Ах тези перални!!!

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Re: Ах тези перални!!!

Мнениеот dakobow » 01 Апр 2014, 19:16

ameba13 написа:Впечатляващо! Инсталацията ти изглежда много професионална!

Имам въпрос относно цеденето - какво правиш когато нивото в казана достигне дъното на съда за прецеждане? Прорязаното дъно фалшиво дъно ли е или 'истинското' ? Прорезите изглеждат много добре. Предполагам, че са правени с флекс с тънък диск за инокс?
Горелката също е интересна - не съм виждал такива свободно стоящи.
И една забалежка - струва ми се, че озахаряването по-скоро е на водна баня от колкото с водна риза ;)

Поздравления още веднъж!


Благодаря за поздравленията, със техниката горе долу се справям, но с технологията доста неща ми куцат!
Казана е с капацитет 40 литра и като се напълни растоянието м/у течноста и съда за прецеждане е 2-3 см.
Съда за прецеждане е цял и прорязан с флекс и диск за инокс от тънките,както предположи!!!
Гореклката е от пирoстия която виждам всички използвате, но аз отделих горелката и я паснах по казана, а като ми потрябва с пиростията я свалям!
Да, водна баня :roll: .... не е под налягане, между другото водната баня има плюсове, като задържам температура служи като изолатор и кондензатор, не позволява кашата да се охлажда.
Наздраве!
Аватар
dakobow
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 86
Регистриран на: 27 Яну 2014, 01:20

Re: Ах тези перални!!!

Мнениеот daniel.trifonov » 03 Апр 2014, 14:16

Браво колега!
Много добре изглеждат нещата.
Хубаво е, че използваш гравитачно преточване. Спеставят се скъпите помпи за висока температура и хранителни цели (food grade).
Имам няколко питанки:
- при озахаряване как контролираш температурата - с термостат или ръчно;
- с горелката ли нагряваш съдовете или ползваш и ел. нагревателите на пералните. Вижда се едно табло с термостат и сякаш е за бойлера!?;
- с какви оборити работи бъркалката на озахарителя (вероятно е мотор около 200Вт с планетарен редуктор, ама колко бързо бърка).

Поздрави!
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Ах тези перални!!!

Мнениеот dakobow » 04 Апр 2014, 01:54

daniel.trifonov написа:Браво колега!
Много добре изглеждат нещата.
Хубаво е, че използваш гравитачно преточване. Спеставят се скъпите помпи за висока температура и хранителни цели (food grade).
Имам няколко питанки:
- при озахаряване как контролираш температурата - с термостат или ръчно;
- с горелката ли нагряваш съдовете или ползваш и ел. нагревателите на пералните. Вижда се едно табло с термостат и сякаш е за бойлера!?;
- с какви оборити работи бъркалката на озахарителя (вероятно е мотор около 200Вт с планетарен редуктор, ама колко бързо бърка).

Поздрави!


При озахаряването контрола е ръчен, мислих за термостат но тези модели които исках да сложа са скъпи и мисля направо за контролер.Нагряването на озахарителя е с нагревател от пералнята, и горния съд също, но там сложих термореле настроено на 78 градуса плюс шунт да мога да нагрявам и по нагоре ако ми трябва вода за миене на казана или дуго.
За бъркалката използвах един редуктор куплиран с двигател(едно време в училищата служеха да пускат пердетата) около 200-250 вата и приблизително 60-70 оборота в минута, това намерих на отпадъци това сложих.Всичките неща са направени от отпадъци, само крановете, фитингите и гъвкавите връзки съм купувал.
Утре ще сложа още снимки.
Пoздрави и наздраве!!!
Аватар
dakobow
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 86
Регистриран на: 27 Яну 2014, 01:20

Re: Ах тези перални!!!

Мнениеот Hristo » 07 Апр 2014, 22:44

Майко.... Свалям шапка два пъти! Веднъж - за оборудването, веднъж - за аватара! Тази тема трябва да се заключи за новаци, които все още се колебаят дали да варят бира или не. Ако я видят, ще се откажат, защото ще се уплашат, че за тази работа се искат поне три висши. Страхотна система!
Hristo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 99
Регистриран на: 06 Яну 2013, 16:29

Re: Ах тези перални!!!

Мнениеот rajev » 13 Апр 2014, 07:34

В моята тема зададах накакви въпроси ама след като прегледах тази тема получих отговорите за промиване на по голямо кличество мъст.
Имаш хубава инсталация---- пожелавам си и аз нещо подобно П.П. поздрави за положения труд
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Ах тези перални!!!

Мнениеот dakobow » 17 Ное 2014, 23:55

Здравейте, продължавам темата с пералните!След доста дълго време търсене кой да ми направи конус, да не е мн. скъп и както аз го искам, взех от яд че го огънах на ръка от 1мм. ламарина. И ето какво се получи от две перални, конуса, едно дъно от неръждаем бойлер и малко др. части-"Перално-фермерментор"

IMG_4449.bmp
IMG_4449.bmp (225.05 KiB) Прегледано 9593 пъти


IMG_4444.bmp
IMG_4444.bmp (225.05 KiB) Прегледано 9593 пъти


IMG_4447.bmp
IMG_4447.bmp (225.05 KiB) Прегледано 9593 пъти


IMG_4443.bmp
Аватар
dakobow
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 86
Регистриран на: 27 Яну 2014, 01:20

Re: Ах тези перални!!!

Мнениеот rajev » 18 Ное 2014, 08:19

Ако съм разбрал правилно на дъното пада отайката а когато бирата е готова е точиш от пробката която е по-отгоре, а най-накрая мътоците ги източваш от крана дето е на дъното. Така ли работи????
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Ах тези перални!!!

Мнениеот daniel.trifonov » 18 Ное 2014, 13:05

На ръка се получава достатъчно добре при ламарина до 1,5 някъде. Аз правих подобен конус, но не за хранителни цели и той е от 1,5мм черна ламарина. Не знам каква марка е стоманата.
С какво заваряваш, колега?
Като гледам капака не е напълно херметичен, но предполагам, че приляга добре.
Поздравления за майсторлъка! :clap:
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Ах тези перални!!!

Мнениеот mirix » 18 Ное 2014, 14:28

Аз съм виждал електроди за хромникел специални, предполагам все още ги има на пазара :)
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Ах тези перални!!!

Мнениеот daniel.trifonov » 18 Ное 2014, 16:28

Миро, то електроди има много видове, но заварка на 1мм дебел материал е трудно да се направи с електродъгово заваряване (Arc welding). Ламарината прегаря или пък електрода не се топи и разлива добре.
Най-хубаво става с ВИГ (TIG/MIG) Волфрам Интертен Газ или така нареченото аргонно заваряване.
Предполагам обаче, че е възможно да става и с CO2 (MAG). И като гледам заваръчните шевове, доколкото мога да видя, ми изглеждат на CO2 заварка.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

ПредишнаСледваща

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 госта

cron