Пускам тази тема,инспириран от някои проблеми ,които се споделят в други теми,а до голяма степен те са зависими от правилното почистване и дезинфекция на съдовете.Във форума на няколко места е дискутирано,но е добре тези въпроси и отговори да бъдат събрани на едно място.
Почистването на съдовете за приготвяне на пивото,в най-голяма степен на ферментационните и съдовете за карбонизация(бутилки и кегове) е от изключителна важност за съхраняване и предпазване на бирата от зарази и разваляне.
Трябва да е ясно,че измиването и дезинфекцията са два различни процеса и се извършват обикновено с различни препарати.
Съдовете в които се извършва майшуването и прецеждането,обикновено не се нуждаят от дезинфекция ,а само отдобро измиване,с изключение в случаите когато са оставени неподсушени за дълго време и в тях са се развили плесени и/или бактерии.
Това се обуславя поради факта,че след филтрирането на мъстта тя се вари при температура 100*С,и дефакто се дезинфекцира перфектно,
ОБАЧЕ,веднага след началото на охлаждането,рисковете за заразяване нарастват екстремно,като най-опасната зона е около 30/40*С,когато се създават условия за бързо размножаване на бактериите( а това го правят със СТРАШНА скорост).Затова стремежа е да се направи бързо охлаждане и да се ускори началото на ферментацията.При понижаване на Ph-то рисковете намаляват.
Ще споделя аз какво практикувам:
Измиване-със 3% разтвор на NaOH(натриева основа/сода каустик)-работи се задължително с предпазни средства-очила и ръкавици-имам горчив опит.За подобряване на почистващите свойства на основата,разтворът може да се затопли ДО 60*С.
Енергично се разбърква (или разклаща,ако е затворен ферментор)съда,като се оставя да действа поне 20-тина минути.След това се изплаква няколко пъти с течаща вода.Когато е добре направено няма нужда от неутрализация със киселина.
Дезинфекция-При моя случай съм установил,че най-добре е да използвам воден разтвор на Йодофор-5мл на 2л вода.
При него няма нужда от изплакване на съдовете,само ги изцеждам.Освен това винаги имам зареден пулверизатор с йоден разтвор и пръскам в цялото помещение където ферментира бирата,особено на пода.Това ,че инертните газове влияят на пяната на готовата бира е вярно,но вероятно важи повече за хлора.При мен досега няма проблем с пяната на готовата бир или пък мирис на йод.
Дезинфекцирам ВСИЧКО-ферментатори,кегове,бутилки,маркучи,хидрометри,термометри,лъжици....
Парен каша духа:) след една лятна зараза провалила сериозно количество пиво.
Наздраве и споделете Вашия опит!