Поредния запален начинаещ

Модератор: Martin

Поредния запален начинаещ

Мнениеот 5th-hokage » 06 Дек 2014, 17:01

Здравейте и от мен аз съм поредния запалил се по това хоби и скоро след като дойде обурудването (поръчано от магазина) се захванах с упражнение на всичко описано подоробно в темите за начинаещи (и напреднали). Като цяло не срещнах много трудности (освен обичайните за начинаещите) по процеса. Това което ме притеснява е цвета:
http://www.prikachi.com/images.php?images/784/7765784X.jpg

Рецептата е от темата за начинаещи.
Озахаряването:
40C градуса - 20 мин
50C градуса - 20 мин
66C градуса - 45 мин
72C градуса - 15 мин
маш аут на 77C градуса
Хмел Нъгет
Дрожди Нотингам.
В момента би трябвало да тече слаба ферментация (водния клапан не се обажда но предвид че наръсих направо дрождите без да ги рехидратирам предполагам че е нормално)
Та... трябва ли да се притеснявам за цвета?
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Поредния запален начинаещ

Мнениеот dandilov » 06 Дек 2014, 17:54

Не знам какво те притеснява в цвета!?
За мен си е екстра...
Имай в предвид, че тубата (понеже е синя) лъже за цвета погледнато отвън.
А след ферментацията също се наблюдава известна промяна. По принцип изсветлява малко...
Нищо притеснително не наблюдавам при теб.
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Поредния запален начинаещ

Мнениеот Prophy » 06 Дек 2014, 18:25

И аз съм начинаещ, но според мен всичко е наред.
Като започнах реших да направя няколко проби без оборудване, само с това което разполагам, с краен резултат 3л. и само с по един вид малц (без рецепта). Едната проба беше нещо подобно и се притесних, но изчаках и всичко беше ОК. В края на ферментацията изсветля.
Мисля че цялата работа е от частиците останали в течността и утаяването им, но тепърва ще чета и разбирам какво точно се случва :)

В крайна семетка не ми пукаше за цвета а за вкуса ;)

Успех!
Prophy
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 38
Регистриран на: 29 Апр 2014, 20:56

Re: Поредния запален начинаещ

Мнениеот SDS » 06 Дек 2014, 21:49

Тaкa е първо 3л. после 23л. и сегa събирaм съдове зa трисъдовa системa зa 103л. :D после кегове, че 103л. трудно се пълнят в бутилки. Кaкто всяко хоби имa с кaкво дa се зaнимaвa човек.
Нaздрaве и успешни вaрки!!!
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Поредния запален начинаещ

Мнениеот 5th-hokage » 07 Дек 2014, 10:30

Мерси за отговора - действително започва да изсветлява. В момента би трябвало да тече бурна ферментация, но естествено водния клапан не беше уплатнен като хората и нямаше бълбукане. Веднага след като го уплътних си промени нивото и се разпя :) Надявам се въздуха, който е влизал да е бил минимален и да не се отрази на качеството. Наблюдавам че има 10-15 сантиметра пяна (увеличила се е спремо вчера) което мисля че е добре :)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Поредния запален начинаещ

Мнениеот victoryvt » 08 Дек 2014, 10:23

И без воден клапан може, само един станиол от кухненско фолио и туй то.
Можеш да съдиш за ферментацията по пяната и по миризмата - нашъхваш си носа вътре и ако те накара да се дръпнеш веднага - значи има отделяне на ЦО2.
Индикатор за края на ферментацията е падането на екстракта - слезе ли до 3% за ейлове от около 11-12 начален - значи е готово.
Колкото е по-висок началният екстракт, толкова и по-висок краен може да се очаква. Например за Барли уайн с над 22% начален - крайният е около 6-7.
За лагерни бири може да се очаква малко по-малък краен - 2.5 от 12 примерно, но пак зависи и от дрождите и от начина на озахаряване.
Относно първия опит на всеки начинаещ бих посъветвал да не се правят паузи, а едно просто еднотемпературно озахаряване на около 65 гр. и маш-аут на 77-78 гр. И да се прави първи опит с най-прост светъл малц и дрожди с голям толеранс в температурата - Нотингам или S33.
Имаше случаи на хора желаещи да започнат пивоваренето с лагер - колкото съм успял съм ги разубедил. Лагерното пиво си има тънкости и не е за човек, който няма и една бира зад гърба си. Но рано или късно всеки стига и до него.
Напред, и наздраве.

(Цветът на бирата може да се оцени най-добре в чашата. Във всеки друг етап е различен - озахаряване, промиване, варене, ферментация, в малка или в голяма бутилка, зелена или кафява и т.н.)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Поредния запален начинаещ

Мнениеот 5th-hokage » 08 Дек 2014, 12:09

Да аз по миризмата се ориентирах, че нещо не е наред с уплътнението и само като го уплътних веднага започна да "бълбука" и даже 72 часа след посяване продължава ефективно да "пее" водния клапън, пяната вече започва да кафевее и предполагам скоро ще поутихне. Проблема с меренето е че не съм пуснал захаромера вътре в бидона, и за да измеря трябва да източа, а мисля че не е хубаво течността която съм използвал за мерене да се връща обратно нали? - смятам на 6-7 ден да бутилирам а за другия път да вградя термометър в бидона и да се ориентирам по температурата (няли някъде към 2 градуса разлика?). Другото, което забравих е да замеря началния екстракт :), но за 2-рия опит си отбелязах къде са ми неточностите и ще ги коригирам. Замерих опаче първото излязло от лаутертюна (и след като се охлади до 45C и след приложената корекция за темературата) ми показа към 23P (ако не съм объркал нещо)
Иначе със поддържане на различните температури нямах проблем - само може би от 66 до 72 ми се струва че се покачи бавно, но надявам се не е проблем (под бавно разбирам 20 - 25 мин). Завирането също започна бавно, но му помогнах с бързовара и започна веднага да клокочи много силно (даже мисля че изпарих повече от колкото ми се искаше)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Поредния запален начинаещ

Мнениеот 5th-hokage » 11 Дек 2014, 22:59

Днес бутилирах.
http://prikachi.com/images.php?images/872/7776872W.jpg
това е първата бутилка (контролна) по нея ще следя газировката.
Естетствено я опитах - малко май съм прекалил с с хмелчето, че нагарча :) ама ще видим след 2-3 седмици, иначе си прилича доста на бира :)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Поредния запален начинаещ

Мнениеот dandilov » 12 Дек 2014, 00:43

Много добре изглежда. Даже е и сравнително бистра.
Горчивината, а и комплесният вкус ще си дойдат на мястото чак след 3 седмици в храдилника и тогава ще е във върховата си форма!
Как е цвета сега според теб? ;)
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Поредния запален начинаещ

Мнениеот 5th-hokage » 12 Дек 2014, 10:51

Цвета е точно както го очаквах в началото, но като излезе тъмно при варебето и ферментацията се бях притеснил :) сега вече е точно според разбиранията ми и утре е планирана 2-рата варка (по същата рецепта за да мога на направя сравнение).
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Следваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron