Преместване в съд преди бутилиране

Дискусия относно методите за газиране и начините за разливане на бирата - бутилки, кегове, бурета и т.н.

Модератор: Martin

Преместване в съд преди бутилиране

Мнениеот alvinator » 21 Окт 2014, 22:10

Някои от вас премества ли ферментиралата бира от съда за ферментация в друг съд (кофа с канелка), в който да добави захарта (бирената мъст, меда и т.н.) и после да разсипе в бутилките?
Аз лично добавям захарта по отделно във всяка бутилка, но знам, че доста хора смесват захар за карбонизиране в цялото количество ферментирала бира. Джон Палмър също препоръчва този метод (bottling bucket), доколкото захар във всяка бутилка не е толкова прецизно, а и може да внесе зараза.

По-конкретното ми питане е следното: пресипването на бирата в кофа, смесването със захар (и вода) и бутилирането чак след това не увеличава ли риска от оксидация?
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: Преместване в съд преди бутилиране

Мнениеот vsd » 22 Окт 2014, 22:15

Аз винаги местя преди бутилиране или кег. Ако преточваш с маркуч вниматено и не оставяш да пада течност от високо нарочно, няма да имаш никакъв проблем с окисляването.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Преместване в съд преди бутилиране

Мнениеот KpaTyH » 25 Окт 2014, 19:22

Аз имам едва 2 варки, но и аз преливам в друг съд, добавям захарта и тогава в бутилки. Засега съм нямал проблем
Аватар
KpaTyH
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 128
Регистриран на: 05 Юни 2014, 15:40
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Преместване в съд преди бутилиране

Мнениеот malkstor » 11 Ное 2014, 18:58

Аз също не съм с много варки, но до сега винаги съм си слагал захарта по отделно за всяка бутилка във фунийката с една малка керамична лъжичка. Малко на око, като предварително съм замерил колко трябва да е пълна за нужното количество захар. Това че лъжичката е малка помага за по-лесно дозиране. До сега не съм попадал на лошо газирана бира или с очевидни разлики в газировката. Само едно изключение имам, което беше в бутилка от Мента Пещера, но вече знам че този тип бутилки не са подходящи за целта.
Варки: 4 pale ale, 2 weizen
Аватар
malkstor
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 47
Регистриран на: 27 Юни 2014, 17:14

Re: Преместване в съд преди бутилиране

Мнениеот cervesa » 11 Ное 2014, 20:26

"Бутилка от Мента Пещера"-цепи пивоварския мрак! :D :D :D :clap: :clap: :clap:
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Преместване в съд преди бутилиране

Мнениеот rajev » 11 Ное 2014, 20:59

Незнам дали е правилно но аз от ферментора внимателно местя бирата с шлаух в друг съд където слагам захарта за газировката .До сега съм нямал проблеми с изключение на алтмюних-а когато изпуснах буркана с захарта вътре и малко я прегазирах.
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Преместване в съд преди бутилиране

Мнениеот rajev » 11 Ное 2014, 21:03

Ако може Виктор да каже как да се проверява дали бутилките са затворени добре с затварачката от магазина .Пробвах да затворя една бутилка да видя как работи затварачката ама като завъртях после тапата тя се въртеше това нормално ли е???????
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Преместване в съд преди бутилиране

Мнениеот cervesa » 11 Ное 2014, 21:25

Нормално е да се върти!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Преместване в съд преди бутилиране

Мнениеот rajev » 11 Ное 2014, 22:15

Но това че се върти неозначава ,че ще изпусне .
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Преместване в съд преди бутилиране

Мнениеот cervesa » 12 Ное 2014, 08:00

@raiev.Именно!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Следваща

Назад към Газировка (карбонизация) и бутилиране / кегиране

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron