Здравейте,
от скоро се захванах с пивоварство, досега правих експерименти с наличните ми тенджери (като краен резултат около 3 л. бира).
Започнах да събирам оборудването за по-голямо количество бира. Мислех да купя казан от неръждаема стомана, но те са тесни и високи и ще имам проблем, понеже аспираторът е монтиран ниско, няма да имам достатъчен достъп за разбъркване при варене. Намерих стара емайлирана тенджера която би ми свършила работа. След като я почистих се оказа че има малки наранявания и наченки на ръжда по дъното.
Само това са проблемните места. Бях чел че когато е наранен емайлът не трябва да се ползва, но искам да попитам дали тези наранявания биха били проблем?
Вторият ми въпрос е, при положение че повърхноста за изпаряване на тази тенджера е по-голяма и се очаква да се изпари повече течност, трябва ли да направя някаква корекция при количеството вода (при майшването и промиването)?
И последният ми въпрос, смятам да правя около 20-30 л. бира и по време на ферментация ферменторът ще бъде в малък апартамент, имайки предвид че започва зимата и продължително време на денонощие няма да се проветрява, възможно ли е концентрацията на CO2 да стигне количество което да е вредно? Доколкото знам единственият признак при натравяне с CO2 е че на човек му се спи (което не помага много ).
Благодаря предварително.