Юбилейна 100тна варка

Модератор: Martin

Юбилейна 100тна варка

Мнениеот cervesa » 08 Ное 2014, 17:03

Колеги домашни пивовари,
Ден след ден ,варка след варка я докарах до юбилейна 100-тна!
Затова реших да направя нещо класическо и да споделя с вас.
Заложих на любимия на Виктор :D ,амбър (кехлибарен ) ейл. И то -американски
Суровини:
Малц от Вайерман (предпочитам максимално модифицирани малцове ,за да прескачам белтъчната пауза)
1.Pale ale malt-87%
2.Carapils-3%
3.Caraaroma-6%
4.Special W-4 %
Понеже,водата ,която ползвам(от собствен сондаж) ,е твърда и сулфатна ,когато варя светли бири я прекарвам през йонообменна смола за понижаване на твърдостта (с колко –един господ знае :D )
Използвам многостепенно инфузионно озахаряване.
Хидромодул 1:3
Загрявам до 65*С ,добавям малца,температурата е 63*С,Ph=6,10,подкиселявам с млечна киселина до Ph 5,20.
Пауза за 30 мин.
Започвам загряване до 71*С,като междувременно замервам Ph=5,5,подкиселявам до 5,2
Пауза на 71*С за 15 мин.
Загрявам до 77*С,изчаквам 10-тина минути и започвам цедене.
Първата бирена мъст е на 17*Брикс
Промивам с вода на 80*С,докато захарността падне до 3*Брикс
Начало на варката при 11*Брикс,Ph 5.2
Охмеляването реших да е single hop,т.е. само с един вид хмел.Използвам Crystal,който е основно ароматен,но понеже имам повече от него ,реших да „злоупотребя“ :D -2/3 за 60 мин.и 1/3 за 10 мин.
По принцип варката ми е с продължителност 70 мин.
За утилизиране на 98% от алфа киселините са достатъчни 60 мин. И ако не се търси сгъстяване на пивната мъст ,не е нужно повече време.
Охлаждане и заквасване със гъста дрождева суспензия,събрана от предната ферментация,в количество,около 10% от пивната мъст.Дрождите са US 05,осмо поколение.Не съм ги броил ;)
Резултата ще представя на следващата среща :D
Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Юбилейна 100тна варка

Мнениеот rajev » 09 Ное 2014, 13:05

Пожелавам ти още хиляди варки,здраве и късмет.Изказвам благодарност към Бай Темелко за оказаната помощ по много въпроси било то разливни инсталаций ,рецепти и оборудване ПОЗДРАВИ И КЪСМЕТ.Аз също съм замислил нещо защото скоро правя една година от Първата варка.Ама малко да захладнее чакам.
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Юбилейна 100тна варка

Мнениеот sk1916 » 10 Ное 2014, 12:29

Варка №100.... Респект, майсторе!
sk1916
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 139
Регистриран на: 12 Мар 2014, 23:55

Re: Юбилейна 100тна варка

Мнениеот malkstor » 13 Ное 2014, 20:57

Ами честито, майсторе :) Жив и здрав да си и за много и само успешни варки! И много благодаря за ценните съвети, които всички получаваме от теб (и от Виктор, разбира се :) ) :text-thankyoublue:
Варки: 4 pale ale, 2 weizen
Аватар
malkstor
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 47
Регистриран на: 27 Юни 2014, 17:14


Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 23 госта

cron