrashock » 29 Сеп 2017, 13:05

И аз така в началото се чудех колко грама на литър и т.н., но колегите ме светнаха, а и сам стигаш до извода, че трябва да използваш калкулатор за целта, за да знаеш приблизителното IBU ида го сравниш със стила или рецептата, които гониш. Причината - различните хмелове са с различни % алфа киселини. Ето този калкулатор е само за IBU, а има и по-лесен начин, ако не ти се попълват алфа киселини - използвай калкулатора за рецепти, там излизат автоматично почти всички сортове хмел и съответните има алфа киселини, просто си избираш от списъка. Дори ако гониш стил, има сравнителна таблица между твоята рецепта и тази на стила.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Моята първа тъмна бира-със светла душа!!!

Мнениеот Dejmos » 29 Сеп 2017, 19:29

Да, може просто да си избереш хмела от списъка... но алфа-киселините са различни в различните реколти.

Освен това, една и съща горчивина може да се получи с малко хмел за дълго варене или с повече хмел за по-кратко. При втория подход се получава по-ароматна бира. Освен това хмелът дава не само горчивина, а и вкус (най-опростено казано, сложен в началото на варенето дава горчивина, в средата - вкус, в края - аромат).
А има и подход, наречен burst hopping - хмелът се слага на няколко дози в последните 20-30 минути от варенето. Горчивината е по-мека, а вкусът и особено ароматът са много силни. Но се ползва много повече хмел.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Предишна

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron