Ах тези перални!!!

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Re: Ах тези перални!!!

Мнениеот mirix » 18 Ное 2014, 16:35

Дидо аз си мисля че с1,5 мм. електрод и правотоков електоржен може да се направи тази заварка. Заварката от СО2 ръждясва което не е приятно. Аргонеца става хубаво но излиза солено като цена. В крайна сметка колегата има тежката дума :)
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Ах тези перални!!!

Мнениеот dakobow » 18 Ное 2014, 22:04

Заварявам с инверторен електрожен с електроди за обикновен 2мм. -Да, аргона е най-добрия вариянт но ми казаха че е доста вреден от всички методи, сега се целя в едно миг-маг инвертор, което в комбинация с аргон и неръждаема тел се получава добра заварка.Иначе казана си го заварявах с ена "Кра-кра" със същите електроди и става добре. Голям зор 1мм.неръждаемо с електрожен, три дена калвах кат кокочка ама ината и мерака карай нямат!!
Аватар
dakobow
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 86
Регистриран на: 27 Яну 2014, 01:20

Re: Ах тези перални!!!

Мнениеот dakobow » 18 Ное 2014, 22:29

Ферментора събира към 80 литра , незнам как ще протича ферментацията в тоз голям съд. Голям но събира и малко, уплътнението ще го правя със силикон и ще се затваря херметически(надявам се) за да работи с воден клапан.
Аватар
dakobow
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 86
Регистриран на: 27 Яну 2014, 01:20

Re: Ах тези перални!!!

Мнениеот daniel.trifonov » 19 Ное 2014, 11:13

Ще трябва да правиш 60 литрови варки, че и отгоре ;-)
Това да ти е проблема. Иначе за упоритостта - браво!
Стана ми интересно обаче, това че аргона е вреден. Той нали е интертен газ!?
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Ах тези перални!!!

Мнениеот dakobow » 19 Ное 2014, 16:04

Не самия газ а дъгата и металните изпарения, казват че и при трите метода е най вреден "тиг" метода, това са ми го казвали заварчици!Иначе до сега да бях се научил да заварявам "тиг" метод.
Аватар
dakobow
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 86
Регистриран на: 27 Яну 2014, 01:20

Re: Ах тези перални!!!

Мнениеот daniel.trifonov » 19 Ное 2014, 16:23

Да, това е интересно да се знае от първа ръка. Със сигурност го пише по дебелите книги, ама заваряването не ние професия на всички, за да знаем.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Ах тези перални!!!

Мнениеот dakobow » 19 Ное 2014, 16:32

А, то и аз не ми е това професия нито имам кетап нито това работя, за мен си правя метални конструкции от каквито имам нужда.
Аватар
dakobow
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 86
Регистриран на: 27 Яну 2014, 01:20

Re: Ах тези перални!!!

Мнениеот dakobow » 19 Ное 2014, 16:38

rajev написа:Ако съм разбрал правилно на дъното пада отайката а когато бирата е готова е точиш от пробката която е по-отгоре, а най-накрая мътоците ги източваш от крана дето е на дъното. Така ли работи????

Колега точно така работи или поне и аз така мисля, конуса е да обира утайките, преди три месеца спрях да варя и си казах докато не направя метален ферментор няма да почвам, надявам се битата да става по добра с този ферментор !
Аватар
dakobow
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 86
Регистриран на: 27 Яну 2014, 01:20

Re: Ах тези перални!!!

Мнениеот bojo » 01 Сеп 2015, 07:23

Как е бирата от новия ферментатор (ЦКТ)?
Правих проучване за фабричен около 90л, но цената :angry-screaming: ме насочи окончателно към ръчно изработен. И задължително с охлаждане (водна риза), че сега влача едни кофи с вода от кладенеца :lol:
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Ах тези перални!!!

Мнениеот dakobow » 02 Сеп 2015, 01:44

bojo написа:Как е бирата от новия ферментатор (ЦКТ)?
Правих проучване за фабричен около 90л, но цената :angry-screaming: ме насочи окончателно към ръчно изработен. И задължително с охлаждане (водна риза), че сега влача едни кофи с вода от кладенеца :lol:

Перфектно работи, капацитета на една моя варка е 35 литра като я заложа и след 4-тия ден варя втора и след това я слагам при другата и така спестявам една доза дрожди. За охлаждане мислих, но за сега нямам нужда щото имам изба която държи 20 градуса, иначе му направиж отоплител с нагревател от рибки, имаче много лесно се чисти и утайките се събират лесно!
Аватар
dakobow
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 86
Регистриран на: 27 Яну 2014, 01:20

ПредишнаСледваща

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron