Мери се винаги при 20гр. Целзий на материалите. Просто защото на толкова са калибрирани повечето уреди. Рядко има такива на 15гр.
Важните за всеки пивовар данни са :
1. На колко гр. Плато (% захарност по Брикс - почти едно и също е) тръгва първата (сладка) пивна мъст (първите литри при прецеждането преди да е започнато промиването) - при нормални бири (около 10-12% екстракт) това е от порядъка на 18-19-20 % захарност (при озахаряване на около 1:3 зърно:вода).
2. Колко точно е захарността (екстракта) преди варенето (за масовия тип бири от т.1 - около 10-11%).
3. Колко е крайната след варенето и изпарението захарност (която след охлаждането и преди посяването с дрождите се нарича - начална плътност, начален екстракт или просто само екстракт на бирата) - за същия тип бири е около 11.5 - 12 -13 % или градуса Плато.
4. Каква е температурата по време на бурната ферментация вътре във ферментатора (ако нямате възможност да мерите вътре - отчитайте околната темп в близост до самия ферментатор и добавете 2-3гр. защото вътре във ферментатора е с толкова повече, но все пак има и разлики). За горна ферментация (ейлови бири) е в широк диапазон в зависимост от стила, дрождите и амбициите на пивовара да постигне определена цел - аромати, вкус, др. Обикновено е от 15 до 25 гр., но има и изключения. За долна ферментация (лагери) е около 10гр. и също варира в зависимост от стила бира.
5. Каква е крайната плътност (екстракт, захарност) на бирата след края на първичната ферментация - силно зависи от типа дрожди, стила бира и много други фактори - засяване с дрожди, температура на ферментация, озахаряване на тяло или на алкохол и т.н. - За масовите ейлови бири от т.1 е около 3%, за лагери около 2%, а за силни и високоекстрактни бири може да е и около 6-7%.
Потенциалният алкохол на младата бира се изчислява така :
Алкохол в обемни проценти = (начален екстракт в гр.Плато - краен екстракт в гр. Плато) * 0.52
коефициентът 0.52 също варира и може да е и 0.54 в зависимост от типа дрожди.
Подобно равенство има и за мерки на захарността/екстракта в SG - Specific Gravity (специфична плътност).
Към изчисленото по-горе може да се добави и около 0.25% още заради допълнителната захар по време на бутилковата газировка ако се използва такава (а това е и най-често предпочитаният начин на газировка при начинаещите пивовари).
Измерването на алкохол в готовата бира не е по силите на домашните пивовари (засега ), но и не е необходимо. Очакваният алкохол по формулата е достатъчно близък до истината.