и аз сварих първата бира

Модератор: Martin

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот rajev » 22 Ное 2014, 12:14

ХЕПИБЪРДЕЙ ТУ МИ (внимавам с латиницата ,че Бай Темелко чака зад ъгъла със зареден мускет :mrgreen: :mrgreen: :dance: ).Измина една година от регистрацичята ми във форума и от първата ми домашна бира-равносметката е ,че наистина мога да кажа че това е хобито ми когато си варя пиво наистина ми е кеф и мога да кажа даже че по време на процеса релаксирам (пред жената изкарвам нещата много сложни ,трудни и изнервящи :liar: :mrgreen: :mrgreen: ).Колегата Mirix беше писъл в тази тема, че едва ли ще се отървя от комерсиалната бира“През изминалата година незнам дали съм изпил дори и 2 бири- ДОМАШНОТО СИ Е ИСТИНАТА.За годишнината реших да си спретна един РАУХ ама дали ще е раух или не само Дедо Божи(Виктор) може да каже :lol: :lol: ,защото малко беше объркана работата, на пакета с пейл ейл пишеше мюних,а между муниха и пушеният малц разлика в цвета и мириса неоткрих та лагера дето ври в момента ще се бори за влизане в класацията Раух ама дали ще е раух не се знае.Иначе се ръководих от рецептата в Проверени рецепти .Резултати от бирата ще покажа около нова година или началото на 2015.Поздрави на всички домашни пивовари с пожелание да се множим като дрожди
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот cervesa » 22 Ное 2014, 13:09

Честито!Няма да те отстрелвам,само ще те захапя :D :D :D
Благодарение на "наивните" ти въпроси,ТАЗИ ТВОЯ ТЕМА ,е най-посещаваната във форума и вероятно е помогнала на много начинаещи домашни пивовари :D
Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот rajev » 22 Ное 2014, 17:40

Зла сила беше обзела къщата ми ,към средата на варката на нашата улица изникна авария и спряха водата добре ше сме ниска точка и на изтичане охладих 20 литра бира за 1 час.Сача дето варя на него започна да пуши и да ми черни казана и най-накрая при миенето си счупих единия термометър.С последни сили измих съдовете и заквасих бирата .
Прикачени файлове
20141122_142321.jpg
съдовете след употреба ,казана неможа да се измие от чернилките
20141122_142124.jpg
Това е бирата 13.3 брикс
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот rajev » 25 Ное 2014, 17:21

Бирата беше заквасена в събота 14:00 часа, докато дрождите се задействат стана неделя вечерта а днес сутринта вече са в пика си ,тоест най-мощната ферментация е на 72 часа от вкарването на дрождите който бяха в стартер(дрожди ДИАМАНТ) захарноста е паднала от 13.3 днес беше около 11.5 брикс .Цвета е амбър и леко клони към кафяво ама много леко.Ще видим какво ще излезе накрая.Наздраве
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот rajev » 30 Ное 2014, 18:36

Преди малко направих контролно замерване и за моя изненада захаромера показа около 9 брикс ,а вече е седми ден от началото на ферментацията.Въпроса ми е нормално ли е за 7 дни да свали от 13.3 до 9 брикс или нещо става.Или да взема да си изхвърля жалкия захаромер.
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот victoryvt » 01 Дек 2014, 11:48

Дай сведение за количеството дрожди при заквасване - сухи, министартер, стартер ... и най-вече за температурата на ферментация.
Иначе отиваме в областта на баятели, гадатели и трансцедентално-космически сили :D
Според мен като за лагер при ниски температури, недобре заквасен е нормално да ти продължи ферментацията две седмици, но все пак е по-добре да е до 10 дена.
А най-добре е да си свършат работата за 7.
Като падне екстракта до около 5% - стопляй за 24 часа до ейлови температури (диацетилна пауза) и после местиш да лагерува за поне две седмици на много студено.
Бутилкова газировка след лагеруването задължително с добавка на дрожди (освен захар) !
Можеш да си събереш утайката от лагерния съд, тя е почти само дрождева.
Можеш да я ползваш за следваща лагерна бира, след развиване в подходящ стартер. Все пак тия дрожди са доста скъпи.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот rajev » 01 Дек 2014, 15:53

Инфо от последните 5 минути.
Околна темпераатура 12.5гр
вътре във ферментатора 10гр
показание на захаромера 7.5 брикс
ферментазия 7 дни точно
бира 20 литра
дрожди Дайманд 11 грама в стартер за 45 минути преди засяването
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот rajev » 01 Дек 2014, 16:03

още инфо
Прикачени файлове
20141201_144227.jpg
така изглежда бирата
20141201_144202.jpg
пяната започва да поспада
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот rajev » 01 Дек 2014, 17:07

Викторе махам отайките и я пращам да лагерува така ли????
4 градуса за лагеруване мога да осигуря за момента с тенденция да падне още.
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот victoryvt » 01 Дек 2014, 18:05

Малко са ти дрождите за лагер. И как така околната темп. е по-висока от тази във ферментатора ? Да не би да се е повишила, а той още да не се е стоплил.
Обикновено е обратното - при околна 10гр. вътре в него е 12.
Лагерните дрожди за засяване на 20л. при 10-12гр. температура на ферментация трябва да са поне двойно на същото количество за ейл. Т.е. поне 2 по 11 гр.
Това дето си го направил не е стартер, а просто леко активиране на дрождите. За стартер трябва поне 8 часа да се размножат добре. Т.е. от това дето си направил полза има, но не и в брой клетки.
Тъй че затова ти е бавна ферментацията, защото имаш недозасяване.
Затова - ако не падне под 7% в близките два дена - вдигай температурата до 18-20 гр. за 24 часа и след това провери дали е паднал екстракта до около 4 и ако да - мести за лагеруване, ако не - изчакай да падне на топло.
Можеш и още от днес да започнеш плавно стопляне ако има как.
И не забравяй добавянето на дрожди при бутилирането !
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 23 госта

cron