Грешки при газирането и начини за коригирането им

Дискусия относно методите за газиране и начините за разливане на бирата - бутилки, кегове, бурета и т.н.

Модератор: Martin

Re: Грешки при газирането и начини за коригирането им

Мнениеот damyan_rm » 03 Дек 2014, 12:06

Да споделя, че и аз имам проблем с газировката при бутилирането на поредната ми варка. Уж сложих по 5гр на литър (за 7 литра, 35гр общо - бяла захар). Но почти седмица след бутилирането газировката е мно-о-го слаба ... Дрождите са Safale SO4, варката е #8 "Пак Стаут" правена по описаната в 'моята тема' схема.

Снощи отворих за проба една от бутилките след 24ч в халдилника за да видя как е ... ами на вкус е чудна - даже ми сладни повечко от очакваното - но газировката е направо плачевна ... усеща се, но почти няма пяна ... затворих бутилката като ръснах още ~2гр. тръстикова

Някой по-горе беше коментирал че тези дрожди били 'мързеливи' ... е ще изчакам още поне седмица и ще преслушам пак как е положението ...


п.с. на дъното на всички от бутилките има лека утайка от дрожди - не е много - само по ъглите - т.е. мисля си, че щом има дрожди и захар, то явно им трябва време щото нещо им е некомфортно в бутилките ... твърде много алкохол? ... а дано, ама едва ли ...
Последна промяна damyan_rm на 03 Дек 2014, 15:44, променена общо 1 път
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: Грешки при газирането и начини за коригирането им

Мнениеот vsd » 03 Дек 2014, 14:23

Не бързайте с газирането. US04 се утаяват много след ферментацията и няма много останали в течността. При мен се е получавало по един месец да се газира в бутилките, просто им трябва малко повече време и стайна температура.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Грешки при газирането и начини за коригирането им

Мнениеот victoryvt » 03 Дек 2014, 14:31

S04 са мудни за бутилкова газировка, ще трябва да им даваш зор - обръщаш бутилката с дъното нагоре и леко разклащаш да се отмие утайката.
Държиш на топло и правиш упражнението ежедневно.
Никакъв хладилник докато не се газират добре. Щото резкия пад на температурата ги утаява и после не им се бачка.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Грешки при газирането и начини за коригирането им

Мнениеот Dr1nata » 03 Дек 2014, 15:50

И аз последната варка си я заквасих със S04 а при бутилирането ръснах малко Нотингам и забелязвам, че нещата се случват по-бавно от предишните пъти
Варки: 38
Малц: 155.75 кг.
Пиво: 710.5 л.
Аватар
Dr1nata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 18 Авг 2014, 23:11
Местоположение: Русе

Re: Грешки при газирането и начини за коригирането им

Мнениеот GunGod » 04 Ное 2019, 17:17

Помагайте с акъл или кой квот има ... :D

Стана инцидент (май май като цяло варката е поредица от инциденти...) и газирах с повече захар от колкото исках.
Целта беше 2.4 единици ЦО2 а газирах с захар като за 2.7

Искам да намаля газировката.
Ще сбъркам ли ако отворя и затворя бутилките на ново сега/довечера (4 дни след карбонизацията) ?
Или да ги оставя така за да не си отворя други проблеми ?
Част от бутилките са суинг-топ другите са с капачки.

Информация за бирата:
APA 14P
Ферметнтация: US05 при 20гр
Колдкарш: 3+1 дни при близки до нулата температури. Едната канта е била допряна до изпарителя и беше почнала да замръзва и това наложи този +1 ден за да се върне в течно състояние.
Часове от начало корбонизацията: 88часа (3+дни) при температура 19-20гр.
Използвана захар: 7.45гр/л.
Аватар
GunGod
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 125
Регистриран на: 13 Окт 2014, 15:55
Местоположение: София

Re: Грешки при газирането и начини за коригирането им

Мнениеот MadButcher » 05 Ное 2019, 09:08

Отваряй, нямаш пробелм. Даже някъде се препоръчва "вентилация" на втория ден, т.е. отваряне и затваряне на бутилките или подмяна на капачките, ако са еднократни. Аз съм го правил с един вайс, който по същият начин стана повече газиран, после ми трябва време обаче, за да достигне желаното ниво.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Грешки при газирането и начини за коригирането им

Мнениеот GunGod » 05 Ное 2019, 10:09

Еми точно това е че са минали повече от два дни. И незнам дали не е усвоена повечето захар и колко от освободеното ЦО2 е преминало в бирата. Не рискувам ли да се случи другата крайност и да остане недогазирана?
Аватар
GunGod
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 125
Регистриран на: 13 Окт 2014, 15:55
Местоположение: София

Re: Грешки при газирането и начини за коригирането им

Мнениеот Martin » 05 Ное 2019, 10:37

Сериозно ли рискувате разгазиране, зараза и толкова играчка, защото бирата трябвало да е 2.4 СО2 пък ще стане 2.7 ???
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Грешки при газирането и начини за коригирането им

Мнениеот MadButcher » 05 Ное 2019, 10:48

Ами при моят случай с вайцена или риск от зараза или риск от фонтани, предпочетох първото. :D
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Грешки при газирането и начини за коригирането им

Мнениеот GunGod » 05 Ное 2019, 10:55

Може и да ти се струва че преигравам но имах поставена цел и сега въртя и суча за да отреагирам някак. Пределно ми е ясно че с отварянето няма как да контролирам газировката и дори може да я загубя ако отворя прекалено рано.
Затова и се допитвам до вас и все още нищо не съм правил.
От опит знам че при вече завършена бира отваряне и затваряне не води до голяма загуба на газировка.
Когато се ползва захар обаче не съм наясно как протича ферментацията под налягане и точно колко време му трябва на ЦО2 да премине в бирата. Сравнение може да правя само с принудителното газиране на кеговете което не знам дали е меродавно.
Последна промяна GunGod на 25 Ное 2019, 16:21, променена общо 1 път
Аватар
GunGod
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 125
Регистриран на: 13 Окт 2014, 15:55
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Газировка (карбонизация) и бутилиране / кегиране

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron