Лошо газиране (и на купешка бира)

Дискусия относно методите за газиране и начините за разливане на бирата - бутилки, кегове, бурета и т.н.

Модератор: Martin

Лошо газиране (и на купешка бира)

Мнениеот Hristo » 09 Ное 2014, 12:04

Така, случи ми се следното:
Варя бира, бутилирам, веднага премествам бутилките в мазето. Октомври месец, навън е топло, но нощите са хладни, а пък тръбите на парното, минаващи през мазето, все още са студени. Вероятно това е причината 3 седмици след отваряне на бирата (кафяв ейл) да съм крайно разочарован от газировката. След наливането в чашата имам течност, която страшно много прилича на кока-кола - с подобна газировка. Никаква пяна отгоре, едни такива странно държащи се мехурчета.... Абе, гадна работа. Преместих обаче бутилките вкъщи, тъкмо бяха пуснали парното и след 6 дни вече имах видимо подобрение - истинска пяна, истинска бира.
Дотук добре, никаква причина да пиша във форума. Обаче онзи ден си отварям една немска бира, Hacker-Pschorr Dunkle Weisse, срок на годност 01.2015 и - същите мехурчета и същият кока-колов външен вид! Проверих за всеки случай в интернет - картинките в Гугъл за тази бира показват съвсем нормална пяна!
Чудя се сега каква е връзката между двата случая - според мен не е възможно да съм попаднал от стотиците хиляди бутилки Hacker-Pschorr, излезли от пивоварната, на някаква с кофти газировка.
Започвам да си мисля дали в мазето ми не витае чудовищна бактерия, която се промъква през миниатюрни отвори под капачките и ми поврежда бирата (немската също я бях оставил няколко дни в мазето)! :o
Hristo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 99
Регистриран на: 06 Яну 2013, 16:29

Re: Лошо газиране (и на купешка бира)

Мнениеот dandilov » 09 Ное 2014, 20:16

:lol: :lol: :lol: Няма такава бактерия!
Може да не си затворил хубаво капачката. Особено ако си ползвал стари капачки като втора употреба за икономия, шанса да не се затвори добре е много голям!
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Лошо газиране (и на купешка бира)

Мнениеот Hristo » 10 Ное 2014, 10:02

Аз може да съм направил много грешки с моята бира, но странното е как купената от магазин немска бира Hacker-Pschorr е станала точно като моята! (За протокола: вчера отворих втора бутилка от същата бира - Hacker-Pschorr - всичко с нея беше наред!)
Hristo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 99
Регистриран на: 06 Яну 2013, 16:29

Re: Лошо газиране (и на купешка бира)

Мнениеот dandilov » 10 Ное 2014, 19:42

според мен не е възможно да съм попаднал от стотиците хиляди бутилки Hacker-Pschorr, излезли от пивоварната, на някаква с кофти газировка.

Точно това е станало, Колега! Малшанс...
Не се шашкай и гледай напред!
Аз веднъж реших да мина "метър" с капачки "втора употреба", но установих бързо грешката си. Още на петата бутилка, като я обърнах наопаки няколко пъти, да разтворя захарта - и тя протече. Една от другите започна леко да съска. Последва отваряне на останалите бутилки и затваряне с чисто нови капачки.
От тогава ползвам само нови!
Успех!
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58


Назад към Газировка (карбонизация) и бутилиране / кегиране

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

cron