и аз сварих първата бира

Модератор: Martin

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот rajev » 01 Дек 2014, 18:57

Съвсем сериозно ти казвам околната температура е 12 постоянно, варира половин градус нагоре или надолу зависи дали ще пуснем сушилнята за дрехи щото и тя е там около бирата ,а вътре термометъра показва 10 градуса ,държах го 5 минути немръдна повече от 10.Когато я засиля да лагерува махам отайките нали?????
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот victoryvt » 01 Дек 2014, 19:04

Махаш Утайките да.
То няма как да е иначе - изтегляш с маркуч течното, а утаеното остава отдолу и после се хвърля.
При лагеруването ще остане друга малка утайка, тя е от чисти дрожди. Можеш да я ползваш за следващо заквасване.
Няма как в един съд да е 10гр. а около него да е 12, най-вероятно е било студено тия дни и сега се е постоплило, а течността във ферментатора все още не е чула (петела).
Както и да е, заквасено е с малко дрожди и затова ферментацията се влачи по-дълго време.
Аз затова и казвам че лагерите не са всеки, нужен е опит и предварителна подготовка по въпроса.
Но, може и на собствен гръб да се получи този опит.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот rajev » 01 Дек 2014, 19:20

Първата ми бира беше лагер и нямах други проблеми освен ,че я преохмелих .А тая сега още от началото на варката нещата се замотват ама все пак се случват.Сега като се замисля миналата година дрождите бяха пак 11грама ама бирата беше 6 литра.Само чакам този раух да ми освободи ферментора и зареждам бохемиан пилзнер ЛАГЕР .ПОВТОРЕНИЕТО Е МАЙКА НА ЗНАНИЕТО.Въпроса е ,че разбрах кога точно да махна Утайките :clap: :mrgreen:
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот rajev » 02 Дек 2014, 16:58

Днес показанията на хидромера е около 7 брикс и започнах затопляне до 18.5-19 градуса на толкова съм нагласил релето на нагревателя ще следвам инструкцийте на Виктор пък да видим какво ще се получи.Поздрави
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот rajev » 03 Дек 2014, 17:36

Показанията на хидромера днес е около 5.3 брикс температурата вътре във ферментатора е 16.5 градуса нагревателя трудно покачва температурата и съм завил ферментора с едно зимно яке.Или 1.5% изядени от дрождите за няма и 20 часа утре мисля да я местя вече да лагерува.Наздраве и благодарности на хората, който винаги ми помагат при затруднения .Виктор,Бай Темелко и всички други знайни и незнайни войни :mrgreen: :dance:
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот rajev » 12 Яну 2015, 15:10

20150111_130507.jpg
Най-накрая, 1 месец и 2 седмици след варката ето го раух-а.
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот victoryvt » 12 Яну 2015, 15:32

Екстра е, поне на вид.
За вкуса ти ще кажеш.
Жалко, че няма да можем да я дегустираме на 17-ти.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот rajev » 12 Яну 2015, 15:57

Бирата е много вкусна,ама още ще я оставя да отлежи.Вчера в Пловдив като стана 16 градуса на обед и неможах да се стърпя да не си отворя една бутилка.По-горе бях писъл ,че чакам 25 литровия ферментатор да се освободи да го заредя с пилзнера,по стечение на обстоятелствата бохемиан пилзнер-а ферментира в 50 литров ферментатор заквасен с 5.5 литра стартер.Ферментацията върви много добре за сега
Прикачени файлове
20150112_141842.jpg
пилзнер-а
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот rajev » 14 Яну 2015, 19:06

Показанията на захаромера е 8 брикс(преди 5 мин).Начално беше 11.5 брикс ,ферментазията продължава перфектно(ПУ ДА НЕ И Е УРУКИ НА ПИЛСНЕР-А) Като мерих плътноста си сипъх в една малка чашка да я пробвам -много ми хареса на вкус.Поздрави и наздраве
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот beerlioz » 25 Яну 2015, 00:27

Здравейте и от мен ,поздрави на всички за ентусиазма и уменията.Четох в упътването на Брюмастера , че е нужно пивото да се вентилира 12часа след бутилирането и после отново след ден-два.Според вас нужно ли е ?
beerlioz
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 50
Регистриран на: 24 Яну 2015, 23:43

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта

cron