Колега, относно рефрактомерите по време на ферментация има нещо, което предполагам си пропуснал :
За разлика от простите захаромери които мерят плътност и по този начин предполагаме каква захарност е останала - рефрактомера мери промяната в рефрактивния индекс, което е нещо друго.
Та ако един захаромер греши по време на ферментацията надолу (показва 0% , а то всъщност има 3%) поради това че захарите увеличават плътността, а новопоявилият се алкохол я намалява, то при рефрактомера нещата стоят в обратна посока - рефрактивният индекс на алкохола и на захарите действа в положителна посока.
Та ако си започнал ферментацията от 10-11% и рефрактомерът ти показва 5% - това значи че тя е свършила и реалното показание на хидрометър би било около 2-2.5%
Ако не вярваш - провери с някакъв захаромер.
Има един екселски файл за корекция - ето ти линк : http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=10&t=2468
Относно лошите миризми - виж това и определи твоята каква е точно : http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=10&t=2711
Ако е миризма на мая - дължи се на прекалено засяване (превишаване на дозата) - предозирал си утайката от предишна ферментация, освен това в нея има и доста умрели дрожди, които по време на новата ферментация са лизирали и са дали тази миризма.
Използването на утайката от предишна ферментация за заквасване на нова се прави масово в Щатите, но си има специфики - започва се с някаква лека бира (слабоекстрактна) , върху нейната утайка се влива бирената мъст за следващата силноекстрактна бира и след това ако има желание пивоварят да "бере" дрожди - бере ги не от утайката на първичния ферментатор, а от тази на вторичния, защото там са само дрожди, а в първичния има всякакви други мизерии.
Отделно - веднъж вкарани в хладилника, дрождите падат в утайка и започват лека полека да отмират. Има таблици за процента живи клетки в зависимост от температурата и времетраенето. Вливането на голямо количество такава суспензия без да се премери, изчисли, или поне да има някаквъ ориентир от предишен опит - води до или предозиране или недозасяване (ако са със слаба активност)
Както казваш че е свършила за 3 дни - значи по-скоро си презасял отколкото да си недозасял.