Ето ме и мен

Модератор: Martin

Re: Ето ме и мен

Мнениеот alvinator » 07 Ное 2014, 23:46

Нищо не може да се сравни с личното удовлетворение, когато бирата се е получила! :clap:
Наздраве, колега!

При мен късметът на начинаещия липсваше, хареса ми чак 6-ата, гордея се чак с 10-ата варка ;)
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: Ето ме и мен

Мнениеот mirix » 10 Ное 2014, 17:59

nikolay.illov да не останеш с впечатление че се заяждам нещо, но тези кофи не са ли от бои или мазилки нещо. Като са за нехранителни цели няма ли някакви странични ефекти.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Ето ме и мен

Мнениеот nikolay.illov » 10 Ное 2014, 21:11

Колега mirix, не се обиждам напротив даже, хубаво е да има кой да забележи потенциална заплаха за бирата. Баща ми работи във въпросната фирма за мазилки и т.н та кофите са нови - не ползвани преди мен. А за страничните ефекти, де да знам има ли, няма ли - нямам база за сравнение, от някоя бъдеща по-голяма варка мога да пратя да тестваш, оцениш и споделиш.
Относно предният ти съвет: Точно така направих, една седмица бутилкова доферментация на стайна температура и ги бутнах в хладилника. На втория ден отворих първата ( тази която съм снимал ). Вчера обаче отворих една PVC бутилка и бях неприятно изненадан, защото нямаше пяна :shifty: Все едно сипваш вчерашна бира от отворена двулитровка. Газировка обаче имаше, във вкуса нищо неприятно, при отварянето си исцъска.. абе странна работа. Утре ще отворя другата PVC бутилка пък ще видим.
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Ето ме и мен

Мнениеот cervesa » 10 Ное 2014, 21:44

Тези съдове,изобщо НЕ са за ползване за хранителни продукти!!!!!
Бъдете внимателни!!!!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Ето ме и мен

Мнениеот bojo » 10 Ное 2014, 22:21

Стъкалца и кегове му е майката, ама първите няма кой да мие, пък за другите като задобреем :D .
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Ето ме и мен

Мнениеот nikolay.illov » 10 Ное 2014, 22:54

Взех си бележка. Хвърлям кофите. :oops:
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Ето ме и мен

Мнениеот Dr1nata » 11 Ное 2014, 02:33

Подходяща за целта кофа си взех от тук. 32 литровата + доставка ми излезе около 10 лева
Варки: 38
Малц: 155.75 кг.
Пиво: 710.5 л.
Аватар
Dr1nata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 18 Авг 2014, 23:11
Местоположение: Русе

Re: Ето ме и мен

Мнениеот mirix » 12 Ное 2014, 15:24

Аз също имах в предвид че не са за хранителни цели. По добре някое някое малко бидонче
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Ето ме и мен

Мнениеот nikolay.illov » 23 Ное 2014, 16:44

Здравейте колеги,

Докладвам за втората ми варка (червен ирландски ейл евентуално). Днес я опитах - 23 дни след варенето.
1 седмица ферментация
1 седмица бутилкова доферментация и карбонизация
1 седмица отлежаване в мазата на 6-7 градуса темература
48 часа в хладилника

Цвета не е този който търсех, исках да е малко по светла. С по малко Caraaroma ще се получи. Има обаче лек червен отенък, което много ми допада.
Вкус на карамел и кафе се усеща най-много.
В последните 10 минути на варенето добавих 15-ина зрънца карамфил, който в случая се усеща само от мен, можеби защото знам че го има. Почерпих няколко човека, единият живее в Германия и е голям биропиец, та той каза че усеща нещо екзотично във вкуса ( предполагам от карамфила) не съм му казвал че го има. Другите ме питаха от къде съм я купил.
Газировката е слаба - сложих около 5 грама на литър захар. Аз предпочитам по газирана бира.
Горчивината също е по слаба от това което аз харесвам, извадих си изводите занапред.
Пяната много ми харесва. Шапката не се задържа много- за около минута пада. Обаче остава по стените на чашата.

Изводът ми като цяло е, че е много по-добра от всички "тъмни" БГ бири които съм опитвал досега.
Има нещо като проклятие в домашното пивоварене (поне за мен е така) защото от както опитах първата си бира, като застана в магазина пред щанда за бира не мога да си избера нищо. Ужасно е, все имам чувството че правя компромис със себе си.
Ще си оставя 4-5 бутилки да отлежат до коледа, предполагам, че тогава ще е много по-добра.

Ето и няколко снимки. Наздраве.
Прикачени файлове
DSC_0099.jpg
Веднага след наливането. Цветът много ми харесва.
DSC_0101.jpg
След 1 минута шапката пада
DSC_0104.jpg
След 2-3 отпивания
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Ето ме и мен

Мнениеот victoryvt » 23 Ное 2014, 17:36

По-малко караарома, повече карапилс и всичко ще е 6+ :)
Карапилса подобрява много пяната - задържане, залепване по стъклото.
Текстурата на пяната (да прилича на дунапрен) зависи от отлежаването.
Ще видиш че образците по нова година няма да ти се сторят слабо газирани точно заради по-доброто разтваряне на въглеродния двуокис при отлежаването.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 госта

cron